Jasper Schel

Jasper Schel

Jasper Schel is redacteur regio Zuid en landbouwbeleid EU.

Contact

Artikelen door Jasper Schel

Gelderland verlaagt drempels voor aanvragen regelingen stikstofreductie

Regio Oost

Provincie Gelderland heeft naar eigen zeggen verschillende subsidieregelingen voor stikstofvermindering en verduurzaming van de landbouw verbeterd. Ook komt er binnenkort een nieuwe regeling bij, wat het voor veehouders makkelijker maakt om er...

'Tekort aan mestplaatsingsruimte is best schokkend'

Politiek

Het mestoverschot bedraagt in 2030 17 miljoen ton meer dan in 2022. De toelating van kunstmestvervangers uit dierlijke mest, oftewel renure, kan de pijn flink verzachten. Maar er zijn meer maatregelen nodig, stellen NCM-directeur Jan Roefs en...

Zeeuws-Vlaamse boeren pionieren met biodiversiteitsmaatregelen

Regio Zuid

Verdund inzaaien van zomergraan om akkervogels meer ruimte te bieden, robuuste strokenteelt of spuitpaden inzaaien met facelia. Zeeuws-Vlaamse boeren en tuinders pionieren met biodiversiteit. Maar wel praktisch.

Installatie Europees Parlement legt prioriteiten en pijnpunten direct bloot

Politiek

De leden van het Europees Parlement zijn dinsdag 16 juli geïnstalleerd. Zo ook BBB-parlementariërs Sander Smit en Jessika van Leeuwen, die hun pijlen richten op het waarborgen van voedselzekerheid in Europa.

Landbouwminister Wiersma start met 'charmeoffensief' voor verkrijgen derogatie

Politiek

Landbouwminister Femke Wiersma maakt vandaag haar Europese debuut bij de Landbouwraad in Brussel, vergezeld door LVVN-staatssecretaris Jean Rummenie. Ze gooit liever haar charmes in de strijd dan dat ze direct met de vuist op tafel slaat.

'Besluiten nemen die pijn doen is niet leuk, maar wel nodig'

Regio Zuid

Zeven jaar geleden besloot de Noord-Brabantse coalitie de stikstofteugels hard aan te trekken. Een erfenis die de boerengemoederen sindsdien continu bezighoudt en waar Wilma Dirken als gedeputeerde stikstof op voortborduurt. En de VVD-politica wil...

Strengere geitenstop van Oss blijft overeind bij Raad van State

Regio Zuid

Gemeente Oss mag een geitenstop hanteren die veel verder gaat dan de geitenstop van provincie Noord-Brabant. Dat vindt de Raad van State.

Hongarije zet in op groter concurrentievermogen boeren en tuinders

Politiek

Het concurrentievermogen van agrarisch ondernemers staat het komende halfjaar centraal ??in de landbouw- en visserijraad van de Europese Unie. Dat blijkt uit het werkprogramma van EU-voorzitter Hongarije.

Nieuw gebiedsplan voor Zeeland in de maak

Regio Zuid

Het Zeeuws gebiedsprogramma krijgt een update. Dat is volgens Gedeputeerde Staten van Zeeland nodig vanwege het nieuwe regeringsbeleid waarin het transitiefonds komt te vervallen.

Rabobank bezorgd over financiering Brabantse veehouders

Regio Zuid

Brabantse veehouders die niet over een geldige vergunning voor een emissiearm stalsysteem beschikken, krijgen van Rabobank geen financiering meer. Volgens de bank is het namelijk essentieel dat vergunningen juridisch houdbaar zijn of blijken.

Nederland levert nog geen kandidaten voor functie Eurocommissaris

Politiek

De Europese topfuncties worden aan het einde van deze maand verdeeld, maar de Nederlandse regering heeft nog niemand aangedragen voor de functie van Eurocommissaris.

Aardappelverwerker Peka Kroef mag restwater lozen op Peelkanaal

Regio Zuid

Aardappelverwerkingsbedrijf Peka Kroef in Odiliapeel loost sinds enkele weken gezuiverd afvalwater op het Peelkanaal. Waterschap Aa en Maas heeft hiervoor een vergunning afgegeven. Het doel is om het dalende grondwaterpeil in De Maashorst een halt...

'Stikstofbeleid Brabant raakt aan beginselen van behoorlijk bestuur'

Politiek

'U laat veehouders keihard vallen door krampachtig vast te houden aan de deadline. Dat raakt aan de beginselen van behoorlijk bestuur', stelde CDA-Statenlid Tanja van de Ven vrijdagochtend 28 juni in de Brabantse Statenzaal. De uitspraak was gericht...

Plaatsingsruimte stikstof uit dierlijke mest gaat in alle provincies fors krimpen

Algemeen

In alle Nederlandse provincies is in 2030 sprake van een forse krimp van de plaatsingsruimte voor stikstof uit dierlijke mest, variërend van 11 procent in Flevoland tot wel 45 procent in Noord-Brabant. Gemiddeld komt de daling uit op 34 procent. Dat...

Landbouwprijzen dalen in eerste kwartaal, graan zakt het sterkste

Economie

De gemiddelde prijs van landbouwproductie in de Europese Unie is over het eerste kwartaal van 2024 met 6 procent gedaald ten opzichte van hetzelfde kwartaal van 2023. Dat meldt statistiekbureau Eurostat.

5 miljoen euro voor aanleg landschapselementen in Noord-Holland

Regio West

De provincie Noord-Holland wil het netwerk van belangrijke landschapselementen in het landelijk gebied versterken. Voor samenwerkingsverbanden van boeren en tuinders stelt de provincie 5 miljoen euro beschikbaar.

ABN Amro: stikstofuitstoot landbouw over tien jaar gehalveerd

Economie

ABN Amro verwacht dat over ongeveer tien jaar de stikstofuitstoot uit de landbouw is gehalveerd door een combinatie van uitkoop, innovatie en managementmaatregelen. Dat staat in de sectorupdates van de Nederlandse bank.

Analyse: Nieuwe Nederlandse Eurocommissaris moet nu toch echt in zicht komen

Politiek

Wie wordt de Nederlandse afgevaardigde in de Europese Commissie? Politici bakkeleien nog over de rolbeschrijving van de nieuwe Eurocommissaris. Maar het is al vijf voor twaalf; morgen en vrijdag kijken de EU-regeringsleiders naar de toewijzing van...

Abel Kooistra voorgedragen als BBB-gedeputeerde voor Friesland

Regio Noord

Abel Kooistra, beleidsadviseur LTO Noord en fractievoorzitter van BBB Fryslân, is voorgedragen om Femke Wiersma op te volgen als lid van Gedeputeerde Staten van Fryslân.

Rli: bewaken van rechtsstaat rond milieukwesties ligt te veel bij rechter

Politiek

Het kabinet en parlement nemen onvoldoende verantwoordelijkheid voor het bewaken van de rechtsstaat als het om milieukwesties gaat. Dat stelt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in het advies 'Met recht balanceren: juridisering in...

Stallendeadline zorgt niet voor beweging

Regio Zuid

De stallen van Brabantse veehouders, uitgezonderd de sectoren melkvee en vleeskalveren, moeten op 1 juli 2024 aan de nieuwe emissienormen voldoen. Dat is vier jaar eerder dan collega's in de rest van Nederland. Drie boeren vertellen wat dit voor hen...

Verkiezing leukste boerderijcamping van Nederland van start

Multifunctionele landbouw

Wat is de leukste boerderijcamping van Nederland? ZLTO en In het Groen van Vekabo hebben tien campings genomineerd voor deze landelijke verkiezing.

Nieuwe EU-voorzitter Hongarije gaat voor 'op boeren gerichte agrarische politiek'

Politiek

Hongarije neemt op 1 juli het EU-voorzitterschap over van België. Een van de speerpunten van het Hongaarse programma is het creëren van een 'op boeren gerichte Europese agrarische politiek'.

Kamer wil geen aanvullende regels in Nederland bij uitvoering natuurherstelwet

Politiek

De Tweede Kamer vraagt de regering om bij het opstellen van het nationale natuurherstelplan geen aanvullende nationale regels en restricties in te bouwen. Een motie daarvoor van de VVD is donderdag aangenomen.

