Jasper Schel

Jasper Schel

Jasper Schel is redacteur Zuid. Hij volgt Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Gelderland en het verenigingsnieuws bij ZLTO.

Contact

Artikelen door Jasper Schel

Landbouwraad wil meer ambitie in voorstellen Europese Commissie

Politiek

De Europese Raad van landbouwministers wil dat de Europese Commissie snel met ambitieuzere doelen komt om de regeldruk voor boeren en tuinders te verlagen. Dat zei de Belgische landbouwminister David Clarinval maandag na afloop van de Landbouwraad.

Brabant krijgt huiswerk voor gebied Oostelijke Langstraat

Regio Zuid

De Raad van State heeft nog geen definitieve uitspraak gedaan over de Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat (GOL). Provincie Noord-Brabant kreeg van de afdeling bestuursrechtspraak huiswerk mee voor natuurcompensatie en de externe saldering van...

Gemengde reacties op toestaan nieuwe veredelingstechnieken

Politiek

Van 'zorgelijk', tot 'veiligere veredeling'. Het groen licht van het Europees Parlement voor het toelaten van planten verkregen met nieuwe veredelingstechnieken leidt tot verdeelde reacties.

Opgepakte mannen bij protest A50 vrijdag voor de rechter

Politiek

Twee mannen die maandagavond werden aangehouden bij een boerenprotest op de A50 bij het Gelderse Beekbergen, moeten vrijdag voor de rechter-commissaris verschijnen. Ze worden verdacht van het blokkeren van de weg en van een milieudelict, namelijk...

Inkomen Europese boeren daalt fors

Economie

Boeren in Europa hebben hun inkomen vorig jaar tot ruim een vijfde zien afnemen, terwijl de lonen in bijna alle andere sectoren fors zijn gestegen. Dat heeft kredietverzekeraar Allianz Trade becijferd.

Eerste gesprekken Adema en sectoren over mestmarkt achter de rug

Politiek

Demissionair landbouwminister Piet Adema sprak woensdag in Den Haag met melkveehouders en akkerbouwers over mogelijkheden om de druk van de mestmarkt te halen.

Planten met nieuwe genetische technieken welkom in Europa

Politiek

Het Europees Parlement heeft woensdag ingestemd met een voorstel over het toelaten van planten verkregen met nieuwe veredelingstechnieken, waaronder Crispr-Cas.

FDF: voorlopig geen groot landelijk protest

Politiek

Boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) houdt volgende week nog geen nieuwe grote landelijke protestactie. Dat is het resultaat na een bijeenkomst met het bestuur en trekkerleiders uit de regio's deze week.

Limburgse boeren LLTB en LAJK woensdag naar gouvernement

Regio Zuid

Boeren voeren woensdagmiddag actie bij het gouvernement in Maastricht, laten de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) en het Limburgs Agrarisch Jongeren Kontakt (LAJK) weten. Ze bieden landbouwgedeputeerde Jasper Kuntzelaers (PvdA) een pamflet aan....

Komende maanden jacht op ganzenkoppels op Texel

Regio West

Koppelafschot van ganzen vindt de komende drie maanden plaats op Texel. De Faunabeheereenheid (FBE) Noord-Holland neemt deze maatregel vanwege de toenemende schade van ganzen aan kwetsbare natuur en landbouwgewassen.

Wolvenstichting wil actie van Friesland en Drenthe tegen overlast

Regio Noord

Stichting Wij(s) met Wolven wil dat de provincies Drenthe en Friesland meer maatregelen nemen tegen de overlast van wolven rond het Drents-Friese Wold, meldt ANP. Volgens de stichting zijn de aanvallen van wolven daar dagelijkse kost. 'Dierhouders...

Groeiende kritiek Kamerleden en politiebonden op snelwegblokkades

Politiek

Verschillende Tweede Kamerleden en de politiebonden willen dat demissionair minister Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid maatregelen neemt tegen de snelwegblokkades door boeren. De protesten op de snelweg zorgen volgens hen voor gevaarlijke...

Europese Commissie schrapt doelstellingen emissiereductie landbouw

Politiek

Onder druk van boerenprotesten heeft de Europese Commissie belangrijke passages geschrapt in een voorstel voor een nieuwe doelstelling voor 2040 om de vervuiling door broeikasgassen terug te dringen. Daarnaast gaat een EU-plan om...

Eindelijk ruimte in zicht voor solitair glas in Noord-Brabant

Regio Zuid

De Noord-Brabantse glas-voor-glasregeling is een feit. Dat biedt perspectief voor solitaire glastuinbouwbedrijven en ondernemers met teeltondersteunende kassen die willen uitbreiden. Voorwaarde is wel dat gemeenten meewerken.

Klein protest in Brabant met belangrijke boodschap

Regio Zuid

Geen blokkade van de snelweg, brandende houtstapels of eieren die door de lucht vliegen. De boeren en tuinders van ZLTO Hart van Brabant kozen vrijdag bij het provinciehuis in Den Bosch voor een andere protestvorm en wel in de vorm van een petitie.

Boerenprotest in Brussel wordt steeds grimmiger

Politiek

De sfeer bij de boerenprotesten tegen het Europese landbouwbeleid is allang niet meer gemoedelijk te noemen. Sommige boeren proberen door de politiebarricade voor het Europees Parlement te breken.

FDF kondigt internationaal boerenprotest in Brussel aan

Politiek

Farmers Defence Force (FDF) organiseert samen met haar Poolse evenknie Instytut Gospodarki Rolnej en de Land schafft Verbindung Deutschland op 4 juni een boerenprotest in Brussel.

Brussel wil tijdelijke uitzondering op verplichte braaklegging

Politiek

De Europese Commissie wil donderdag een voorstel aannemen voor een nieuwe uitzondering op de verplichte braaklegging van landbouwgronden. Dat heeft de woordvoerder van voorzitter Ursula von der Leyen dinsdag aangekondigd tegen de achtergrond van het...

Ceja namens jonge boeren aan tafel bij strategische dialoog voedselproductie

Politiek

In Brussel praten 27 afgevaardigden van landbouworganisaties, ngo's, financiële instellingen, wetenschap en ketenpartijen de komende maanden met elkaar over de toekomst van de landbouw in Europa. Met deze strategische dialoog wil voorzitter Ursula...

Zeeland gaat strijd aan met gans

Regio Zuid

Het Zeeuwse college van bestuur wil de overlast van foeragerende ganzen in de provincie een halt toeroepen. 'We zetten er ons stevig voor in om ganzen te bestrijden die schade aan gewassen veroorzaken. Want het giert hier de klauwen uit', stelt...

Brabant verbiedt chemische stoffen op pachtgrond rond Natura 2000

Regio Zuid

Provincie Noord-Brabant verbiedt het gebruik van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen in de nabijheid van Natura 2000-gebieden. Het verbod geldt vanaf 1 januari 2025 op grond die eigendom is van de provincie en door boeren wordt gepacht.

Start strategische dialoog over Europese voedselproductie

Politiek

In Brussel is vandaag, donderdag 25 januari, de strategische dialoog over de toekomst van de landbouw in de Europese Unie van start gegaan. Opvallend is dat al voor het eerste startschot de nodige kritiek en irritatie merkbaar was.

Beschermde status wolf blijft in Europa voorlopig intact

Politiek

Een afzwakking van de beschermde status van de wolf in Europa krijgt niet bij alle landbouwministers de handen op elkaar. Een voorstel voor meer mogelijkheden om wolven en grote carnivoren te kunnen bejagen, vond dinsdag 23 januari weinig steun in...

Weg vrij voor nieuwe veredelingstechnieken in Europa

Politiek

De milieucommissie van het Europees Parlement heeft woensdag 24 januari vóór een wetsvoorstel gestemd die de toepassing van nieuwe genetische technieken (NGT's), waaronder Crispr-Cas, in Europa toestaat.

Uitbreiding Brabante biodiversiteitsmonitor voor melkvee een feit

Regio Zuid

Provincie Noord-Brabant trekt 4,5 miljoen euro uit om meer melkveehouders deel te laten nemen aan de Brabantse Biodiversiteitsmonitor Melkveehouderij (BBM). Met de nieuwe openstelling kan het aantal deelnemers groeien naar 650 melkveehouders.

Adema krijgt steun voor toelating kunstmestvervangers

Politiek

Demissionair minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit kreeg dinsdag 23 januari tijdens de maandelijkse vergadering van de Europese landbouwministers een groot aantal lidstaten achter zijn voorstel om kunstmestvervangers versneld...

