Hoger grondwaterpeil helpt biodiversiteit veengebieden niet vooruit
Het deels vernatten van grasland rondom veengebieden heeft weinig effect op de biodiversiteit en waterkwaliteit. Dat blijkt uit onderzoek van Radboud Universiteit, uitgevoerd in provincie Friesland.

Vernatting van het veenweidegebied is nodig om bodemdaling en CO2-uitstoot tegen te gaan. Bij het experiment in Friesland is het grondwaterniveau op agrarisch gronden rondom deze gebieden op drie verschillende manieren verhoogd. Wel met de rem erop, want koeien konden blijven grazen en ook machinale bewerkingen waren mogelijk.
Onder meer via drainage en de aanleg van smalle greppels brachten de onderzoekers de grondwaterstand licht omhoog. Dit om erachter te komen of bepaalde plantensoorten, die eerder in het gebied voorkwamen, zouden terugkeren. Ook is gekeken of de hogere waterstand effect had op de voedingsstoffen in de bodem.
In beide gevallen concluderen de onderzoekers dat er geen zichtbaar verschil is tussen de nulmeting en de situatie aan het einde van het onderzoek. Volgens de onderzoekers betekent dit dat de experimentele maatregelen 'niet lijken te werken'.
Tom Heuts, ecoloog aan Radboud Universiteit, pleit daarom voor verdergaande maatregelen. 'Dat moeten we samen met de boeren doen: een deel van hun land gebruiken om te vernatten, kan waarschijnlijk ook helpen.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners



Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Kuhn GF 8501 TO
Gebruikt, P.O.A.
-
Pottinger Jumbo 8010L
2016, P.O.A.
-
Case IH VESTRUM 110 CVX
2021, P.O.A.
-
New Holland T5.95 DualCommand
2019, P.O.A.
Weer
-
Zaterdag19° / 6°5 %
-
Zondag19° / 7°0 %
-
Maandag20° / 6°10 %