Zeeuwse akkerbouwers vrezen voor verzilting Waterdunen

Regio Zuid

Akkerbouwers rond natuurpark Waterdunen in het westen van Zeeuws-Vlaanderen maken zich zorgen over verzilting van hun landbouwgronden. Het bestuur van ZLTO Agrarisch West wil dat de meetgegevens snel openbaar worden gemaakt en dat de metingen langer...

'Natuurherstelwet zet toekomst jonge boeren en tuinders onder druk'

Politiek

Nederland kan door de Europese natuurherstelwet die maandag is aangenomen opnieuw in een nationale crisis belanden. Dat zegt bestuurslid Gerben Boom van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK). Ook de Europese koepel van boeren en...

Natuurherstelwet aangenomen, LTO reageert verontwaardigd

Politiek

De natuurherstelwet is zojuist door een meerderheid van de Europese lidstaten aangenomen. De eerder aangekondigde draai van Oostenrijk om in de Milieuraad voor te stemmen, bleek voldoende. LTO Nederland is 'verbaasd en verontwaardigd'.

Vandaag erop of eronder voor Europese natuurherstelwet

Politiek

De Milieuraad van de Europese Unie stemt naar alle waarschijnlijkheid vandaag in Luxemburg over de natuurherstelverordening, beter bekend als de natuurherstelwet. De verwachting is dat de wet wordt aangenomen, mede door een draai van Oostenrijk.

Noord-Brabant krijgt 231 miljoen euro voor landbouw en natuur

Regio Zuid

Provincie Noord-Brabant krijgt 231 miljoen euro van het Rijk voor de uitvoering van landbouw- en natuurherstelmaatregelen in het kader van het Brabants Programma Landelijk Gebied (BPLG).

Natuurgrond in omgeving Reusel te koop

Regio Zuid

Groen Ontwikkelfonds Brabant (GOB) biedt 61 hectare ingerichte natuurgronden aan de beek De Reusel te koop aan, verdeeld over zestien clusters. Dit gebeurt via een openbare inschrijfprocedure.

ZLTO: 'We hebben Zeeuwse veehouders keihard nodig'

Regio Zuid

Gedeputeerde Staten van Zeeland moeten bij de Tweede Kamer pleiten voor een generaal pardon voor PAS-melders en andere ondernemers die in de knel zijn gekomen door het stikstofbeleid. ZLTO juicht dit toe. 'We hebben de veehouders keihard nodig.'

'Het begon op 18 oktober met regenen en het is niet meer gestopt'

Regio Zuid

Akkerbouwers benutten momenteel elke mogelijkheid om het land op te gaan. Zo ook Ivo Haartsen uit Biervliet, die vorig weekend zijn kans schoon zag om 4 hectare pootgoed voor vermeerdering te poten.

Waterschap De Dommel: wateroverlast komt niet door meanderende beken

Regio Zuid

Gebieden waar beken weer meanderen, hebben niet meer problemen met water dan andere plekken. Dat stelt waterschap De Dommel na eigen onderzoek.

Roer van Europese Unie blijft in handen van centrumrechtse EVP

Politiek

Veel blijft bij het oude in het Europees Parlement, zo blijkt een dag na de Europese verkiezingen. De Europese Volkspartij (EVP) en de sociaaldemocraten (S&D) maken ook de komende vijf jaar de dienst uit.

'Nu kunnen we eindelijk klimaatrealisme naar Brussel brengen'

Politiek

Van nog even nagelbijten tot euforie en van 'jammer' tot 'dankbaar'. De dag na de Europese verkiezingen in Nederland en de uitslagen van de exitpolls maken de (kandidaat-)Europarlementariërs de balans op.

Dit jaar 1,15 miljoen hectare sojateelt erbij in Europa

Akker- & Tuinbouw

Het soja-areaal in Europa groeit dit jaar naar verwachting met 8 procent, omgerekend 1,15 miljoen hectare. Daarmee komt het totaal uit op 5,8 miljoen hectare, meldt Donau Soja.

Staat hoeft stikstofbeleid ter bescherming natuur niet te versnellen

Politiek

De overheid hoeft het huidige stikstofbeleid om de meest kwetsbare natuur te beschermen niet te versnellen. Dat heeft de voorzieningenrechter in Den Haag bepaald in een kortgeding dat Greenpeace Nederland had aangespannen.

BBB en CDA botsen tijdens slotdebat Europese verkiezingen

Politiek

BBB wil zonodig de Europese klimaatdoelen bij kunnen stellen. Dat zei lijsttrekker Sander Smit woensdagavond in het slotdebat voor de Europese verkiezingen. CDA wil dat de gemaakte afspraken worden nagekomen.

VVD wil in Europa meer geld voor defensie en minder voor landbouw

Politiek

VVD-Europarlementariër Malik Azmani vindt dat het Europese budget voor de land- en tuinbouw omlaag moet. Dat zei hij in het radioprogramma Sven op 1.

Faunaschade stijgt in zuidelijke provincies

Regio Zuid

Boeren en tuinders in de drie zuidelijke provincies ontvingen in het schadejaar 2023, dat loopt van 1 november 2022 tot en met 31 oktober 2023, meer tegemoetkomingen in schade veroorzaakt door dieren.

Biologische boeren optimistischer gestemd dan gangbare collega's

Economie

Biologische boeren kijken met meer vertrouwen naar de toekomst dan agrarisch ondernemers met een gangbaar bedrijf. Dat blijkt uit de Agro Vertrouwensindex van Agrimatie, die voor het eerst ook de stemming en verwachting voor de toekomst onder...

Brusselse Oogst: 'Groen doen belonen, vies doen beprijzen'

Politiek

Lara Sibbing gaat er alles aan doen om met voorkeursstemmen in het Europees Parlement te komen. Dat zegt ze in deze aflevering van de Brusselse Oogst-podcast. Ze staat op plek 16 op de lijst voor GroenLinks-PvdA bij de Europese verkiezingen.

Muziek maakt mentale problemen in agrarische sector bespreekbaar

Politiek

De band de Heinoos en organisatie Taboer lanceren samen het nummer 'Ie Stoat Niet Alleen'. Met deze track en de bijbehorende clip willen ze het gesprek over mentale gezondheid in de agrarische sector aanwakkeren.

Duitse watergolf leidt in Nederland niet tot grote problemen

Economie

Een deel van het water dat in het zuiden van Duitsland voor veel overlast en calamiteiten zorgt, komt in de nacht van donderdag op vrijdag Nederland binnen via de Rijn bij Lobith. Vooral grote delen van de uiterwaarden zullen onder water lopen, maar...

Alien van Zijtveld aan het roer bij Agractie Nederland

Politiek

Alien van Zijtveld is de nieuwe voorzitter van Agractie Nederland. De Rouveense melkveehouder volgt Bart Kemp op, die eerder dit jaar de voorzittershamer naast zich neerlegde.

Brusselse Oogst: 'Nederland komt in Brussel te weinig op voor boerenbelangen'

Politiek

BBB-lijsttrekker Sander Smit wil als nieuwkomer op het Europese politieke toneel de boel hervormen. 'Als we ander beleid willen, dan moet dat nu gebeuren.' In de podcast Brusselse Oogst legt hij uit waarom het volgens hem hoog tijd is voor...

Brusselse Oogst: 'Natuurherstelwet moet vooral in ijskast blijven'

Politiek

Nederland gaat op donderdag 6 juni naar de stembus voor de verkiezingen van het Europees Parlement. In de podcast Brusselse Oogst vertalen Nieuwe Oogst en het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) de verkiezingsbeloften naar het boerenerf.

Harbers: meer ingrijpende maatregelen nodig om droogte te bestrijden

Politiek

De overheid wil dat er meer wordt gedaan om Nederland beter weerbaar te maken tegen droogte en zoetwatertekorten. Dat meldt demissionair minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat in een brief aan de Tweede Kamer.

Kalenderlandbouw toe aan grondige herziening volgens Cumela

Mechanisatie

Cumela pleit voor het moderniseren van de kalenderlandbouw. Volgens de brancheorganisatie van loonwerkers tonen de huidige extreem natte omstandigheden nog maar eens aan dat de natuur zich niet laat sturen door vaste data.

Aangenomen motie VVD Moerdijk is vooral morele steun aan veehouders

Regio Zuid

De motie van VVD Moerdijk, die het gemeentebestuur oproept om er bij provincie Noord-Brabant op aan te dringen om veehouders snel een omgevingsvergunning te verlenen, is donderdag met een ruime meerderheid aangenomen. Alleen D66 stemde tegen.

