Fieldlab 'Vanuit het dier bekeken' van start

Een samenwerkingsverband van zes partijen startte het fieldlab 'Vanuit het dier bekeken'. Dat gaat melkvee- en varkenshouders helpen de implementatie van de zes leidende principes van de Raad voor Dierenaangelegenheden voor een dierwaardige veehouderij praktisch haalbaar te maken.

Fieldlab+%27Vanuit+het+dier+bekeken%27+van+start
© Burt Sytsma Photography

'Het moet en kan beter' schreef oud-landbouwminister Piet Adema in de Kamerbrief 'Stapsgewijs naar een dierwaardige veehouderij' in het eerste kwartaal van 2024. Hij schetste daarin de hoofdlijnen die worden vastgelegd in verschillende algemene maatregelen van bestuur. Hoe nieuwe regels rond dierwaardige veehouderij de dagelijkse praktijk van boeren gaan beïnvloeden, is nog niet volledig duidelijk.

Veel veehouders vragen zich af wat er precies van hen wordt verwacht en welke stappen nodig zijn om hun bedrijf toekomstbestendig te maken. Het fieldlab biedt hierin ondersteuning door samen met boeren, ketenpartners, onderwijsinstellingen en beleidsmakers te verkennen wat werkt in de praktijk. Het gaat om een samenwerkingsverband van Veterinair Kenniscentrum Oost Nederland (VKON), Aeres Hogeschool Dronten, de Melkbrouwerij, Nieske's erf, Dekker AgrOn en Buitenpraktijk Oost.


Vanuit het dier

Dierenwelzijn wordt nog vaak gemeten via zogenoemde omgevingsgerichte metingen, zoals beschikbare ruimte, functionele gebieden voor specifieke gedragingen en hygiëne in de stal. Bij een dierwaardige veehouderij gaat het over goede voeding en een gezonde, schone omgeving waar dieren natuurlijk gedrag kunnen vertonen. Diergerichte metingen zijn passender. Daarbij wordt gekeken naar gedrag, activiteit, lichamelijke conditie en (mentale) gezondheid.

Binnen de ontwikkeling van het fieldlab is het verdienmodel een veelbesproken onderwerp, stellen de initiatiefnemers. Hoe wordt ervoor gezorgd dat de consument betaalt voor dierwaardige veehouderij? Ook andere randvoorwaarden, zoals vergunningverlening en financiering, zijn belangrijke factoren. Het doel van het fieldlab is de partijen samen te brengen, zodat de verantwoordelijkheid breed wordt gedragen.


Ruimte om te experimenteren

Een fieldlab is een praktijkomgeving waar ondernemers, onderwijs- en kennisinstellingen en (regionale) overheden intensief samenwerken en experimenteren om te komen tot gebiedsgerichte ontwikkeling en implementatie van innovaties. Een subsidieregeling van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) maakt het mogelijk om de gebiedsgerichte praktijkomgeving te ontwikkelen.

Dit fieldlab focust zich op de ontwikkeling van een dierwaardige veehouderij en werkt daarbij vanuit de twee pijlers: extensiveren en innoveren. Half april is gestart met een eerste ontwerpbijeenkomst waarbij zowel praktijk, beleid, onderwijs als onderzoek input hebben gegeven. De looptijd van het fieldlab is twee jaar en in die periode worden verschillende bijeenkomsten en werksessiesgehouden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    22° / 7°
    5 %
  • Woensdag
    18° / 9°
    10 %
  • Donderdag
    14° / 8°
    30 %
Meer weer