Adema zet jonge boer hoog op agenda van EU-dialoog voedselstrategie

Politiek

De strategische dialoog van de Europese Commissie over de toekomst van de landbouw in de Europese Unie gaat donderdag 25 januari van start. Demissionair minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vindt dat het toekomstperspectief...

Kansen voor geothermie in Brabant onderzocht

Regio Zuid

Zo snel mogelijk de kansen van geothermie voor de glastuinbouw in kaart brengen. Dat is de reden dat Glastuinbouw Nederland en het Ondernemersplatform Glastuinbouw Zuidoost-Nederland deelnemen aan het Actieplan versnelling geothermie Noord-Brabant.

Overijssel ontziet PAS-melders na indienen reductieplan stikstof

Regio Oost

Overijsselse PAS-melders kunnen een plan voor reductie van hun ammoniakemissie indienen. Als dat plan wordt goedgekeurd, kan de provincie afzien van handhaving.

Utrecht vindt 27 gebieden geschikt voor windmolens

Regio West

Gedeputeerde Staten van provincie Utrecht hebben 27 gebieden aangewezen die het meest geschikt zijn voor het opwekken van windenergie.

Provincies eisen meer inzet overheid in terugdringen stikstof

Politiek

Zeker de helft van de noodzakelijke daling van de stikstofuitstoot moet voortkomen uit Haags beleid. Dat schrijven de twaalf provincies in een gezamenlijk stuk over hun inzet op het gebied van natuur en stikstof, meldt Trouw.

Protest tegen mestbeleid bij waterschap Drents Overijsselse Delta

Politiek

Zo'n dertig boeren protesteren woensdag bij waterschap Drents Overijsselse Delta in Zwolle tegen het mestbeleid.

Protest Duitse boeren gaat over veel meer dan afschaffen voordelen

Politiek

Duitse boeren hebben woensdagochtend volgens de plaatselijke politie de haven van de stad Bremerhaven geblokkeerd. De actie is onderdeel van de protestweek van Duitse boeren. De frustratie over de koers van de regering is groot.

Belgische burgers slepen overheid voor rechter om geurhinder

Politiek

Omwonenden van veehouderijbedrijven in de Belgische Kempen slepen de Vlaamse overheid voor de rechter. Zij stellen dat de overheid faalt in het optreden tegen de geurhinder veroorzaakt door intensieve veehouderijbedrijven.

DLV Advies: nieuwe lat Beter Leven te hoog voor veel varkenshouders

Veehouderij

De aanscherping van de eisen voor het Beter Leven-keurmerk in de varkenshouderij betekent een kostprijsverhoging tussen de 6,5 en 10 cent per kilo vlees. Dit zet de toekomst van het keurmerk op het spel, stelt DLV Advies.

Frank Rooijakkers nieuwe voorzitter Blij met een Ei

Regio Zuid

Pluimveehouder Frank Rooijakkers uit het Noord-Brabantse Asten is de nieuwe voorzitter van Stichting Blij met een Ei. Hij neemt het stokje over van Hugo Bens.

Zeeland en Achterhoek in beeld als laagvlieggebied Defensie

Regio Zuid

De provincie Zeeland wordt mogelijk een groot oefenterrein voor laagvliegende helikopters, net zoals de Achterhoek. Dat is op te maken uit een notitie van het ministerie van Defensie, waarin opties voor nieuwe laagvlieggebieden zijn ingetekend.

Wereldwijde voedselprijzen vorig jaar 10 procent lager dan in 2022

Economie

De wereldwijde voedselprijzen lagen in 2023 ongeveer 10 procent lager dan een jaar eerder. Dat meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) op basis van eigen berekeningen. Alleen suiker werd duurder.

Angelique de Wit nieuwe directeur Greenport West-Holland

Regio West

Angelique de Wit is per 1 februari 2024 de nieuwe directeur van Greenport West-Holland. Zij volgt daarmee Jolanda Heistek op, die vorig jaar is overgestapt naar Royal FloraHolland.

Defensie wil boeren beter informeren over laagvliegende helikopters

Regio Zuid

Het Defensie Helikopter Commando (DHC) en ZLTO gaan intensiever samenwerken om boeren en tuinders beter te kunnen informeren over laagvliegende helikopters vanaf de vliegbasis Gilze-Rijen. Dit moet zorgen voor minder stress bij vee en meer...

'In Brussel is amper serieus nagedacht over voedselvisie'

Politiek

Als portefeuillehouder internationaal bij het NAJK houdt Gerben Boom de ontwikkelingen rondom het Europese landbouwbeleid in de gaten. De jonge akkerbouwer mist duidelijke, structurele keuzes en een visie vanuit Brussel.

Luidere roep om Europese voedselstrategie

Politiek

Aan ambities voor de Europese landbouwsector geen gebrek, zo bleek onder meer tijdens de eerste Agri Oulook Conferentie van de Europese Unie in Brussel. Maar de inkt onder de Green Deal is nog maar nauwelijks opgedroogd of de daaruit voortvloeiende...

'Ik wil niets liever dan zelf een boerderij runnen'

Economie

Ryan Huijsmans droomt ervan boer te zijn. Maar die kans is uiterst klein, aangezien zijn ouders geen boerenbedrijf hebben. Dus gaat de 18-jarige Goirlenaar voorlopig vol voor plan B: aan de slag als loonwerker. In de schoolbanken en via stages leert...

Na Zeeland ook netwerk voor landbouwverkeer in Noord-Brabant

Regio Zuid

In navolging van Zeeland krijgt ook Noord-Brabant een kwaliteitsnetwerk landbouwverkeer. Door doorgaand landbouwverkeer over de meest geschikte routes te leiden, willen gemeenten, de provincie, Cumela en ZLTO de verkeersveiligheid en bereikbaarheid...

BBB Brabant volgt voorbeeld Limburgse legesactie

Regio Zuid

Provincie Limburg draait op voor de legeskosten wanneer PAS-melders alsnog een vergunning krijgen. Ook de Brabantse BBB-fractie bereidt dit voor.

Mogelijke vergunning Limburgse PAS-melders gratis door gift provincie

Politiek

De provincie Limburg wil Programma Aanpak Stikstof (PAS)-melders tegemoetkomen die in de toekomst mogelijk alsnog een vergunning krijgen. Waar een bedrijf normaal 1.600 euro moet betalen voor een vergunning, wil de provincie die kosten op zich nemen.

Subsidie voor Veluwse melkveehouders die koeien anders voeren of meer weiden

Veehouderij

Melkveehouders op de Veluwe kunnen vanaf 8 januari 2024 subsidie aanvragen voor het verminderen van hun stikstofuitstoot door koeien ander voer te geven of meer in de wei te laten lopen. Het gaat om een proef van drie jaar waaraan 250 veehouders mee...

Alfa Accountants en Adviseurs en ABAB willen fuseren

Economie

Alfa Accountants en Adviseurs en ABAB willen fuseren. De partijen zijn momenteel in gesprek over de vormgeving van een mogelijke samenwerking. Afhankelijk van de uitkomsten kan een fusie in het eerste half jaar van 2024 plaatsvinden.

HAS koerst naar betere aansluiting maatschappij

Algemeen

De nieuwe naam werd een jaar geleden al onthuld, maar nu geeft HAS green academy in Den Bosch met een nieuw Instellingsplan ook inhoudelijk invulling aan de nieuwe koers. ‘We moeten nog beter aansluiten bij de ontwikkelingen in de maatschappij’,...

Oud-gedeputeerde Henk Brink nieuwe voorzitter Agrarische Natuur Drenthe

Regio Noord

Henk Brink uit Zwiggelte is donderdagavond 14 december door de ledenraad benoemd tot de nieuwe voorzitter van Agrarische Natuur Drenthe. De oud-gedeputeerde van provincie Drenthe volgt Henk van ’t Land op.

Ruim 33 miljoen aan GLB-gelden richting Flevoland

Regio Noord

Voor boeren en tuinders in de provincie Flevoland is tot en met 2027 ruim 33 miljoen euro subsidie via het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) beschikbaar. De Provinciale Staten van Flevoland hebben woensdag 14 december de subsidieverordening...

Achterhoekse boerennetwerken slaan handen ineen

Regio Oost

Vruchtbare Kringloop Oost (VK-Oost), de Vereniging Agrarisch Landschap Achterhoek (VALA), Stichting Biomassa en De Innovatie Coöperatie gaan samenwerken aan een toekomstbestendige landbouw in de Achterhoek met een gezond verdienmodel. Woensdag 14...