Glyfosaat in de ban zolang gezondheidsrisico's niet zijn uit te sluiten

Politiek

Update - De Nederlandse overheid moet gewasbeschermingsmiddelen met de werkzame stof glyfosaat zoveel mogelijk van de markt halen, totdat is bewezen dat ze geen risico vormen voor de gezondheid. Een motie hierover van de Partij voor de Dieren is...

Nederland voor dichte deur in Brussel inzake derogatiedraai

Politiek

De Europese Commissie is niet van plan om de derogatie van stikstofrijke mest in de landbouw te verlengen. Dat schrijft milieucommissaris Virginijus Sinkevicius in antwoord op een vraag van de Nederlandse SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen.

Run op wolfwerende rasters in Gelderland

Regio Oost

Gelderse dierhouders hebben dit jaar al voor 900.000 euro subsidie aangevraagd voor wolfwerende rasters. Met name de afgelopen maand kwamen veel aanvragen binnen.

Waterschap Limburg verlengt regeling water vasthouden vanwege natheid

Regio Zuid

Het dagelijks bestuur van Waterschap Limburg verlengt de aanvraagperiode van de Stimuleringsregeling water vasthouden landbouwpercelen Zuid-Limburg met drie weken tot uiterlijk 21 juni 2024. Dit gebeurt vanwege de uitzonderlijk natte...

Stikstofclaim wil via kortgeding ontheffing van Meststoffenwet

Veehouderij

De stichting Stikstofclaim en een veehouder uit het Rivierengebied hebben ontheffing aangevraagd van de Meststoffenwet. De veehouder wil zijn grond optimaal blijven bemesten met rundermest en niet, vanwege het wegvallen van de derogatie, terug naar...

Overijssel trekt portemonnee voor innovaties in de landbouw

Regio Oost

Wie een goed idee heeft voor een innovatieproject in de landbouwsector in Overijssel kan daarvoor vanaf 5 juni een subsidie aanvragen. Dan gaat de regeling 'Samenwerken aan innovatie' in het kader van het Europese Innovatie Partnerschap (EIP) open.

Ook Eerste Kamer stemt in met wijzigingen in Wet dieren

Politiek

Een ruime meerderheid van de Eerste Kamer stemde gisteren in met de wijzigingen van de Wet dieren. Dat betekent dat het Convenant dierwaardige Veehouderij verder kan met de sectorplannen.

Oproep ZLTO Hart van Brabant: 'Haal harde begrenzing Oostflank eraf'

Regio Zuid

Een harde begrenzing van de te realiseren oppervlaktes natuur en landbouw werkt averechts en treft vooral de veehouders in het gebied. Dat zegt Aad Vermeer van ZLTO Hart van Brabant over het plan Oostflank, ten oosten van Tilburg.

Gentechnologie blijft hete aardappel in Brussel

Politiek

De toelating van planten verkregen met nieuwe veredelingstechnieken binnen de Europese Unie is wederom uitgesteld. De lidstaten worden het maar niet eens over de octrooieerbaarheid van de zogeheten Nieuwe Genomische Technieken (NGT's).

Meld je aan voor een plekje bij het Grote Europese Landbouwdebat

Politiek

De Europese verkiezingen staan voor de deur en politici die een plekje op het Europese pluche willen bemachtigen, hebben de mond vol over wat ze allemaal van plan zijn. Wil je graag van henzelf horen wat ze voor jou als boer of tuinder willen...

BAJK: maatregelen voor dierenwelzijn staan haaks op die voor stikstofreductie

Regio Zuid

Geen middelen-, maar doelbeleid, een betere samenwerking tussen de provincie en jonge boeren en tuinders en maatwerk per bedrijf. Deze oproep doet het Brabants Agrarisch Jongeren Kontakt (BAJK) aan het provinciebestuur in het handreikingsdocument...

Brusselse Oogst: 'Onze Europarlementariërs genieten weinig bekendheid'

Politiek

Klaas Johan Osinga, beleidsspecialist internationaal bij LTO Nederland, pendelt al meer dan twintig jaar op en neer tussen Leeuwarden en Brussel. In de podcast Brusselse Oogst legt hij uit welke uitdagingen er op het bordje liggen van de Europese...

Provincie Noord-Brabant baalt van schrappen miljarden euro's

Regio Zuid

Provincie Noord-Brabant vindt het 'onwenselijk' dat het nieuwe kabinet twee miljardenfondsen schrapt. In het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB staat dat het transitiefonds voor het landelijk gebied verdwijnt.

Noord-Brabant stelt subsidie beschikbaar voor weidevogelkuikens

Regio Zuid

BoerenNatuur Brabant krijgt 380.000 euro van provincie Noord-Brabant voor de bescherming van weidevogelkuikens. Op 100 hectare grasland in het Land van Heusden en Altena en de Beerse Overlaat neemt de Brabantse koepel voor agrarische...

Brusselse Oogst: 'Veel boomer-richtlijnen uit Brussel halen doelen niet'

Politiek

De Brabantse boerenzoon Bart Millenaar voert de komende weken campagne op boerenerven om namens de VVD een plekje in het Europees Parlement te bemachtigen. In de podcast Brusselse Oogst legt hij uit wat er in zijn ogen moet veranderen in de Europese...

Gotink (NSC): 'Groen mandaat ondermijnt bestaanszekerheid boeren'

Politiek

Hij hekelt het mandaat van De Groenen in het Europees Parlement waarbij wetten erdoorheen werden gedrukt die geen rekening hielden met de gevolgen voor boeren en tuinders. Dirk Gotink wil als lijsttrekker van Nieuw Sociaal Contract (NSC) dit tij in...

Samenwerking met PVV valt slecht in Europese fractie van VVD

Politiek

VVD zit in Brussel in een lastig parket, nu de partij in Nederland optrekt met PVV. De partijen in de Europese Renew-fractie, waar onder meer VVD en D66 toe behoren, heeft recent uitgesproken dat ze zowel op Europees als op nationaal niveau op geen...

Trekkerliefhebbers kicken op 'verdwenen merken'

Regio Zuid

Een degelijke Duitse Hatz uit de jaren vijftig, een nog oudere Allis-Chalmers met zijn typische oranje kleur of de Minneapolis-Moline. Deze oldtimermerken bestaan al lang niet meer, maar voor de liefhebber zijn enkele modellen nog wel te bewonderen...

BBB Zeeland: bejagingsverbod kan grote impact hebben

Regio Zuid

BBB Zeeland is bezorgd over het mogelijke bejagingsverbod op kauwen, konijnen en houtduiven. Naast schadeposten voor de landbouw vreest de partij vooral voor grote maatschappelijke gevolgen.

Tariefvrije import Oekraïense landbouwproducten verlengd

Politiek

Landbouwproducten uit Oekraïne mogen nog een jaar langer vrij van invoerheffingen en -quota naar de Europese Unie worden geëxporteerd. De lidstaten hebben een voorstel van de Europese Commissie daarover goedgekeurd. Dat meldt Vilt.

Positieve boodschap boeren en tuinders op duizenden spandoeken

Algemeen

Boeren en tuinders in negen provincies lanceren dinsdag 14 mei een publieksactie om de agrarische sector in een positief daglicht te zetten. Bij meer dan 2.500 agrarische bedrijven hangen spandoeken die een positieve boodschap moeten overbrengen op...

Europese besluitvorming in 6 punten: een kijkje achter de schermen

Politiek

Nederlanders mogen op donderdag 6 juni naar de stembus voor de Europese verkiezingen. De opkomst is vaak laag, mede doordat de Europese Unie niet 'leeft' bij de gemiddelde burger. Dat is best vreemd, want een groot deel van de Nederlandse wetgeving...

Lesje vogels spotten voor burgers in Brabants weiland

Regio Zuid

Agrarische natuurvereniging (ANV) D'n Beerse Overlaet houdt zondag 28 april in Lithoijen een publieksdag in verband met het 25-jarig bestaan.

Slechte sfeer in partij reden voor vertrek Statenleden Brabantse BBB

Politiek

De Brabantse Statenleden Angela Kuiper en Wilfred Lauwen, die maandag bekendmaakten dat ze de BBB-fractie verlaten, sluiten zich aan bij coalitiepartij Lokaal Brabant. Belangrijke reden voor hun vertrek is volgens Lauwen de slechte onderlinge...

