Regio Foodvalley gaat voor 60 procent minder stikstofuitstoot in 2035

De Regio Foodvalley stoot in 2035 minstens 60 procent minder stikstof uit dan in 2019, waardoor de natuur kan herstellen. Dit maakt legalisering van PAS melders, versnelling van woningbouw en (agrarische) bedrijfsontwikkelingen weer mogelijk, zo staat in het actieplan dat vandaag is aangeboden aan demissionair landbouwminister Femke Wiersma.

Regio+Foodvalley+gaat+voor+60+procent+minder+stikstofuitstoot+in+2035
© Twan Wiermans

Het plan is gemaakt door LTO Gelderse Vallei, Natuur & Milieu Gelderland en Waterschap Vallei & Veluwe. Het is een uitwerking van de oplossingen die Regio Foodvalley begin dit jaar aandroeg aan de ministeriële commissie die de stikstofcrisis moet oplossen.

De regio wil toewerken naar een 'gebiedsplafond' voor stikstof in 2035. Dit betekent dat er in 2035 niet meer dan 2 kiloton mag worden uitgestoten. Om dat te bereiken is een reductie van minsten 60 procent nodig ten opzichte van de uitstoot van 2019. 'We hebben een heel concreet doel gesteld. Daar ontbrak het de voorbije jaren aan', zegt Jan Pieter van der Schans, CDA-wethouder in Ede en portefeuillehouder landelijk gebied in de regio.


Grote inspanning

Om dit doel te bereiken is volgens Van der Schans een grote inspanning nodig van alle betrokkenen in de regio. 'Dit lukt alleen als we er samen de schouders onder zetten. Tegelijkertijd tonen we met dit plan nogmaals aan dat het mogelijk is om de stikstofcrisis achter ons te laten. We kunnen met een set extra maatregelen perspectief bieden aan onze agrarische sector.'

Voorzitter Wim Brouwer van LTO Gelderse Vallei sluit zich aan bij de woorden van de wethouder. 'Wij onderschrijven de lijn van het emissieplafond van maximaal 2 kiloton. Dit doel is ambitieus, maar met keuzevrijheid in maatregelen en een gevuld compensatiefonds lijkt het haalbaar en betaalbaar. Mits de vergunningverlening weer op gang komt en we met dit doel voor minimaal tien jaar weten waar we aan toe zijn.'

Het actieplan van de regio past goed in de Aanpak Veluwe van het Rijk en provincie Gelderland. Ook sluit het goed aan bij de handreiking die provincies, gemeenten, waterschappen en landbouworganisaties vorige week presenteerden.


Langjarige ondersteuning

Bij de overhandiging van het plan aan minister Wiersma vroegen de samenwerkende partijen nadrukkelijk om langjarige ondersteuning vanuit de rijksoverheid. Beleid moet voor tien jaar worden vastgezet.

Daarnaast moet de regio Foodvalley volgens de partijen worden aangewezen als koploper- en experimenteergebied, zodat innovaties snel kunnen worden toegepast en geborgd. Daarnaast is er een bedrag van 500 tot 600 miljoen euro nodig voor de uitvoering van het plan en nadeelcompensatie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    26° / 11°
    10 %
  • Zaterdag
    29° / 15°
    20 %
  • Zondag
    24° / 17°
    70 %
Meer weer