Vier wortelbedrijven krijgen forse boete voor maken prijsafspraken

Akker- & Tuinbouw

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft in totaal ruim 2,5 miljoen euro aan boetes opgelegd aan vier bedrijven die de teelt, verwerking en verkoop van verschillende soorten wortelen onderling hadden verdeeld.

Europarlementariër Jan Huitema legt functie neer

Politiek

Europarlementariër Jan Huitema (VVD) stelt zich niet verkiesbaar voor een volgende termijn in het Europees Parlement. Dat betekent dat hij deze functie nog tot de verkiezingen van het Europees Parlement, in juni 2024, zal bekleden. 'Het is tijd voor...

Cumela en vakbonden akkoord over loonsverhoging in cao

Algemeen

Cumela heeft een onderhandelingsresultaat bereikt met de vakbonden CNV Vakmensen, FNV Agrarisch Groen en Vakvereniging HZC. De lonen in de cao Groen, Grond en Infrastructuur worden per 1 januari 2024 met 75 euro per maand en met 6 procent verhoogd.

Aankomend EU-voorzitter België hint op Europese voedselstrategie

Politiek

Europa moet snel een duidelijke voedselstrategie ontwikkelen. Dat zei de Vlaamse landbouwminister Jo Brouns maandag 11 december op een bijeenkomst van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) en de Groene Kring in Antwerpen.

Mogelijk uitkoop Gelderse veehouderijen voor uitbreiding spoor

Regio Oost

De provincie Gelderland overweegt stikstofuitstotende bedrijven uit te kopen om het spoor tussen Arnhem en Doetinchem te kunnen verdubbelen. Bij de uitbreiding van het spoor wordt naar verwachting zoveel stikstof uitgestoten dat het boven de...

Duurzaamheidsrapportage CSRD onbekend bij twee op de drie bedrijven

Algemeen

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) verplicht zowel grote als beursgenoteerde middelgrote bedrijven om per 1 januari 2024 te rapporteren over prestaties op het terrein van duurzaamheid. Maar de meeste bedrijven hebben nog nooit...

Helft van de boeren heeft aanvullende inkomstenbron

Economie

Het aantal agrarische bedrijven dat door verbredingsactiviteiten een aanvullende inkomstenbron heeft, is dit jaar gestegen naar 24.434 bedrijven. Dat is een toename van 10 procent in vergelijking tot 2020. Dit staat in het rapport 'Staat van...

Zeeuwse subsidie voor opslag zoetwater

Regio Zuid

Een flinke subsidie van de provincie Zeeland in de vorm van cofinanciering van twee projecten voor zoetwateropslag. De provincie ziet heil in kreekruginfiltratie op Schouwen-Duiveland en bassins die landschappelijk zijn ingepast op Noord-Beveland.

Maarten Tessers is nieuwe voorzitter BAJK

Regio Zuid

De 32-jarige Maarten Tessers in Reek is tijdens de algemene ledenvergadering van het Brabants Agrarisch Jongeren Kontakt (BAJK) unaniem verkozen tot nieuwe voorzitter. Hij neemt het stokje over van Aafke Maes, die vanwege wijzigingen in haar...

Brabant verdeeld over Gelders plan afschot wolf

Regio Zuid

Provincie Gelderland wil dat het mogelijk wordt om een wolf af te schieten als het dier in een gebied twee keer langs een wolfwerend raster komt en een dier aanvalt. De Brabantse beleidsmakers zijn niet onverdeeld enthousiast.

'Brabant moet landbouw niet lukraak beperkingen opleggen'

Regio Zuid

De gebiedsgerichte aanpak (GGA) in Noord-Brabant is gedoemd te mislukken als er een verbod komt op intensieve teelt op vrijkomende grond van gestopte veehouders. Dat is volgens ZLTO-bestuurder Arno van Son precies de reden waarom een motie die...

Nieuwe naam voor Brabantse collectieven agrarisch natuurbeheer

Regio Zuid

De drie afdelingen van Agrarisch Natuurbeheer (ANB) Brabant hebben hun naam verbonden aan koepelorganisatie BoerenNatuur. Vrijdag zijn de nieuwe namen en bijbehorende logo's onthuld in het bijzijn van natuur- en milieugedeputeerde Hagar Roijackers...

Zeeland wil meer inzicht in gevolgen verzilting voor landbouw

Regio Zuid

Provinciale Staten van Zeeland willen een beter beeld van de verzilting en de gevolgen voor de zoetwatervoorziening en de landbouw. Dat staat in een brief met bedenkingen en wensen die Provinciale Staten hebben opgesteld naar aanleiding van het...

Puttense schapenhouders krijgen subsidie voor weren wolf

Regio Oost

Schapen- en geitenhouders in het Veluwse Putten kunnen tijdelijk subsidie krijgen voor het nemen van wolfwerende maatregelen om hun kudde te beschermen. Provincie Gelderland heeft die maatregel genomen omdat schapen in Putten deze week zijn...

'Waterschap Limburg debet aan ondergelopen akkers en weilanden'

Regio Zuid

Limburgse boeren hebben stevige kritiek geuit op waterschap Limburg. Ze vinden dat het waterschap zich niet aan afspraken houdt, te weinig onderhoud pleegt en daardoor schuldig is aan de onder water gelopen akkers en weilanden in vooral...

Omzet nevenactiviteiten groeit harder dan die van primaire landbouw

Economie

Landbouwbedrijven halen nu 3,3 procent van hun omzet uit nevenactiviteiten, oftewel 1,1 miljard euro. Deze omzet groeit naar verwachting naar 3,4 miljard tot 5,1 miljard euro in 2030, terwijl de groei uit landbouwactiviteiten achterblijft. Dat...

Koning laat zich bijpraten over blauwtong door getroffen ondernemer

Veehouderij

Koning Willem-Alexander bracht donderdagochtend een bezoek aan een bedrijf in Stolwijk dat kampt met blauwtong. 'Je ziet beesten lijden en je bent machteloos', zei een van de aanwezige boeren tegen de koning. De Zuid-Hollandse veehouderij met...

Milieuorganisatie MOB wil FrieslandCampina in Bedum laten sluiten

Regio Noord

Mobilisation for the Environment (MOB) vindt dat Royal FrieslandCampina in Bedum en Nedmag in Veendam moeten worden gesloten omdat ze schadelijke stoffen lozen op de Waddenzee. De organisatie van Johan Vollenbroek heeft alle instanties die betrokken...

Vlaams stikstofakkoord biedt perspectief voor veehouders

Politiek

De coalitiepartijen van de Vlaamse regering kwamen afgelopen nacht tot een nieuw stikstofakkoord. Onderdeel daarvan is onder meer dat de 41 piekbelasters niet meer automatisch hun deuren hoeven te sluiten. Bovendien zou volgens de regering de...

Heffingen waterschappen in 2024 omhoog

Economie

Gezinnen met een eigen huis betalen volgend jaar gemiddeld bijna 50 euro meer aan hun waterschap. Eenpersoonshuishoudens in een huurwoning gaan ongeveer 20 euro meer betalen. Dat meldt de Unie van Waterschappen.

Aantal bedrijven met blauwtong opgelopen naar 5.300

Veehouderij

Op meer dan 5.300 veebedrijven in Nederland is tot nu toe blauwtong vastgesteld. Dat blijkt uit het meest recente overzicht van besmettingen dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bijhoudt.

Europees geld voor toekomstbestendige landbouw in Limburg

Regio Zuid

Limburg gaat op 14 november als eerste provincie in Zuidoost-Nederland aan de slag met nieuwe Europese subsidieregelingen. Deze zijn gericht op de grote opgaven op het platteland, waaronder de stikstof- en mestproblematiek en bodem-, lucht- en...

OM eist voorwaardelijke celstraf tegen agent die schoot op trekker

Regio Noord

Het Openbaar Ministerie (OM) eist een voorwaardelijke celstraf van een maand tegen de agent die in juli vorig jaar tijdens een boerenprotest in het Friese Heerenveen op een jonge trekkerbestuurder schoot. Dat werd zojuist duidelijk tijdens de...

Natuur wordt rechtspersoon in Eijsden-Margraten

Regio Zuid

De natuur krijgt in het vervolg een eigen stem in de besluitvorming in de Zuid-Limburgse gemeente Eijsden-Margraten. De gemeente gaat onderzoeken hoe het praktisch en juridisch moet om de natuur als rechtspersoon te erkennen. Dat heeft een...