Europese Commissie keurt renure-voorstel eindelijk goed

Politiek

De Europese Commissie heeft vandaag een voorstel gepubliceerd om bewerkte dierlijke mest toe te staan als kunstmestvervanger. Bij definitieve goedkeuring mogen veehouders 100 kilo stikstof uit bewerkte dierlijke mest extra per hectare uitrijden,...

'Brabantse variant van het PAS-debacle dreigt na 1 juli'

Veehouderij

Provincie Noord-Brabant houdt de stallendeadline van 1 juli 2024 in stand. Dat bleek vrijdagochtend 19 april tijdens een themadag, waar vertegenwoordigers van de Brabantse veehouderijsector opnieuw hun zorgen uitten over de gang van zaken.

Agractie protesteert op 16 april in Brussel

Politiek

De al eerder aangekondigde protestactie van Agractie tegen het Europese mestbeleid vindt plaats op dinsdag 16 april. Bestuursleden van Agractie hebben die dag ook een gesprek met Eurocommissaris Virginijus Sinkevicius (Milieu).

'Claim verdeling GLB-subsidie is dubieuze stemmingmakerij'

Economie

Het toonaangevende tijdschrift Nature Food publiceerde vorige week een artikel over de verdeling van Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB)-subsidies. Landbouweconoom Roel Jongeneel van Wageningen Economic Research noemt het 'zeer tendentieus en...

BBB Noord-Brabant wil dat provincie legeskosten PAS-melders betaalt

Regio Zuid

BBB Noord-Brabant heeft een motie ingediend waarin de partij pleit om geen legeskosten in rekening te brengen bij PAS-melders. In plaats daarvan moet de provincie die rekening betalen.

Onttrekkingsverbod in delen Brabant ondanks natte start groeiseizoen

Regio Zuid

Het onttrekkingsverbod voor oppervlaktewater in de stroomgebieden van de Beerze, Reusel en Nete en daarop afwaterende sloten ten zuiden van het Wilhelminakanaal is ook dit jaar van kracht. Dit verbod in het zuiden van Noord-Brabant gaat elk jaar...

Waterschap Scheldestromen stelt sloten beschikbaar voor ecoregeling

Regio Zuid

Zeeuwse boeren en tuinders kunnen sloten op hun percelen opgeven voor de ecoregeling van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Dat heeft de algemene vergadering van waterschap Scheldestromen besloten.

Formerende partijen eisen uitleg Adema over nieuwe opkoopregeling

Politiek

PVV, VVD, NSC en BBB willen dat demissionair landbouwminister Piet Adema tijdens de formatie niet met een nieuwe uitkoopregeling voor boeren komt. De formerende partijen hebben hier Kamervragen over gesteld aan de minister.

Purmerend tipt boeren in strijd tegen drugscriminelen

Regio West

Een emmer vol producten met ludieke waarschuwingen om bewoners van het buitengebied te ondersteunen bij het herkennen van de gevaren van drugscriminaliteit. De Noord-Hollandse gemeente Purmerend start maandag met het uitdelen van deze zogenoemde...

Details subsidieregeling voor jonge bedrijfsopvolgers bekend

Economie

Per aanvraag voor de subsidieregeling Vestigingssteun voor jonge bedrijfsopvolgers in de agrarische sector is 80.000 euro beschikbaar. Dat heeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) bekendgemaakt.

Beter Leven-kippenvlees stuwt verkoop voeding met duurzaamheidskeurmerk

Biologische landbouw

Consumenten kopen vaker voeding met een duurzaamheidskeurmerk, zo blijkt uit de jaarlijkse Monitor Keurmerken Retail van Circana. Dit komt vooral door de verkoop van pluimveevlees met het Beter Leven-keurmerk 1 ster.

Met passend beheer kan zonnepark biodiversiteit vergroten

Regio Noord

Een meer ecologische inrichting van zonneparken met ruigere begroeiing en struiken is goed voor de biodiversiteit. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een vijfjarig onderzoek, uitgevoerd door de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), in samenwerking...

Brabantse boeren mogen dit voorjaar grasland beregenen

Regio Zuid

De Noord-Brabantse waterschappen stellen in april en mei geen verbod in voor het beregenen van grasland met grondwater. Het grondwaterpeil is door de vele regenval van deze winter hoog genoeg.

Zeeland krijgt 'maar' 4 miljoen euro voor gebiedsprogramma

Regio Zuid

Geen 68 miljoen euro, maar een schamele 4 miljoen. De provincie Zeeland is teleurgesteld over het bedrag dat het Rijk beschikbaar stelt voor de koploperprojecten binnen het Zeeuwse Gebiedsprogramma.

Subsidie voor wolvenhek voor alle Gelderse hoefdierhouders

Regio Oost

Niet alleen geiten- en schapenhouders, maar eigenaren van verschillende hoefdieren kunnen vanaf half april subsidie aanvragen voor het plaatsen van wolfwerende hekken. Dat meldt Omroep Gelderland.

Bestrijdingsmiddel dinoterb in 2022 op twaalf plekken gevonden

Regio West

Het onkruidbestrijdingsmiddel dinoterb, dat sinds 1998 verboden is, is in 2022 op twaalf plekken in het noorden van de provincie Noord-Holland boven de norm gemeten in het oppervlaktewater. Dat meldt waterschap Hoogheemraadschap Hollands...

Volop vraagtekens over renure-toezegging Europese Commissie

Politiek

Er is nog veel onduidelijk over de toezegging van de Europese Commissie dat er op korte termijn een toelating komt voor renure, oftewel bewerkte dierlijke mest als kunstmestvervanger.

Landbouwcomité EU keurt voorstel versoepeling GLB-voorwaarden goed

Politiek

Het Speciaal Comité Landbouw van de Europese Unie heeft dinsdag 26 maart goedkeuring gegeven aan de voorstellen voor het aanpassen van de normen voor goede landbouw- en milieucondities (GLMC). De Europese Commissie diende de voorstellen in.

Milieuministers EU botsen over klimaatdoelstellingen

Politiek

De Europese milieuministers zijn het vooralsnog niet eens over de reductiedoelstellingen voor 2040. Dit bleek maandag 25 maart tijdens een twee uur durend debat in Brussel. Nederland wil graag aanvullend EU-beleid, zoals snellere vergunningverlening...

Argwaan boeren over pilot grondruil de Peel

Regio Zuid

Noord-Brabant wil met een grondruilfonds in de Peelvenen boerengrond extensiveren voor onder meer natuurversterking. De boeren in het gebied zijn argwanend. Voorzitter Mario Berkers van ZLTO De Peel is bang dat het ten koste gaat van hun...

ZLTO tegen nieuwe begrenzing Natuurnetwerk Brabant

Regio Zuid

Belangenbehartiger ZLTO is het niet eens met het feit dat provincie Noord-Brabant de begrenzing van het Natuurnetwerk Brabant heeft aangepast. Daardoor komt ongeveer 2.000 hectare buiten het netwerk te liggen.

Europa komt met strengere normen voor uitstoot intensieve veehouderij

Politiek

Industrieën en intensieve veehouderijen moeten van het Europees Parlement minder gaan vervuilen. Er komen strengere normen, zodat het milieu en de mensen in de omgeving meer worden gespaard.

Houtsnippers halen nitraat uit Brabantse en Limburgse sloten

Regio Zuid

In Westerbeek loopt een proef waarbij zogenoemde bioreactors gevuld met houtsnippers sloten langs landbouwpercelen ontdoen van nitraat. De eerste resultaten zijn veelbelovend.

Nederland vraagt om soepelere beoordeling van kwaliteit oppervlaktewater

Politiek

De Kaderrichtlijn Water bestempelt een water alleen als 'goed' als aan alle normen en doelen wordt voldaan. Daarom pleit Nederland, samen met andere EU-lidstaten, via een zogenoemde non-paper voor een herziening van de beoordeling van waterlichamen.

Boeren kunnen definitieve vaststelling TEK-regeling aanvragen

Economie

Ruim 1.300 agrarisch ondernemers hebben een beroep gedaan op de subsidieregeling Tegemoetkoming Energiekosten (TEK-regeling). Vanaf medio maart krijgen de aanvragers een verzoek om de definitieve subsidie vast te stellen. Dit kan tot 31 mei 2024.

IPO: te weinig perspectief voor agrarische sector in NPLG

Politiek

De provincies vinden dat de overheid bij de aanpak van het landelijk gebied te weinig perspectief biedt aan de agrarische sector. Dat schrijft het Interprovinciaal Overleg (IPO) in een reactie op het ontwerp-Nationaal Programma Landelijk Gebied...

