Leefgebied kamsalamander in De Leemkuilen in slechte staat

Kan de beschermde kamsalamander nog wel uit de voeten in de zwakgebufferde vennen van Natura 2000-gebied De Leemkuilen in het Noord-Brabantse Biezenmortel? Dat vraagt onderzoeksjournalist Geesje Rotgers van stichting Agrifacts zich ernstig af na een veldbezoek.

Leefgebied+kamsalamander+in+De+Leemkuilen+in+slechte+staat
© Pixabay

Verschillende vennen aan de randen van natuurgebied De Leemkuilen vormen habitattype H3130, oftewel het door de overheid aangewezen leefgebied voor de kamsalamander en de drijvende waterweegbree. Speciaal voor de kamsalamander zijn aan de westkant van het gebied drie nieuwe poelen in open gebied gegraven, die weinig last hebben van schaduwvorming.

Rotgers bekeek vorige week de situatie met eigen ogen. De leefgebieden, die bepalend zijn voor het stikstof- en omgevingsbeleid, liggen er volgens haar verwaarloosd bij. 'Eén vennetje lag volledig droog. Dat was blijkbaar lek. Een ander was volledig overwoekerd met de invasieve exoot watercrassula. Je vraagt je af dan waarom dat niet wordt weggehaald.'

Op diverse plekken vindt verbossing plaats doordat jonge boompjes niet worden verwijderd. Ook ligt er veel bladafval op de bodem.

'Het heeft een hoge mate van achterstallig onderhoud en het strookt niet met de ideale biotoop voor de kamsalamander, een habitatrichtlijnsoort met veel uitwerking naar de omgeving', zegt de onderzoeksjournalist. 'Je zou dan verwachten dat er binnen het Natura 2000-gebied alles aan wordt gedaan om het leefgebied van deze diersoort te behouden. Maar dat lijkt niet het geval.'


Gebrek aan beheer

Ook de omstandigheden voor drijvende waterweegbree zijn verre van ideaal. Toch is het gebrek aan beheer niet helemaal een verrassing voor Rotgers. 'Dit tref ik vaker aan. Zeker in natuurgebiedjes die met overheidssubsidie zijn aangelegd, zie je al na een paar jaar opkomst van jonge boompjes', zegt ze.

'Dat roept de vraag op in welke mate de Ecologische Autoriteit, die de onderbouwing bij besluiten over beschermde natuur controleert, bezig is met beheer in de praktijk', stelt de onderzoeksjournalist.

Rotgers heeft direct na haar veldbezoek vragen gesteld aan nauurgedeputeerde Hagar Roijackers (GroenLinks). 'De provincie heeft een controlerende taak. Het kan niet zo zijn dat er maatregelen buiten het gebied moeten worden genomen voor de kamsalamander, terwijl binnen het gebied het leefgebied van dat beestje wordt vernietigd door gebrek aan beheer. Ik ben benieuwd naar de reactie van de gedeputeerde', zegt ze.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    19° / 8°
    0 %
  • Zondag
    20° / 9°
    20 %
  • Maandag
    20° / 7°
    20 %
Meer weer