Akkoord over flink afgezwakte Europese natuurherstelwet

Politiek

De natuurherstelwet van de Europese Unie (EU) wordt zo goed als zeker ingevoerd. Donderdagavond bereikten onderhandelaars een akkoord over de inhoud, die op veel punten is afgezwakt ten opzichte van het oorspronkelijke voorstel van toenmalig...

ZLTO: perspectief nodig voor boeren in bufferzones

Regio Zuid

ZLTO vindt het vreemd dat Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant al voorbereidingen treffen voor herstel van de natuurwaarden en extensivering van de landbouw in de bufferrandzones. Het college loopt daarmee vooruit op de verwachte rijksmiddelen voor...

ZLTO: natuurdoelanalyse Noord-Brabant rammelt

Regio Zuid

De natuurdoelanalyse van de Brabantse Natura 2000-gebieden rammelt. Dat stelt ZLTO in de persoon van bestuurder Hendrik Hoeksema op basis van stukken die de provincie moest vrijgeven door een Wet open overheid (Woo)-verzoek van ZLTO. 'We zetten...

Samengestelde drainage en bodemverdichting 'hot' op Bodemdag Rusthoeve

Akker- & Tuinbouw

Een kleine tweehonderd akkerbouwers en tuinders hebben woensdag de Bodemdag van CZAV en Delphy bij Proefboerderij Rusthoeve in het Zeeuwse Colijnsplaat bezocht. Ze werden onder meer bijgepraat over bodemverdichting tegengaan en de voordelen van...

'Als je als agrariër wil overleven, moet je blijven bewegen'

Regio Zuid

'Een mensenmens, resultaatgericht en niet bang om keuzes te maken', zo omschrijft hij zichzelf. Antoine Wouters van den Oudenweijer, de kersverse directeur van Arvalis, zet deze eigenschappen in om de samenwerking tussen Arvalis Limburg en Arvalis...

Gevraagd: minder focus op stikstof, meer visie op landbouwsysteem

Politiek

Boeren schreeuwen om visie. Geen rigide focus op stikstofuitstoot, maar een brede, meerjarige visie op het huidige landbouwsysteem. Dat adviseert de Werkgroep Land- en Tuinbouw Noord-Limburg demissionair landbouwminister Piet Adema en de Tweede...

Gelderse gemeenten willen helderheid over wolvenaanpak

Regio Oost

De provincie Gelderland moet beter uitleggen hoe de taken en verantwoordelijkheden liggen in de omgang met de wolf. Dat is bij gemeenteraden en de bevolking onvoldoende bekend. Dat schrijft burgemeester Ton Heerts van Apeldoorn mede namens elf...

Aanbod en omzet zorgboerderijen in de lift

Multifunctionele landbouw

De omzet van zorgboerderijen is vorig jaar gemiddeld met 14% gestegen ten opzichte van 2019. Dat blijkt uit onderzoek van de Rabobank.

Zeeland heeft grootste toename stikstofdepositie

Regio Zuid

De toename van de stikstofdepositie op Nederlandse Natura 2000-gebieden is het grootst in de provincie Zeeland. Dat blijkt uit nieuwe berekeningen van Aerius op basis van data uit 2021.

Boeren in Moerdijk helpen ruimtevaart met compensatie CO2-uitstoot

Regio Zuid

De blik op het universum, maar toch nog oog voor het vasteland. Het Moerdijkse ruimtevaartbedrijf APP heeft het voor elkaar. Samen met twaalf agrarisch ondernemers worden de handen ineengeslagen. Het resultaat: zeker vijf jaar lang CO2-opslag in de...

Zeeland trekt portemonnee voor proef met mammoetgras op zilte bodem

Akker- & Tuinbouw

De provincie Zeeland kent 110.000 euro subsidie toe aan een onderzoek naar het telen van mammoetgras op verzilte bodem.

Test met elektrische trekker bevalt Zeeuwse akkerbouwreus goed

Mechanisatie

Akkerbouwbedrijf Koninklijke Maatschap de Wilhelminapolder (KMWP) testte maandag en dinsdag de Agromec 700 Vario Electric. De elektrische Fendt levert 200 pk. Directeur Vincent Coolbergen is enthousiast.

BBB Aa en Maas pleit voor keurmerk watermilieu op non-foodproduct

Regio Zuid

Jolanda Nooijen is op een missie. De BBB-fractievoorzitter in het algemeen bestuur van waterschap Aa en Maas pleit voor een keurmerk dat aantoont of non-foodproducten al dan niet schadelijk zijn voor het oppervlaktewater. 'Als dit lukt, zetten we...

Brabantse interesse in regelingen Lbv en Lbv-plus

Regio Zuid

Tot nu toe hebben 136 Brabantse boeren interesse getoond in de Lbv-plus- en Lbv. Dat werd vorige week duidelijk bij de Themavergadering Natuur & Milieu over de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv) in Provinciale Staten.

Gelderland levert nieuwe munitie aan voor paintballen op wolf

Regio Oost

Het college van Gedeputeerde Staten van Gelderland heeft bij de rechtbank in Utrecht nieuwe argumenten aangeleverd voor het schieten met een paintballgeweer op een wolf in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. De rechter had daarom gevraagd, omdat hij...

Boerenorganisaties uiten kritiek op handelen WUR

Politiek

Negen boerenorganisaties zijn kritisch over het Wageningse rapport 'WUR-perspectieven op landbouw, voedsel en natuur'. In een open brief aan voorzitter Sjoukje Heimovaara van de raad van bestuur van Wageningen University & Research (WUR) stellen...

BIG Challenge haalt bijna 1,3 miljoen euro op voor kankeronderzoek

Algemeen

1.292.378 euro. Dat is het bedrag dat BIG Challenge dit jaar tijdens de Alpe d'HuZes heeft opgehaald voor kankeronderzoek.

Hoop kopzorgen voor boeren rondom natuurgebied De Bult

Regio Zuid

Boeren en tuinders rondom natuurgebied De Bult bij Deurne vrezen de gevolgen van de water- en stikstofdoelstellingen. En dan heropent Defensie waarschijnlijk ook nog vliegbasis De Peel. Genoeg aanleiding voor ZLTO Gemert-Bakel en ZLTO De Peel om...

'Fossielvrij boeren: met idealisme en twee rechterhanden kom je een heel eind'

Veehouderij

Hugo Spruit in het Utrechtse Zegveld is in de eerste plaats melkveehouder. Maar de 40-jarige ondernemer is daarnaast vooral idealist. Zijn doel: fossielvrij boeren. 'Bij alles denk ik kritisch na of het beter kan. Want des te eerder we het fossiele...

Zelfoogsttuinderij Wortels in Breda zoekt andere thuishaven

Regio Zuid

Wortels in Breda dacht op lokaal draagvlak te mogen rekenen. De gemeente gooide roet in het eten van de zelfoogsttuinderij.

'Gps-bendes nemen enkel nieuwste en duurste systemen mee'

Algemeen

Buitenlandse bendes weten het platteland weer te vinden. En ze hebben het met name gemunt op gps-systemen. De Nederlandse politie registreerde in de eerste vijf maanden van dit jaar al 48 inbraken waarbij gps-apparatuur is ontvreemd.

Haast geboden bij puinruimen op boerengrond na brand Etten-Leur

Regio Zuid

De brand bij transportbedrijf Axell Logistics in Etten-Leur op Tweede Paasdag zorgt voor flink wat naweeën. Veel puin is op boerengrond terechtgekomen. Maar hoe ruim je de rommel op? En worden die kosten wel verzekerd?

Agrarisch ondernemers toetsen toekomstplannen met locatiescan

Economie

De ambities van de overheid op het gebied van woningbouw, stikstofreductie en klimaat dwingen veel ondernemers om de toekomst van hun bedrijf opnieuw uit te stippelen. Steeds vaker laten agrariërs daarom een locatiescan maken.

Makelaar Van Heerebeek: 'De overheid zet zichzelf en de maatschappij klem met regels'

Economie

De agrarische vastgoedmarkt zit op slot. De oorzaken? Naast stikstof ook de veranderingen in de woningmarkt, stijgende kosten in de grondexploitatie, oplopende rentes en het feit dat tegen steeds meer plannen bezwaar wordt gemaakt. Dat zegt Arjan...

Aafke Maes: 'We willen meepraten in plaats van bijgepraat worden'

Regio Zuid

Een wisseling van de wacht bij het Brabants Agrarisch Jongeren Kontakt (BAJK). Aafke Maes is de nieuwe voorzitter van het BAJK. Ze neemt het stokje over van Gerben Boom die vanwege zijn traineeship bij het Europees Parlement een stapje terug doet.