BBB zet Brusselse kwartiermaker buitenspel na vermeend incident

Politiek

BoerBurgerBeweging (BBB) heeft de kwartiermaker in Brussel uit zijn functie ontheven. Een van de redenen hiervoor is een klacht over vermeende intimidatie tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van BBB Jong. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Nieuwe regels moeten planten beter beschermen tegen plagen

Politiek

Onderhandelaars van het Europees Parlement en de Europese Raad zijn het eens over een hervorming van de regelgeving inzake beschermende maatregelen tegen plagen op planten. Op basis van een voorstel van de Europese Commissie worden onder meer de...

Europa vraagt boer naar administratieve lastendruk

Politiek

De Europese Commissie heeft donderdag 7 maart een enquête uitgezet om standpunten van boeren in de Europese Unie te verzamelen. Centraal daarin staat de administratieve lastendruk die boeren en tuinders ervaren.

Boeren in Oss vatten koe zelf bij de hoorns

Regio Zuid

Zelf aan de slag met schoner water, een gezondere bodem en meer biodiversiteit in de Westelijke Polder van Oss. Inclusief onafhankelijke monitoring en met steun van de gemeente. Het pasgeboren Agrarisch Collectief Oss (ACO) wil op deze manier de...

Voerfabriek in Helvoirt draait op 'boerenwind' uit Dronten

Regio Zuid

De productielocatie van AgruniekRijnvallei (AR) in het Brabantse Helvoirt draait voortaan volledig op groene stroom. Leverancier is een agrarisch ondernemer met een windmolen in het Flevolandse Dronten.

Noord-Brabant koopt landbouwgrond op voor langjarige extensivering

Regio Zuid

Brabantse ondernemers met graasdieren kunnen hun grond rond Natura 2000-gebieden, Natte Natuurparels en in de beekdalen aan de provincie verkopen en terug pachten. Voorwaarde is dat de pachter er daarna alleen gras op mag telen. De pachtperiode is...

Landbouwraad wil meer ambitie in voorstellen Europese Commissie

Politiek

De Europese Raad van landbouwministers wil dat de Europese Commissie snel met ambitieuzere doelen komt om de regeldruk voor boeren en tuinders te verlagen. Dat zei de Belgische landbouwminister David Clarinval maandag na afloop van de Landbouwraad.

Brabant krijgt huiswerk voor gebied Oostelijke Langstraat

Regio Zuid

De Raad van State heeft nog geen definitieve uitspraak gedaan over de Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat (GOL). Provincie Noord-Brabant kreeg van de afdeling bestuursrechtspraak huiswerk mee voor natuurcompensatie en de externe saldering van...

Gemengde reacties op toestaan nieuwe veredelingstechnieken

Politiek

Van 'zorgelijk', tot 'veiligere veredeling'. Het groen licht van het Europees Parlement voor het toelaten van planten verkregen met nieuwe veredelingstechnieken leidt tot verdeelde reacties.

Opgepakte mannen bij protest A50 vrijdag voor de rechter

Politiek

Twee mannen die maandagavond werden aangehouden bij een boerenprotest op de A50 bij het Gelderse Beekbergen, moeten vrijdag voor de rechter-commissaris verschijnen. Ze worden verdacht van het blokkeren van de weg en van een milieudelict, namelijk...

Inkomen Europese boeren daalt fors

Economie

Boeren in Europa hebben hun inkomen vorig jaar tot ruim een vijfde zien afnemen, terwijl de lonen in bijna alle andere sectoren fors zijn gestegen. Dat heeft kredietverzekeraar Allianz Trade becijferd.

Eerste gesprekken Adema en sectoren over mestmarkt achter de rug

Politiek

Demissionair landbouwminister Piet Adema sprak woensdag in Den Haag met melkveehouders en akkerbouwers over mogelijkheden om de druk van de mestmarkt te halen.

Planten met nieuwe genetische technieken welkom in Europa

Politiek

Het Europees Parlement heeft woensdag ingestemd met een voorstel over het toelaten van planten verkregen met nieuwe veredelingstechnieken, waaronder Crispr-Cas.

FDF: voorlopig geen groot landelijk protest

Politiek

Boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) houdt volgende week nog geen nieuwe grote landelijke protestactie. Dat is het resultaat na een bijeenkomst met het bestuur en trekkerleiders uit de regio's deze week.

Limburgse boeren LLTB en LAJK woensdag naar gouvernement

Regio Zuid

Boeren voeren woensdagmiddag actie bij het gouvernement in Maastricht, laten de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) en het Limburgs Agrarisch Jongeren Kontakt (LAJK) weten. Ze bieden landbouwgedeputeerde Jasper Kuntzelaers (PvdA) een pamflet aan....

Komende maanden jacht op ganzenkoppels op Texel

Regio West

Koppelafschot van ganzen vindt de komende drie maanden plaats op Texel. De Faunabeheereenheid (FBE) Noord-Holland neemt deze maatregel vanwege de toenemende schade van ganzen aan kwetsbare natuur en landbouwgewassen.

Wolvenstichting wil actie van Friesland en Drenthe tegen overlast

Regio Noord

Stichting Wij(s) met Wolven wil dat de provincies Drenthe en Friesland meer maatregelen nemen tegen de overlast van wolven rond het Drents-Friese Wold, meldt ANP. Volgens de stichting zijn de aanvallen van wolven daar dagelijkse kost. 'Dierhouders...

Groeiende kritiek Kamerleden en politiebonden op snelwegblokkades

Politiek

Verschillende Tweede Kamerleden en de politiebonden willen dat demissionair minister Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid maatregelen neemt tegen de snelwegblokkades door boeren. De protesten op de snelweg zorgen volgens hen voor gevaarlijke...

Europese Commissie schrapt doelstellingen emissiereductie landbouw

Politiek

Onder druk van boerenprotesten heeft de Europese Commissie belangrijke passages geschrapt in een voorstel voor een nieuwe doelstelling voor 2040 om de vervuiling door broeikasgassen terug te dringen. Daarnaast gaat een EU-plan om...

Eindelijk ruimte in zicht voor solitair glas in Noord-Brabant

Regio Zuid

De Noord-Brabantse glas-voor-glasregeling is een feit. Dat biedt perspectief voor solitaire glastuinbouwbedrijven en ondernemers met teeltondersteunende kassen die willen uitbreiden. Voorwaarde is wel dat gemeenten meewerken.

Klein protest in Brabant met belangrijke boodschap

Regio Zuid

Geen blokkade van de snelweg, brandende houtstapels of eieren die door de lucht vliegen. De boeren en tuinders van ZLTO Hart van Brabant kozen vrijdag bij het provinciehuis in Den Bosch voor een andere protestvorm en wel in de vorm van een petitie.

Boerenprotest in Brussel wordt steeds grimmiger

Politiek

De sfeer bij de boerenprotesten tegen het Europese landbouwbeleid is allang niet meer gemoedelijk te noemen. Sommige boeren proberen door de politiebarricade voor het Europees Parlement te breken.

FDF kondigt internationaal boerenprotest in Brussel aan

Politiek

Farmers Defence Force (FDF) organiseert samen met haar Poolse evenknie Instytut Gospodarki Rolnej en de Land schafft Verbindung Deutschland op 4 juni een boerenprotest in Brussel.

Brussel wil tijdelijke uitzondering op verplichte braaklegging

Politiek

De Europese Commissie wil donderdag een voorstel aannemen voor een nieuwe uitzondering op de verplichte braaklegging van landbouwgronden. Dat heeft de woordvoerder van voorzitter Ursula von der Leyen dinsdag aangekondigd tegen de achtergrond van het...

Ceja namens jonge boeren aan tafel bij strategische dialoog voedselproductie

Politiek

In Brussel praten 27 afgevaardigden van landbouworganisaties, ngo's, financiële instellingen, wetenschap en ketenpartijen de komende maanden met elkaar over de toekomst van de landbouw in Europa. Met deze strategische dialoog wil voorzitter Ursula...

Zeeland gaat strijd aan met gans

Regio Zuid

Het Zeeuwse college van bestuur wil de overlast van foeragerende ganzen in de provincie een halt toeroepen. 'We zetten er ons stevig voor in om ganzen te bestrijden die schade aan gewassen veroorzaken. Want het giert hier de klauwen uit', stelt...

