Tomorrow’s Dairy: praktijkworkshop grasklaverteelt bij Bart Faassen

Wat levert grasklaver je op in de praktijk? Die vraag stond centraal tijdens een praktijkworkshop bij melkveehouder Bart Faassen in het Friese Klooster-Lidlum. Faassen is vanaf het begin betrokken bij het Tomorrow’s Dairy programma, waarin inmiddels bijna 150 melkveehouders, Vreugdenhil Dairy Foods en Nestlé samenwerken aan een toekomstbestendige melkveehouderij.

Tomorrow%E2%80%99s+Dairy%3A+praktijkworkshop+grasklaverteelt+bij+Bart+Faassen
Vreugdenhil Dairy Foods
© Kennispartner

Het doel van het programma is helder: 50 procent minder CO2-uitstoot in 2030 ten opzichte van 2018. De toepassing van grasklaver past goed in deze doelstelling. Het is een praktische maatregel die direct een positief effect heeft op de bedrijfsvoering én op emissiereductie.


Meer eiwit, minder kunstmest

Bart Faassen teelt al jarenlang grasklaver en ziet duidelijke voordelen op zijn melkveebedrijf:

  • Hoger eiwitgehalte in het ruwvoer
  • Minder kunstmest nodig
  • Betere bodemstructuur en vruchtbaarheid
  • Meer biodiversiteit op het land

Dankzij de stikstofbindende werking van klaver bespaart Bart op kunstmest, wat niet alleen kosten drukt, maar ook zorgt voor minder uitstoot van broeikasgassen zoals lachgas. Dat laatste maakt grasklaver aantrekkelijk in het kader van klimaatmaatregelen.


Praktische tips van expert

Tijdens de workshop namen de deelnemers een kijkje op de percelen van Faassen. Tom Niehof, productmanager voedergewassen bij Barenbrug Holland BV, gaf daar praktische tips over zaaien, bemesting en oogst. Zijn advies: 'Kijk goed naar je bodem. Een goede pH, voldoende fosfaat en kali en een lage NLV zijn randvoorwaarden voor een geslaagde teelt.' Ook wees Niehof op het belang van een aangepaste bemesting in het eerste jaar, het beperken van kunstmest, en slim oogsten voor een optimale voederwaarde.


Onderdeel van bredere aanpak

De workshop is één van de kennisactiviteiten binnen Tomorrow’s Dairy. Naast grasklaver zijn er workshops over o.a. rantsoenoptimalisatie, bodemgezondheid, waterbeheer en het gebruik van het voeradditief Bovaer. Elke deelnemer werkt aan zijn eigen bedrijfsplan met begeleiding van een adviseur. Wat voor de één werkt, hoeft voor de ander niet te passen. Tomorrow’s Dairy biedt maatwerk, met oog voor de praktijk én de toekomst.

Werk je al met grasklaver, of ben je nieuwsgierig naar wat het voor jouw melkveebedrijf kan betekenen? Bekijk onderstaande video over Bart’s ervaringen of ga naar www.tomorrowsdairy.nl voor meer informatie.




Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner Vreugdenhil Dairy Foods

Vreugdenhil Dairy Foods

Als familiebedrijf zetten we ons in om de meest voedzame en smaakvolle melkpoeders te produceren. Dat doen we met alleen de beste melk, op basis van jarenlange...

Lees verder »

Meer van Vreugdenhil Dairy Foods

Lees ook

Meer artikelen van Vreugdenhil Dairy Foods »

Artikelen over Vreugdenhil Dairy Foods