Zuid-Limburg zoekt naar heilige graal van onkruidbestrijding

Regio Zuid

Veel agrariërs gebruiken glyfosaat voor onkruidbestrijding en het versneld afdoden van groenbemesters en vanggewassen. Maar hoe goed glyfosaat ook werkt, het gebruik ervan ligt steeds gevoeliger in de maatschappij. En daardoor ook in de politiek.

Geen peil te trekken op Zeeuwse peilingen

Regio Zuid

Peilingen blijven peilingen, en schieten alle kanten op. In Zeeland wisselen CDA en BBB Zeeland stuivertje in de strijd om de stem van het platteland. VVD en PvdA/GroenLinks doen ook serieus mee om de winst op 15 maart.

Henriëtte van Hedel: 'Politici staren zich blind op Excelsheets'

Regio Zuid

Alliantie doet in drie provincies mee aan de Provinciale Statenverkiezingen. Henriëtte van Hedel trekt als lijsttrekker de Brabantse kar. De debutant wil de bureaucratie achter de politieke schermen te lijf gaan. 'We willen Nederland weer...

Tanja van de Ven-Vogels: 'Stikstof is ultieme stok om mee te slaan'

Regio Zuid

Hoe groot de uitdagingen ook zijn, de oplossing blijft mensenwerk en geen wiskundig model. Was getekend, CDA-lijsttrekker Erik Ronnes in het voorwoord van het verkiezingsprogramma van de Brabantse christendemocraten.

Limburgs college aan de slag met zware opgave gebiedsplan

Regio Zuid

De Limburgse landbouwgedeputeerde Lia Roefs en stikstofgedeputeerde Geert Gabriëls staan voor een zware opgave. Op 1 juli moeten zij de plannen voor een gebiedsgerichte aanpak indienen in Den Haag. Ook na de laatste Kamerbrieven is er nog veel...

Wat zijn VVD, PvdD en CU-SGP in Noord-Brabant van plan?

Regio Zuid

De Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen zijn op 15 maart. In de aanloop daarnaartoe geven we een kijkje in de keuken van enkele spelers op dit politieke toneel.

Meulenbroeks (BBB Brabant): 'Politici denken meer aan lijfsbehoud dan aan beleid maken'

Regio Zuid

De Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen zijn op 15 maart. We geven alvast een kijkje in de keuken van politieke spelers, te beginnen met nieuwkomer BBB Brabant, in de persoon van lijsttrekker John Frenken, woordvoerder Marco Havermans en...

Boeren tussen jachten en campinggasten

Regio Zuid

Allesbehalve een normaal melkveebedrijf. Zo zou je Hoeve Maaswaard van Ruud Hamans en zijn ouders in Roermond wel kunnen omschrijven. Aan de oevers van de Maas heeft de melkveehouder flink wat uitdagingen op zijn bordje liggen.

Nieuwe deadline Brabants stallenbeleid lijkt vlees noch vis

Regio Zuid

Politiek Brabant houdt elkaar in een houdgreep over het beleid dat veehouders verplicht hun stallen moeten aanpassen. Het uitstellen van de deadline met een half jaar krijgt weinig handen op elkaar. CDA-Statenlid Tanja van de Ven-Vogels en...

Agroforestry wint mondjesmaat terrein

Regio Zuid

Agroforestry kent veel vormen en, als we de kenners moeten geloven, evenzoveel voordelen. Gemeengoed is het nog lang niet onder boeren en tuinders, maar de bewuste vermenging van meerjarige houtige gewassen met voedselproductie wint wel mondjesmaat...

Pipie Smits van Oyen: 'Risico bestaat dat provincie agroforestry aanmerkt als bos'

Regio Zuid

Pipie Smits van Oyen van landbouwbedrijf De Koekoek in het Brabantse Drimmelen begon acht jaar geleden met agroforestry. Bij het pionieren moet ze schipperen tussen regelgeving en praktische toepassing.

Pluimveehouder Rooijakkers: 'Het gaat bij ons thuis altijd over veren'

Regio Zuid

Kippenboer! Zo antwoordde de 10-jarige Frank Rooijakkers vol overtuiging op de vraag van zijn vader wat hij later wilde worden. Zo gezegd, zo gedaan. 33 jaar later runt hij HeRo Ei, samen met zijn vrouw Marion. 'Een kip is gewoon een erg leuk dier.'

Paarden en transport: van gezamenlijke hobby naar serieuze business

Veehouderij

Met het nodige bloed, zweet en tranen, maar vooral met veel plezier, hebben Angeline en Jos Pex hun bedrijven in de paarden en transport opgebouwd. In Sint Joost runnen ze ieder hun eigen drukke bv.

Onzekerheid emissiereductie op alle fronten

Veehouderij

De rechterlijke uitspraak dat de borging rond de stikstofuitstoot van twee erkende emissiearme stalvloeren niet deugt, leidt tot grote onduidelijkheid. Bij melkveehouders voorop, maar ook bij omgevingsdiensten, erfbetreders en juristen.

Propaangas is interessant als alternatief voor aardgas

Economie

Boeren en tuinders die op hun bedrijf niet beschikken over aardgas, gebruiken propaangas. Dit gas is op het moment ongeveer drie keer goedkoper dan aardgas. Daarnaast ontvangen leden van LTO tot wel 13 cent per liter voordeel bij OK Gas, bij wie...

'Onbekend terrein' dreigt voor waterschap

Regio Zuid

De waterschappen denken koortsachtig na over de maatregelen die ze nog kunnen nemen als de droogte nog langer aanhoudt. Urenverboden voor het onttrekken van grondwater komen voorbij. 'We houden alle opties open.'

Erik Ronnes: 'Als boeren blijven innoveren, leggen we de puzzel'

Regio Zuid

Erik Ronnes (CDA) is behalve gedeputeerde Omgevingswet ook de coördinerend portefeuillehouder Brabantse Ontwikkelaanpak Stikstof van provincie Noord-Brabant. Een dossier waarvan de lading door de recente ontwikkelingen nog explosiever is geworden.

Akkerbouwer verliest kort geding tegen Tennet

Regio Zuid

Akkerbouwer Alex van Hootegem in het Zeeuwse Kruiningen wilde netbeheerder Tennet met een dwangsom dwingen meer maatregelen te nemen om verontreiniging op zijn akkers te voorkomen. Maar volgens de Raad van State doen Tennet en de aannemer die het...

Beregeningsverbod in heel Zeeland

Regio Zuid

Waterschap Scheldestromen heeft voor het hele beheergebied een verbod voor het beregenen uit oppervlaktewater ingesteld, met uitzondering van de gebieden met wateraanvoer.

'Vroegboekkorting' voor stalaanpassing Brabantse veehouder

Veehouderij

Provincie Noord-Brabant krijgt dit jaar 45 miljoen euro van het Rijk om veehouders te helpen stalaanpassingen te realiseren. Daarnaast heeft de provincie drie ton gereserveerd voor de omgevingsdiensten om de verwachte hoos aan vergunningaanvragen te...

Land van Cuijk blijkt boergezind in stikstofkwestie

Regio Zuid

De gemeenteraad van Land van Cuijk stemde donderdagavond bijna raadsbreed voor een motie om samen te werken aan toekomstperspectief voor agrarisch ondernemers.

Inlassen van stop voor afname elektriciteit van Tennet is uniek

Regio Zuid

Het Nederlandse elektriciteitsnetwerk wordt overvraagd, met als gevolg een voorlopige stop op nieuwe netaansluitingen in Noord-Brabant en Zeeland. Dit heeft grote gevolgen voor het bedrijfsleven.

ZLTO-projectexpert: 'Nog veel rek in capaciteit elektriciteitsnet'

Regio Zuid

Nederland kent niet alleen een overschot aan stikstof waardoor bedrijven worden geremd in hun ontwikkeling, ook op de energiemarkt knelt het meer en meer. Met de afsluiting van grootverbruikers en nieuwe bedrijven in Brabant en Limburg als recentste...

Open Dag CZAV/Rusthoeve dag later

Akker- & Tuinbouw

CZAV verplaatst de jaarlijkse open dag bij proefboerderij Rusthoeve in het Zeeuwse Colijnsplaat naar donderdag 23 juni. Dat gebeurt in verband met de geplande stikstofprotesten op woensdag 22 juni.

Brabantse boeren bieden uilen toekomst

Regio Zuid

Brabantse boeren en tuinders openen steeds vaker de jacht op muizen met torenvalken en kerkuilen. Uilenwerkgroep Steenbergen heeft zeventig nestkasten voor torenvalken, kerk- en steenuilen geplaatst bij veelal agrarische bedrijven. Daarmee geven...