Brabant verbiedt chemische stoffen op pachtgrond rond Natura 2000

Regio Zuid

Provincie Noord-Brabant verbiedt het gebruik van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen in de nabijheid van Natura 2000-gebieden. Het verbod geldt vanaf 1 januari 2025 op grond die eigendom is van de provincie en door boeren wordt gepacht.

Start strategische dialoog over Europese voedselproductie

Politiek

In Brussel is vandaag, donderdag 25 januari, de strategische dialoog over de toekomst van de landbouw in de Europese Unie van start gegaan. Opvallend is dat al voor het eerste startschot de nodige kritiek en irritatie merkbaar was.

Beschermde status wolf blijft in Europa voorlopig intact

Politiek

Een afzwakking van de beschermde status van de wolf in Europa krijgt niet bij alle landbouwministers de handen op elkaar. Een voorstel voor meer mogelijkheden om wolven en grote carnivoren te kunnen bejagen, vond dinsdag 23 januari weinig steun in...

Weg vrij voor nieuwe veredelingstechnieken in Europa

Politiek

De milieucommissie van het Europees Parlement heeft woensdag 24 januari vóór een wetsvoorstel gestemd die de toepassing van nieuwe genetische technieken (NGT's), waaronder Crispr-Cas, in Europa toestaat.

Uitbreiding Brabante biodiversiteitsmonitor voor melkvee een feit

Regio Zuid

Provincie Noord-Brabant trekt 4,5 miljoen euro uit om meer melkveehouders deel te laten nemen aan de Brabantse Biodiversiteitsmonitor Melkveehouderij (BBM). Met de nieuwe openstelling kan het aantal deelnemers groeien naar 650 melkveehouders.

Adema krijgt steun voor toelating kunstmestvervangers

Politiek

Demissionair minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit kreeg dinsdag 23 januari tijdens de maandelijkse vergadering van de Europese landbouwministers een groot aantal lidstaten achter zijn voorstel om kunstmestvervangers versneld...

Adema zet jonge boer hoog op agenda van EU-dialoog voedselstrategie

Politiek

De strategische dialoog van de Europese Commissie over de toekomst van de landbouw in de Europese Unie gaat donderdag 25 januari van start. Demissionair minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vindt dat het toekomstperspectief...

Kansen voor geothermie in Brabant onderzocht

Regio Zuid

Zo snel mogelijk de kansen van geothermie voor de glastuinbouw in kaart brengen. Dat is de reden dat Glastuinbouw Nederland en het Ondernemersplatform Glastuinbouw Zuidoost-Nederland deelnemen aan het Actieplan versnelling geothermie Noord-Brabant.

Overijssel ontziet PAS-melders na indienen reductieplan stikstof

Regio Oost

Overijsselse PAS-melders kunnen een plan voor reductie van hun ammoniakemissie indienen. Als dat plan wordt goedgekeurd, kan de provincie afzien van handhaving.

Utrecht vindt 27 gebieden geschikt voor windmolens

Regio West

Gedeputeerde Staten van provincie Utrecht hebben 27 gebieden aangewezen die het meest geschikt zijn voor het opwekken van windenergie.

Provincies eisen meer inzet overheid in terugdringen stikstof

Politiek

Zeker de helft van de noodzakelijke daling van de stikstofuitstoot moet voortkomen uit Haags beleid. Dat schrijven de twaalf provincies in een gezamenlijk stuk over hun inzet op het gebied van natuur en stikstof, meldt Trouw.

Protest tegen mestbeleid bij waterschap Drents Overijsselse Delta

Politiek

Zo'n dertig boeren protesteren woensdag bij waterschap Drents Overijsselse Delta in Zwolle tegen het mestbeleid.

Protest Duitse boeren gaat over veel meer dan afschaffen voordelen

Politiek

Duitse boeren hebben woensdagochtend volgens de plaatselijke politie de haven van de stad Bremerhaven geblokkeerd. De actie is onderdeel van de protestweek van Duitse boeren. De frustratie over de koers van de regering is groot.

Belgische burgers slepen overheid voor rechter om geurhinder

Politiek

Omwonenden van veehouderijbedrijven in de Belgische Kempen slepen de Vlaamse overheid voor de rechter. Zij stellen dat de overheid faalt in het optreden tegen de geurhinder veroorzaakt door intensieve veehouderijbedrijven.

DLV Advies: nieuwe lat Beter Leven te hoog voor veel varkenshouders

Veehouderij

De aanscherping van de eisen voor het Beter Leven-keurmerk in de varkenshouderij betekent een kostprijsverhoging tussen de 6,5 en 10 cent per kilo vlees. Dit zet de toekomst van het keurmerk op het spel, stelt DLV Advies.

Frank Rooijakkers nieuwe voorzitter Blij met een Ei

Regio Zuid

Pluimveehouder Frank Rooijakkers uit het Noord-Brabantse Asten is de nieuwe voorzitter van Stichting Blij met een Ei. Hij neemt het stokje over van Hugo Bens.

Zeeland en Achterhoek in beeld als laagvlieggebied Defensie

Regio Zuid

De provincie Zeeland wordt mogelijk een groot oefenterrein voor laagvliegende helikopters, net zoals de Achterhoek. Dat is op te maken uit een notitie van het ministerie van Defensie, waarin opties voor nieuwe laagvlieggebieden zijn ingetekend.

Wereldwijde voedselprijzen vorig jaar 10 procent lager dan in 2022

Economie

De wereldwijde voedselprijzen lagen in 2023 ongeveer 10 procent lager dan een jaar eerder. Dat meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) op basis van eigen berekeningen. Alleen suiker werd duurder.

Angelique de Wit nieuwe directeur Greenport West-Holland

Regio West

Angelique de Wit is per 1 februari 2024 de nieuwe directeur van Greenport West-Holland. Zij volgt daarmee Jolanda Heistek op, die vorig jaar is overgestapt naar Royal FloraHolland.

Defensie wil boeren beter informeren over laagvliegende helikopters

Regio Zuid

Het Defensie Helikopter Commando (DHC) en ZLTO gaan intensiever samenwerken om boeren en tuinders beter te kunnen informeren over laagvliegende helikopters vanaf de vliegbasis Gilze-Rijen. Dit moet zorgen voor minder stress bij vee en meer...

'In Brussel is amper serieus nagedacht over voedselvisie'

Politiek

Als portefeuillehouder internationaal bij het NAJK houdt Gerben Boom de ontwikkelingen rondom het Europese landbouwbeleid in de gaten. De jonge akkerbouwer mist duidelijke, structurele keuzes en een visie vanuit Brussel.

Luidere roep om Europese voedselstrategie

Politiek

Aan ambities voor de Europese landbouwsector geen gebrek, zo bleek onder meer tijdens de eerste Agri Oulook Conferentie van de Europese Unie in Brussel. Maar de inkt onder de Green Deal is nog maar nauwelijks opgedroogd of de daaruit voortvloeiende...

'Ik wil niets liever dan zelf een boerderij runnen'

Economie

Ryan Huijsmans droomt ervan boer te zijn. Maar die kans is uiterst klein, aangezien zijn ouders geen boerenbedrijf hebben. Dus gaat de 18-jarige Goirlenaar voorlopig vol voor plan B: aan de slag als loonwerker. In de schoolbanken en via stages leert...

Na Zeeland ook netwerk voor landbouwverkeer in Noord-Brabant

Regio Zuid

In navolging van Zeeland krijgt ook Noord-Brabant een kwaliteitsnetwerk landbouwverkeer. Door doorgaand landbouwverkeer over de meest geschikte routes te leiden, willen gemeenten, de provincie, Cumela en ZLTO de verkeersveiligheid en bereikbaarheid...

BBB Brabant volgt voorbeeld Limburgse legesactie

Regio Zuid

Provincie Limburg draait op voor de legeskosten wanneer PAS-melders alsnog een vergunning krijgen. Ook de Brabantse BBB-fractie bereidt dit voor.

Mogelijke vergunning Limburgse PAS-melders gratis door gift provincie

Politiek

De provincie Limburg wil Programma Aanpak Stikstof (PAS)-melders tegemoetkomen die in de toekomst mogelijk alsnog een vergunning krijgen. Waar een bedrijf normaal 1.600 euro moet betalen voor een vergunning, wil de provincie die kosten op zich nemen.