Vrijstelling voor beregenen rondom Peelvenen vervalt

Regio Zuid

Voor agrariërs rondom de Peelvenen vervalt over twee jaar de vrijstelling van vergunningen voor het beregenen van open teelten. 'Heel zuur', reageert Rianne van Helmond van ZLTO De Peel.

Zeeland zet alles op alles voor behoud zoetwater

Regio Zuid

Mede door de klimaatverandering staat de beschikbaarheid van zoetwater, en daarmee ook de agrarische bedrijfsvoering, in steeds meer gebieden onder druk. In Zeeland koesteren ze de zoetwaterbellen.

Waterschap De Dommel bezorgd over addendum Nitraatrichtlijn

Regio Zuid

Op verzoek van de categorie ongebouwd van waterschap De Dommel uit het dagelijks bestuur van het waterschap zijn zorgen over de gevolgen van het addendum van het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn.

Eerste boerenpakketten overhandigd aan vluchtelingen

Algemeen

De eerste boerenpakketten in Brabant zijn vrijdagochtend uitgedeeld aan Oekraïense vluchtelingen die verblijven in het katholiek missiehuis Emmaus in Helvoirt.

Ruimere jas voor teeltondersteunende voorzieningen in Brabant

Regio Zuid

Onder voorwaarden komt er in Noord-Brabant meer ruimte voor teeltondersteunende voorzieningen (TOV), teeltondersteunende kassen en solitaire kassen. De omgevingsverordening waarin dit wordt geregeld, is vorige week vastgesteld.

ZLTO: impact aanvullende maatregelen nitraatrichtlijn gigantisch

Regio Zuid

Dat ZLTO zich zorgen maakt over het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn is al langer bekend. Met de aanvullingen (addenda) die 25 februari zijn gepubliceerd, zijn deze zorgen groter dan ooit, zegt ZLTO-bestuurder Janus Scheepers.

Boerenpakketten voor Oekraïense vluchtelingen

Algemeen

Met bloemen en een pakket vol voedsel bieden boeren en tuinders de Oekraïense vluchtelingen in Nederland een warm welkom. Donaties voor deze boerenpakketten zijn meer dan welkom.

Brabant zoekt ruimte voor water

Regio Zuid

Waterschap De Dommel, provincie Noord-Brabant, Rijkswaterstaat en vijf gemeenten, waaronder 's-Hertogenbosch, zoeken samen naar ruimte voor extra waterberging. Dat is nodig om de stad Den Bosch droog te houden bij extreem hoge waterstanden.

Onrust op Gemerts platteland door Proeftuin Elsendorp

Regio Zuid

Beleidsruimte creëren voor stoppende boeren in gemeente Gemert-Bakel die hun stallen voor andere doeleinden in willen zetten om zo de leefbaarheid te verbeteren. Dat is een belangrijk doel van Proeftuin Elsendorp. Maar de Brabantse pilot die vier...

Deltacommissaris bezoekt Brabantse melkveehouder

Regio Zuid

De nationale Deltacommissaris Peter Glas bezocht op 22 februari het melkveebedrijf van Mark Goorden in het Brabantse Wouwse Plantage. De commissaris kreeg uitleg over het programma BodemUP en de manier waarop boeren met water en bodem omgaan.

Noord-Brabant klopt aan bij Rijk voor geld stalaanpassingen

Algemeen

Provincie Noord-Brabant wil eerder gebruikmaken van de 25 miljard euro van het Rijk voor de transitie naar een circulaire landbouwsector. Met dat geld moeten 2.200 Brabantse veehouders worden geholpen om hun stallen voor 1 januari 2024 aan te...

Beregening in bufferzone rond Peelvenen staat onder druk

Regio Zuid

De mogelijkheid tot beregening uit grondwater in de bufferzone rond de Peelvenen – Groote Peel, Mariapeel en Deurnsche Peel – staat onder druk. ZLTO en LLTB zijn volop in gesprek met partners in het gebied om te komen tot een duurzame oplossing.

Nieuwe subsidie voor aanpak lege Brabantse stallen

Regio Zuid

Provincie Noord-Brabant verlengt de Subsidieregeling vouchers agrarische bouwpercelen tot en met 2023. Die helpt eigenaren van lege stallen of boeren die aan stoppen denken bij het maken van toekomstplannen.

Wim van Gorsel: 'Zeeuwse dijken buitendijks versterken'

Regio Zuid

Verleg de grenzen van Natura 2000 en maak de Zeeuwse dijken sterker aan de kant van het water. Dat is goedkoper en gaat niet ten koste van landbouwgrond. Met deze opdracht, uit de motie van de fractie Ongebouwd, moet waterschap Scheldestromen...

Hendrik Hoeksema: 'Leefomgeving leden wordt onveiliger'

Regio Zuid

Ondermijning op het platteland is bepaald geen ver-van-mijn-bedshow voor ZLTO. Bestuurder Hendrik Hoeksema is op allerlei fronten betrokken bij projecten en samenwerkingsvormen om het buitengebied weerbaarder te maken tegen (drugs)criminaliteit.

Vertrouwenspersoon veilig buitengebied aan de slag bij ZLTO

Regio Zuid

Ron van den Berkmortel is sinds 1 januari vertrouwenspersoon veilig buitengebied bij ZLTO. Een ietwat vreemde eend in de boerenbijt, maar zeker geen overbodige. Criminelen zoeken steeds vaker hun heil op het afgelegen platteland, uit het zicht van...

Noord-Brabant zoekt ruimte voor één ster Beter Leven-keurmerk

Regio Zuid

Provincie Noord-Brabant zoekt naar oplossingen voor Brabantse pluimveehouders die hun stallen willen aanpassen voor Beter Leven-kip met één ster. ZLTO en de Dierenbescherming pleitten daar deze week voor in een gezamenlijk opiniestuk in het Brabants...

Uitbreiding Brabantse Biodiversiteitsmonitor melkvee

Regio Zuid

Er komt 1,3 miljoen euro beschikbaar voor een tweede fase van de Brabantse Biodiversiteitsmonitor Melkveehouderij (BBM). Dat biedt ruimte voor deelname van 140 melkveehouders

VitalFluid gebruikt plasmatechnologie in plaats van kunstmest

Regio Zuid

De Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) en VDL Participatie, onderdeel van VDL Groep, investeren samen 2 miljoen euro in VitalFluid. Dit Eindhovense bedrijf gebruikt plasmatechnologie om het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen terug te...

Boerschappen wordt coöperatie

Regio Zuid

Maaltijdboxenbedrijf Boerschappen in Breda wordt een coöperatie. Het bedrijf wil door het binnenhalen van aandeelhouders de snelle groei van de afgelopen jaren doorzetten.

Booster voor melkgeitenhouder uit Heusden

Veehouderij

Melkgeitenhouder Theo van Dillen uit het Noord-Brabantse Heusden wil dit jaar het volume dat hij zelf via Puur Geitenzuivel op de markt brengt verdubbelen.

Gelderse vuist tegen ondermijning

Regio Oost

Gemeenten in de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid, waaronder ook ZLTO-afdelingen Land van Maas en Waal, Maasdriel en Rijk van Nijmegen vallen, gaan samenwerken om ondermijning in het buitengebied tegen te gaan. ZLTO-bestuurder Hendrik Hoeksema juicht...

Ook tegemoetkoming hoogwaterschade uiterwaarden Maas

Algemeen

Boeren en akkerbouwers die schade hebben aan gewassen door het hoogwater in de uiterwaarden van de Maas krijgen een eenmalige tegemoetkoming. Het gaat om ondernemers in het buitendijks gebied van de Maas, van Boxmeer tot Geertruidenberg.

Brabantbrede steun grondwaterdeal

Algemeen

'Het is een convenant waar we ons allemaal in kunnen vinden met doelen die haalbaar zijn.' ZLTO bestuurder Janus Scheepers is tevreden met het Grondwaterconvenant 2021-2027 van de provincie Noord-Brabant. Het gezamenlijke doel is meer water...

Veehouders dienen planschadeclaim in bij gemeente Oisterwijk

Regio Zuid

Twintig veehouders in de gemeente Oisterwijk hebben een planschadeclaim ingediend bij het gemeentebestuur. Het huidige bestemmingsplan laat geen enkele stalaanpassing of uitbreiding toe. Intussen tikt de provincieklok voor nieuwe stalsystemen door.

Hoge gasprijs noopt komkommerteler tot noppenfolie en paksoi

Regio Zuid

De hoge gasprijzen nopen glastuinders tot het nemen van maatregelen.Twee Zeeuwse glastuinders lieten deze week aan de ZLTO Raad Zeeland en gedeputeerde Jo-Annes de Bat (CDA) zien welke alternatieven ze overwegen.

Wim Bens: 'Noodzaak boer en tuinder te verenigen groter dan 125 jaar geleden'

Algemeen

De noodzaak om boeren en tuinders 125 jaar geleden te verenigen, is er nu nog steeds. 'Of misschien is die momenteel zelfs nog wel groter dan toen', zegt ZLTO-voorzitter Wim Bens tijdens het 125-jarig bestaan van deze belangenbehartiger en haar...

Prinses Beatrix viert jubileum NCB in Gemert

Regio Zuid

Prinses Beatrix, beschermvrouwe van de NCB, is woensdag in Gemert te gast bij de viering van het 125-jarig jubileum van de Noordbrabantse Christelijke Boerenbond (NCB).

ZLTO Rijk van Nijmegen: 'Biodiversiteitsmaatregelen op grote schaal uitrollen'

Regio Oost

Renske Arnts is als ondersteunend bestuurslid van ZLTO Rijk van Nijmegen nauw betrokken bij het Living Lab Ooijpolder. Samen met afdelingsvoorzitter Herbert Verploegen probeert ze de vertaling van theorie naar praktijk zo soepel mogelijk te laten...

Zoeken naar betaalde biodiversiteit in Ooijpolder

Regio Oost

Landbouwgrond in gemeente Berg en Dal, met de Ooijpolder als hofleverancier, fungeert vijf jaar als Living Lab. Onderzoekers van onder meer de Radboud Universiteit gaan samen met boeren aan de slag om de biodiversiteit een boost te geven. Barton...

Handreiking voor natuurinclusieve melkveehouders Brabant

Veehouderij

Provincie Noord-Brabant heeft een Handreiking Natuurinclusieve melkveehouderij ontwikkeld. Daarmee kunnen natuurinclusieve of biologische melkveehouders aantonen dat ze vallen onder de uitzonderingsregeling van de verplichte stalaanpassing per 1...

Kinderen speuren door en leren over het platteland

Regio Zuid

Een interactieve en leerzame speurtocht voor kinderen langs maisvelden, aardappelpercelen, weilanden en varkens. Varkenshouder Arno van Son uit Valkenswaard hoopt dat er daardoor meer begrip komt voor boeren en tuinders.

ZLTO wil boerenbelangen borgen in RES-plannen

Regio Zuid

De blauwdrukken van de eerste Regionale Energie Strategieën (RES) liggen ter beoordeling in Den Haag en de meeste regio's zijn alweer bezig met hun 2.0-versie. Achter de schermen probeert ZLTO, vooral via de lokale afdelingen, bij alle plannen voor...

Groen onderwijs Zeeland is weer toekomstproof

Regio Zuid

Binnen het project 'Samenwerking in de Groene Delta' hebben opleidingsinstituten samen met het bedrijfsleven, provincie Zeeland en ZLTO het vmbo-, mbo- en hbo-onderwijs een opfrisbeurt gegeven. Dat was geen overbodige luxe volgens projectleider...

Fransen Gerrits: 'Het is eten of gegeten worden en wij proberen te eten'

Regio Zuid

Fransen Gerrits in Erp viert komend jaar, in navolging van de NCB, zijn 125-jarig bestaan. Wat begon met loonmalen voor boeren en bakkers in de molen in Erp, is uitgegroeid tot een mengvoerspecialist met drie fabrieken. Huub Fransen (50) over...

ZLTO zet puntjes op de i in omgevingsvisie Zeeland

Regio Zuid

Hogere bedrijfswindturbines, meer vestigingsmogelijkheden voor veehouderijen om lokale kringlopen te kunnen sluiten en meer focus op dubbelfuncties van grond binnen en tussen sectoren. ZLTO heeft haar zienswijze op de ontwerpomgevingsvisie van de...

Wts-regeling bekend: 65 procent van waterschade vergoed

Algemeen

De Regeling tegemoetkoming waterschade (Wts) in Limburg en het onbedijkte gebied langs de Maas in Noord-Brabant in juli 2021 is gisteren gepubliceerd. Dat houdt in dat alle details en voorwaarden nu bekend zijn en gedupeerden tot uiterlijk 15...

Burgemeester Boekel bezoekt boerenbedrijven

Regio Zuid

De burgemeester, wethouders en ambtenaren van de Brabantse gemeente Boekel hebben vorige week een rondje langs de velden gemaakt of beter gezegd: de boerenbedrijven. Een wederzijdse kennismaking die vooral niet politiek gekleurd was.

Luide wildredders gaan als warme broodjes over de toonbank

Algemeen

Een klein apparaat voorop de frontmaaier of trekker dat harde geluidssignalen het veld instuurt om dieren te verjagen. Collectief Agrarisch Natuurbeheer Oost-Brabant (ANB Oost-Brabant) introduceerde de akoestische wildredder pas enkele weken...

Project digitalisering zoetwater krijgt impuls

Regio Zuid

Provincie Zeeland subsidieert het project 'Aquaconnect' met een bedrag van 25.000 euro per jaar. Doel van het project is om met digitale technieken vraag, aanbod en opslag van zoetwater voor landbouw en industrie zo goed mogelijk op elkaar af te...

Coöperatie Agrifirm en LTO Academie slaan handen ineen

Algemeen

'Het opleiden van mensen is investeren in de toekomst en dat is bikkelhard nodig.' Dat is volgens bestuursvoorzitter Arian Kamp van Coöperatie Koninklijke Agrifirm een belangrijk doel van de samenwerking van Agrifirm met LTO Academie. Dinsdag 31...

Boomkweker Van Genugten: 'Ik wilde graag voor mezelf beginnen'

Regio Zuid

Nadat Mark van Genugten tien jaar geleden zijn school had afgemaakt, startte hij zijn eigen boomkwekerij. Nu loopt hij tegen zijn grootste uitdaging tot nu toe aan: het vinden van voldoende werknemers.

'Teleurstellend' vonnis stikstofzaak Noord-Brabant

Regio Zuid

De rechtbank in Den Haag heeft geoordeeld dat de veehouders in de rechtszaak tegen het Brabantse veehouderijbeleid geen disproportionele last ondervinden van de opgelegde stikstofregels. 'Enorm teleurstellend', reageert advocaat Marieke Toonders van...

Ongekende waterschade versus hartverwarmende hulp

Algemeen

De watersnood van 2021 zal in Limburg, Brabant en Gelderland nog lang nadreunen. Dag voor dag blikken we terug. Van de eerste voorspellingen van zeldzaam zware regenval tot de hulp uit alle windstreken. En van het opnemen van de schade tot de...

Boeren willen knelpunten waterschap De Dommel in kaart brengen

Regio Zuid

De zware buien van twee weken geleden zorgden ook in Midden-Brabant voor overlast. Boeren willen met waterschap De Dommel in overleg om alle knelpunten in kaart te brengen.

ZLTO: zet zoetwater hoger op agenda

Regio Zuid

Zoetwaterbeschikbaarheid moet een speerpunt zijn van Waterschap Scheldestromen, stelt ZTO. Maar dat blijkt niet uit het ontwerpwaterbeheerprogramma (WBP) dat ter inzage ligt.

ZLTO: 'Schade hoogwater exceptioneel'

Regio Zuid

Bij ZLTO zijn deze week een kleine tachtig meldingen van waterschade binnengekomen met een veelvoud aan schades per gewassoort. Een voorzichtige schatting leert dat er alleen al in de uiterwaarden voor enkele miljoenen euro's aan schade is.

Warmte uit snoeihout is kans voor boeren

Regio Zuid

Lokale duurzame energie-initiatieven van agrarisch ondernemers kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de lokale energiedoelstellingen zoals opgenomen in de Regionale Energiestrategie (RES). Dat stelt CDEB, de coöperatie van kalverhouders in de...

ZLTO: 'Veestop Sint Anthonis pure symboolpolitiek'

Regio Zuid

'Dit is pure symboolpolitiek om zo'n proces als gemeente Sint Anthonis nu nog op te starten', stelt afdelingsvoorzitter Hans Vermeulen van ZLTO Land van Cuijk. Hij reageert daarmee op het voornemen van de gemeente om geen enkele uitbreiding van de...