Subsidie voor Veluwse melkveehouders die koeien anders voeren of meer weiden

Veehouderij

Melkveehouders op de Veluwe kunnen vanaf 8 januari 2024 subsidie aanvragen voor het verminderen van hun stikstofuitstoot door koeien ander voer te geven of meer in de wei te laten lopen. Het gaat om een proef van drie jaar waaraan 250 veehouders mee...

Alfa Accountants en Adviseurs en ABAB willen fuseren

Economie

Alfa Accountants en Adviseurs en ABAB willen fuseren. De partijen zijn momenteel in gesprek over de vormgeving van een mogelijke samenwerking. Afhankelijk van de uitkomsten kan een fusie in het eerste half jaar van 2024 plaatsvinden.

HAS koerst naar betere aansluiting maatschappij

Algemeen

De nieuwe naam werd een jaar geleden al onthuld, maar nu geeft HAS green academy in Den Bosch met een nieuw Instellingsplan ook inhoudelijk invulling aan de nieuwe koers. ‘We moeten nog beter aansluiten bij de ontwikkelingen in de maatschappij’,...

Oud-gedeputeerde Henk Brink nieuwe voorzitter Agrarische Natuur Drenthe

Regio Noord

Henk Brink uit Zwiggelte is donderdagavond 14 december door de ledenraad benoemd tot de nieuwe voorzitter van Agrarische Natuur Drenthe. De oud-gedeputeerde van provincie Drenthe volgt Henk van ’t Land op.

Ruim 33 miljoen aan GLB-gelden richting Flevoland

Regio Noord

Voor boeren en tuinders in de provincie Flevoland is tot en met 2027 ruim 33 miljoen euro subsidie via het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) beschikbaar. De Provinciale Staten van Flevoland hebben woensdag 14 december de subsidieverordening...

Achterhoekse boerennetwerken slaan handen ineen

Regio Oost

Vruchtbare Kringloop Oost (VK-Oost), de Vereniging Agrarisch Landschap Achterhoek (VALA), Stichting Biomassa en De Innovatie Coöperatie gaan samenwerken aan een toekomstbestendige landbouw in de Achterhoek met een gezond verdienmodel. Woensdag 14...

Vier wortelbedrijven krijgen forse boete voor maken prijsafspraken

Akker- & Tuinbouw

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft in totaal ruim 2,5 miljoen euro aan boetes opgelegd aan vier bedrijven die de teelt, verwerking en verkoop van verschillende soorten wortelen onderling hadden verdeeld.

Europarlementariër Jan Huitema legt functie neer

Politiek

Europarlementariër Jan Huitema (VVD) stelt zich niet verkiesbaar voor een volgende termijn in het Europees Parlement. Dat betekent dat hij deze functie nog tot de verkiezingen van het Europees Parlement, in juni 2024, zal bekleden. 'Het is tijd voor...

Cumela en vakbonden akkoord over loonsverhoging in cao

Algemeen

Cumela heeft een onderhandelingsresultaat bereikt met de vakbonden CNV Vakmensen, FNV Agrarisch Groen en Vakvereniging HZC. De lonen in de cao Groen, Grond en Infrastructuur worden per 1 januari 2024 met 75 euro per maand en met 6 procent verhoogd.

Aankomend EU-voorzitter België hint op Europese voedselstrategie

Politiek

Europa moet snel een duidelijke voedselstrategie ontwikkelen. Dat zei de Vlaamse landbouwminister Jo Brouns maandag 11 december op een bijeenkomst van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) en de Groene Kring in Antwerpen.

Mogelijk uitkoop Gelderse veehouderijen voor uitbreiding spoor

Regio Oost

De provincie Gelderland overweegt stikstofuitstotende bedrijven uit te kopen om het spoor tussen Arnhem en Doetinchem te kunnen verdubbelen. Bij de uitbreiding van het spoor wordt naar verwachting zoveel stikstof uitgestoten dat het boven de...

Duurzaamheidsrapportage CSRD onbekend bij twee op de drie bedrijven

Algemeen

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) verplicht zowel grote als beursgenoteerde middelgrote bedrijven om per 1 januari 2024 te rapporteren over prestaties op het terrein van duurzaamheid. Maar de meeste bedrijven hebben nog nooit...

Helft van de boeren heeft aanvullende inkomstenbron

Economie

Het aantal agrarische bedrijven dat door verbredingsactiviteiten een aanvullende inkomstenbron heeft, is dit jaar gestegen naar 24.434 bedrijven. Dat is een toename van 10 procent in vergelijking tot 2020. Dit staat in het rapport 'Staat van...

Zeeuwse subsidie voor opslag zoetwater

Regio Zuid

Een flinke subsidie van de provincie Zeeland in de vorm van cofinanciering van twee projecten voor zoetwateropslag. De provincie ziet heil in kreekruginfiltratie op Schouwen-Duiveland en bassins die landschappelijk zijn ingepast op Noord-Beveland.

Maarten Tessers is nieuwe voorzitter BAJK

Regio Zuid

De 32-jarige Maarten Tessers in Reek is tijdens de algemene ledenvergadering van het Brabants Agrarisch Jongeren Kontakt (BAJK) unaniem verkozen tot nieuwe voorzitter. Hij neemt het stokje over van Aafke Maes, die vanwege wijzigingen in haar...

Brabant verdeeld over Gelders plan afschot wolf

Regio Zuid

Provincie Gelderland wil dat het mogelijk wordt om een wolf af te schieten als het dier in een gebied twee keer langs een wolfwerend raster komt en een dier aanvalt. De Brabantse beleidsmakers zijn niet onverdeeld enthousiast.

'Brabant moet landbouw niet lukraak beperkingen opleggen'

Regio Zuid

De gebiedsgerichte aanpak (GGA) in Noord-Brabant is gedoemd te mislukken als er een verbod komt op intensieve teelt op vrijkomende grond van gestopte veehouders. Dat is volgens ZLTO-bestuurder Arno van Son precies de reden waarom een motie die...

Nieuwe naam voor Brabantse collectieven agrarisch natuurbeheer

Regio Zuid

De drie afdelingen van Agrarisch Natuurbeheer (ANB) Brabant hebben hun naam verbonden aan koepelorganisatie BoerenNatuur. Vrijdag zijn de nieuwe namen en bijbehorende logo's onthuld in het bijzijn van natuur- en milieugedeputeerde Hagar Roijackers...

Zeeland wil meer inzicht in gevolgen verzilting voor landbouw

Regio Zuid

Provinciale Staten van Zeeland willen een beter beeld van de verzilting en de gevolgen voor de zoetwatervoorziening en de landbouw. Dat staat in een brief met bedenkingen en wensen die Provinciale Staten hebben opgesteld naar aanleiding van het...

Puttense schapenhouders krijgen subsidie voor weren wolf

Regio Oost

Schapen- en geitenhouders in het Veluwse Putten kunnen tijdelijk subsidie krijgen voor het nemen van wolfwerende maatregelen om hun kudde te beschermen. Provincie Gelderland heeft die maatregel genomen omdat schapen in Putten deze week zijn...

'Waterschap Limburg debet aan ondergelopen akkers en weilanden'

Regio Zuid

Limburgse boeren hebben stevige kritiek geuit op waterschap Limburg. Ze vinden dat het waterschap zich niet aan afspraken houdt, te weinig onderhoud pleegt en daardoor schuldig is aan de onder water gelopen akkers en weilanden in vooral...

Omzet nevenactiviteiten groeit harder dan die van primaire landbouw

Economie

Landbouwbedrijven halen nu 3,3 procent van hun omzet uit nevenactiviteiten, oftewel 1,1 miljard euro. Deze omzet groeit naar verwachting naar 3,4 miljard tot 5,1 miljard euro in 2030, terwijl de groei uit landbouwactiviteiten achterblijft. Dat...

Koning laat zich bijpraten over blauwtong door getroffen ondernemer

Veehouderij

Koning Willem-Alexander bracht donderdagochtend een bezoek aan een bedrijf in Stolwijk dat kampt met blauwtong. 'Je ziet beesten lijden en je bent machteloos', zei een van de aanwezige boeren tegen de koning. De Zuid-Hollandse veehouderij met...

Milieuorganisatie MOB wil FrieslandCampina in Bedum laten sluiten

Regio Noord

Mobilisation for the Environment (MOB) vindt dat Royal FrieslandCampina in Bedum en Nedmag in Veendam moeten worden gesloten omdat ze schadelijke stoffen lozen op de Waddenzee. De organisatie van Johan Vollenbroek heeft alle instanties die betrokken...

Vlaams stikstofakkoord biedt perspectief voor veehouders

Politiek

De coalitiepartijen van de Vlaamse regering kwamen afgelopen nacht tot een nieuw stikstofakkoord. Onderdeel daarvan is onder meer dat de 41 piekbelasters niet meer automatisch hun deuren hoeven te sluiten. Bovendien zou volgens de regering de...

Heffingen waterschappen in 2024 omhoog

Economie

Gezinnen met een eigen huis betalen volgend jaar gemiddeld bijna 50 euro meer aan hun waterschap. Eenpersoonshuishoudens in een huurwoning gaan ongeveer 20 euro meer betalen. Dat meldt de Unie van Waterschappen.

Aantal bedrijven met blauwtong opgelopen naar 5.300

Veehouderij

Op meer dan 5.300 veebedrijven in Nederland is tot nu toe blauwtong vastgesteld. Dat blijkt uit het meest recente overzicht van besmettingen dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bijhoudt.

Europees geld voor toekomstbestendige landbouw in Limburg

Regio Zuid

Limburg gaat op 14 november als eerste provincie in Zuidoost-Nederland aan de slag met nieuwe Europese subsidieregelingen. Deze zijn gericht op de grote opgaven op het platteland, waaronder de stikstof- en mestproblematiek en bodem-, lucht- en...

OM eist voorwaardelijke celstraf tegen agent die schoot op trekker

Regio Noord

Het Openbaar Ministerie (OM) eist een voorwaardelijke celstraf van een maand tegen de agent die in juli vorig jaar tijdens een boerenprotest in het Friese Heerenveen op een jonge trekkerbestuurder schoot. Dat werd zojuist duidelijk tijdens de...

Natuur wordt rechtspersoon in Eijsden-Margraten

Regio Zuid

De natuur krijgt in het vervolg een eigen stem in de besluitvorming in de Zuid-Limburgse gemeente Eijsden-Margraten. De gemeente gaat onderzoeken hoe het praktisch en juridisch moet om de natuur als rechtspersoon te erkennen. Dat heeft een...

Akkoord over flink afgezwakte Europese natuurherstelwet

Politiek

De natuurherstelwet van de Europese Unie (EU) wordt zo goed als zeker ingevoerd. Donderdagavond bereikten onderhandelaars een akkoord over de inhoud, die op veel punten is afgezwakt ten opzichte van het oorspronkelijke voorstel van toenmalig...

ZLTO: perspectief nodig voor boeren in bufferzones

Regio Zuid

ZLTO vindt het vreemd dat Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant al voorbereidingen treffen voor herstel van de natuurwaarden en extensivering van de landbouw in de bufferrandzones. Het college loopt daarmee vooruit op de verwachte rijksmiddelen voor...

ZLTO: natuurdoelanalyse Noord-Brabant rammelt

Regio Zuid

De natuurdoelanalyse van de Brabantse Natura 2000-gebieden rammelt. Dat stelt ZLTO in de persoon van bestuurder Hendrik Hoeksema op basis van stukken die de provincie moest vrijgeven door een Wet open overheid (Woo)-verzoek van ZLTO. 'We zetten...

Samengestelde drainage en bodemverdichting 'hot' op Bodemdag Rusthoeve

Akker- & Tuinbouw

Een kleine tweehonderd akkerbouwers en tuinders hebben woensdag de Bodemdag van CZAV en Delphy bij Proefboerderij Rusthoeve in het Zeeuwse Colijnsplaat bezocht. Ze werden onder meer bijgepraat over bodemverdichting tegengaan en de voordelen van...

'Als je als agrariër wil overleven, moet je blijven bewegen'

Regio Zuid

'Een mensenmens, resultaatgericht en niet bang om keuzes te maken', zo omschrijft hij zichzelf. Antoine Wouters van den Oudenweijer, de kersverse directeur van Arvalis, zet deze eigenschappen in om de samenwerking tussen Arvalis Limburg en Arvalis...

Gevraagd: minder focus op stikstof, meer visie op landbouwsysteem

Politiek

Boeren schreeuwen om visie. Geen rigide focus op stikstofuitstoot, maar een brede, meerjarige visie op het huidige landbouwsysteem. Dat adviseert de Werkgroep Land- en Tuinbouw Noord-Limburg demissionair landbouwminister Piet Adema en de Tweede...

Gelderse gemeenten willen helderheid over wolvenaanpak

Regio Oost

De provincie Gelderland moet beter uitleggen hoe de taken en verantwoordelijkheden liggen in de omgang met de wolf. Dat is bij gemeenteraden en de bevolking onvoldoende bekend. Dat schrijft burgemeester Ton Heerts van Apeldoorn mede namens elf...

Aanbod en omzet zorgboerderijen in de lift

Multifunctionele landbouw

De omzet van zorgboerderijen is vorig jaar gemiddeld met 14% gestegen ten opzichte van 2019. Dat blijkt uit onderzoek van de Rabobank.

Zeeland heeft grootste toename stikstofdepositie

Regio Zuid

De toename van de stikstofdepositie op Nederlandse Natura 2000-gebieden is het grootst in de provincie Zeeland. Dat blijkt uit nieuwe berekeningen van Aerius op basis van data uit 2021.

Boeren in Moerdijk helpen ruimtevaart met compensatie CO2-uitstoot

Regio Zuid

De blik op het universum, maar toch nog oog voor het vasteland. Het Moerdijkse ruimtevaartbedrijf APP heeft het voor elkaar. Samen met twaalf agrarisch ondernemers worden de handen ineengeslagen. Het resultaat: zeker vijf jaar lang CO2-opslag in de...

Zeeland trekt portemonnee voor proef met mammoetgras op zilte bodem

Akker- & Tuinbouw

De provincie Zeeland kent 110.000 euro subsidie toe aan een onderzoek naar het telen van mammoetgras op verzilte bodem.

Test met elektrische trekker bevalt Zeeuwse akkerbouwreus goed

Mechanisatie

Akkerbouwbedrijf Koninklijke Maatschap de Wilhelminapolder (KMWP) testte maandag en dinsdag de Agromec 700 Vario Electric. De elektrische Fendt levert 200 pk. Directeur Vincent Coolbergen is enthousiast.

BBB Aa en Maas pleit voor keurmerk watermilieu op non-foodproduct

Regio Zuid

Jolanda Nooijen is op een missie. De BBB-fractievoorzitter in het algemeen bestuur van waterschap Aa en Maas pleit voor een keurmerk dat aantoont of non-foodproducten al dan niet schadelijk zijn voor het oppervlaktewater. 'Als dit lukt, zetten we...

Brabantse interesse in regelingen Lbv en Lbv-plus

Regio Zuid

Tot nu toe hebben 136 Brabantse boeren interesse getoond in de Lbv-plus- en Lbv. Dat werd vorige week duidelijk bij de Themavergadering Natuur & Milieu over de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv) in Provinciale Staten.

Gelderland levert nieuwe munitie aan voor paintballen op wolf

Regio Oost

Het college van Gedeputeerde Staten van Gelderland heeft bij de rechtbank in Utrecht nieuwe argumenten aangeleverd voor het schieten met een paintballgeweer op een wolf in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. De rechter had daarom gevraagd, omdat hij...

Boerenorganisaties uiten kritiek op handelen WUR

Politiek

Negen boerenorganisaties zijn kritisch over het Wageningse rapport 'WUR-perspectieven op landbouw, voedsel en natuur'. In een open brief aan voorzitter Sjoukje Heimovaara van de raad van bestuur van Wageningen University & Research (WUR) stellen...

BIG Challenge haalt bijna 1,3 miljoen euro op voor kankeronderzoek

Algemeen

1.292.378 euro. Dat is het bedrag dat BIG Challenge dit jaar tijdens de Alpe d'HuZes heeft opgehaald voor kankeronderzoek.

Hoop kopzorgen voor boeren rondom natuurgebied De Bult

Regio Zuid

Boeren en tuinders rondom natuurgebied De Bult bij Deurne vrezen de gevolgen van de water- en stikstofdoelstellingen. En dan heropent Defensie waarschijnlijk ook nog vliegbasis De Peel. Genoeg aanleiding voor ZLTO Gemert-Bakel en ZLTO De Peel om...

Meest bekeken

Meest gelezen

Kennispartners

Vacatures