Boerschappen en ZLTO helpen kersenteler na hoogwater

Akker- & Tuinbouw

Boerschappen probeert in samenwerking met ZLTO om 40.000 kilo kersen van de Fruitboerderij in het Limburgse Baarlo als sap aan de man te brengen. Die kersen waren door de zware regenval tijdens het recente noodweer onverkoopbaar geworden.

Pootgoedteler Marcel Ebben: 'Alles is weg door hoogwater'

Algemeen

Minimaal 1 miljoen euro schade. Dat is de trieste balans die pootgoedtelers Ebben in het Noord-Brabantse Groeningen opmaken na het hoogwater van afgelopen weekend. 'Alles is weg.'

Akkerbouwer Ilse Kuypers: 'Komende dagen worden spannend'

Algemeen

Boeren en tuinders in de uiterwaarden van de Maas en de Waal moeten de komende dagen rekening houden met extreem hoge waterstanden. Vooral via deze rivieren komt veel meer water dan normaal ons land binnen. 'Dat wordt zonder meer spannend', weet...

Rapport verdienvermogen Brabantse boeren: 'Monden vallen open van inhoud'

Regio Zuid

Het rapport van De Verdientafel geeft een gedetailleerd beeld van het verdienvermogen van Brabantse boeren en tuinders. In een tweeluik laat Nieuwe Oogst deelnemers aan De Verdientafel aan het woord. In deel één ZLTO-directeur Kathleen Goense en...

Maatwerk nodig voor bescherming vee tegen wolf Groote Heide

Veehouderij

De wolf in de Groote Heide zorgt in zijn eentje voor ernstige twijfels over de huidige preventiemaatregelen die boeren tot hun beschikking hebben. HAS-student Stef Gielen deed in opdracht van ZLTO onderzoek naar deze luis in de pels van...

Provincie Noord-Brabant krijgt huiswerk mee van boeren

Regio Zuid

Provincie Noord-Brabant zoekt op verzoek van Farmers Defence Force (FDF) uit of de Brabantse Jumbo-vestigingen en het distributiecentrum van Picnic in Den Bosch voldoen aan de benodigde Natuurbeschermingswetvergunningen. Commissaris van de Koning...

Tijdslot en kleine groepen bij Open dag CZAV/Rusthoeve

Algemeen

Geen volle platte karren door de vele proefvelden tijdens de Open dag CZAV/Rusthoeve dit jaar. Vanwege corona is het jaarlijkse akkerbouwevenement verspreid over twee dagen.

Zeeuwse GGD boer op met vaccin

Regio Zuid

GGD Zeeland gaat letterlijk en figuurlijk de boer op met vaccins voor arbeidsmigranten. De gezondheidsorganisatie wil het voor deze groep zo makkelijk mogelijk maken om een coronavaccinatie te krijgen.

Van Lieshout Vleesvee ontvangt Agrofoodpluim

Regio Zuid

Van Lieshout Vleesvee in Westelbeers heeft de Agrifoodpluim ontvangen van provincie Noord-Brabant. Vooral de duurzame bedrijfsvoering en natuurinclusieve aanpak gooien hoge ogen.

'Ultieme oproep' ZLTO voor inzet op meer zoetwater Zeeland

Regio Zuid

De behoefte en beschikbaarheid van zoetwater in balans brengen. Daar draait het volgens ZLTO-bestuurder Adrie Bossers allemaal om in Masterplan Zoetwater voor Zeeland. Landbouwgedeputeerde Jo-Annes De Bat en waterschapsbestuurder Luc Mangnus namen...

Verdienmodel natuurlijke plaagbestrijding in akkerbouw

Akker- & Tuinbouw

Hoe kun je van het toepassen van functionele agrobiodiversiteit een verdienmodel maken? Over deze vraag buigen akkerbouwers en gastsprekers zich tijdens de eerstvolgende kennissessie van Fabulous Farmers.

Masterplan voor betere Zeeuwse zoetwatervoorziening

Regio Zuid

ZLTO heeft met vijf andere partijen uit de agrarische sector haar wensen en aanbevelingen voor een robuuste zoetwatervoorziening in Zeeland op papier gezet. Dit Masterplan Zoetwater voor Zeeland wordt woensdag aangeboden aan het provinciebestuur en...

Gewasbescherming en zoetwater op netvlies Kamerlid Derk Boswijk

Regio Zuid

CDA-Tweede Kamerlid Derk Boswijk bracht vrijdag een bezoek aan de Zeeuwse agrarische sector. Hij liet zich in Nisse en Ovezande bijpraten over onder meer gewasbeschermingsmiddelen en zoetwater.

Heische Hoeve wil de Rituals van de streekproducten worden

Regio Zuid

Naast boetiekjes, bruine cafés en grote winkelketens, kun je voortaan ook in de Bossche binnenstad terecht voor boerderijdelicatessen van de Heische Hoeve. 'Niemand komt spontaan naar Loosbroek, dus dan komen wij maar naar de mensen toe.'

De Firma Streek-voorzitter: 'Boer huurt schapruimte in binnenstad'

Regio Zuid

Een winkel in het centrum van Oss waar food en non-food van het platteland in een straal van 25 kilometer om de Brabantse stad te koop ligt. De Firma Streek opende vrijdag haar deuren.

ZLTO verbaasd om plan woningbouw in Brabantse polder

Regio Zuid

Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) stelt voor om het platteland rond Breda, Den Bosch en Eindhoven vol te bouwen met woningen, om de woningnood de kop in te drukken. Dit leidt tot verbazing bij ZLTO. 'Het domste voorstel ooit.'

Tweede snede 'zo dicht als een gazonmat'

Veehouderij

Op veel plekken in het zuiden van het land ging deze week de tweede snede de kuil in. Over het algemeen een zware snede, met drogestofopbrengsten die de opbrengsten van de eerste benaderen.

Veel animo onder scholieren voor doedag bij boer

Regio Zuid

Honderd vmbo-scholieren in het Brabantse Land van Cuijk liepen deze week een dagje stage bij een agrarisch bedrijf. Met deze doedag van het Beroepenfeest Land van Cuijk en Maasduinen On Stage oriënteren de jongeren zich op hun toekomst.

Afdelingsvoorzitter Van Asten: 'Blij dat LTO nek uitsteekt met stikstofplan'

Regio Zuid

ZLTO-voorzitter Wim Bens en afdelingsvoorzitters uit Zeeland, Gelderland en Noord-Brabant blikken terug op het stof dat opwaaide nadat LTO het stikstofplan bekendmaakte.

Outdoor escape tussen de kuil en de koeien

Regio Zuid

Het Melk Mysterie. Melkveehouders Corné Rommens en Corinne Voesenek uit Hoeven slaan met deze outdoor escape een nieuwe weg in de verbredingsroute in. 'Je moet een keer een stap durven zetten.'

Extra ontwikkelruimte voor solitaire glastuinbouwbedrijven Brabant

Akker- & Tuinbouw

ZLTO is positief over de plannen van provincie Noord-Brabant voor extra ontwikkelruimte voor solitaire glastuinbouwbedrijven en teeltondersteunende kassen bij grondgebonden teeltbedrijven. Deze verruimingen onder voorwaarden zijn opgenomen in de...

Regels sta in weg voor uitloop kip

Veehouderij

De strenge Brabantse regelgeving voor de veehouderijsectoren zet een rem op de realisatie van stallen met vrije uitloop voor pluimvee. Daarmee belemmert de provincie zelf een mogelijkheid om het aantal vleeskuikens te verminderen.

Brabantse burger wil lowtech en kleinschalig

Algemeen

Lowtech en kleinschalig met een afzetmarkt in Noordwest-Europa. Dat is het ideaalbeeld van de Brabantse land- en tuinbouwsector in 2050, volgens de gemiddelde Brabantse burger. Dat blijkt uit de app Panorama Brabant 2050.

Spuitzones Maasdriel lijken wassen neus

Regio Oost

Bij toepassing van driftarme spuitdoppen of wanneer er een windsingel om de fruitboomgaard staat, hoeven fruittelers in het Gelderse Maasdriel geen spuitvrije zone van 50 meter aan te houden. Het bezwaar van ZLTO tegen de breedte en uniformiteit van...

Rode loper uitgelegd voor bijen in West-Brabantse berm

Algemeen

De West-Brabantse bermen zijn vanaf dit voorjaar kleurrijker, hoger en diverser. Dertien gemeenten passen dan bijvriendelijk maaibeheer toe langs wegen. Boeren kunnen via een speciaal meldpunt aangeven waar te veel distels groeien.