Vijf provincies vinden hun eigen wolvenplan toch niet geschikt
Er kan voorlopig een streep gezet worden door het wolvenplan van de twaalf provincies. De verantwoordelijke gedeputeerden van de provincies Gelderland, Overijssel, Drenthe, Friesland en Groningen zetten hun handtekening niet onder het plan, zo lieten ze donderdagochtend 5 december bij Nieuwsuur weten.
![Vijf+provincies+vinden+hun+eigen+wolvenplan+toch+niet+geschikt](https://cdn.nieuweoogst.nu/public/image/320x205/241775.jpg)
Het plan dat de provincies binnen het Interprovinciaal Overleg (IPO) hebben opgesteld, bevat richtlijnen voor de aanpak van probleemwolven en strengere voorwaarden voor het ontvangen van een schadevergoeding na een wolvenaanval. Maar het kwintet noordelijke bestuurders, allemaal behorend tot BoerBurgerBeweging (BBB), vindt het plan te vaag en de eisen voor het recht op schadevergoeding te streng.
In het conceptplan zijn preventieve wolfwerende maatregelen een eis om in aanmerking te komen voor een financiële tegemoetkoming. Ook mag een wolf alleen mag worden gedood als het dier als 'probleemwolf' is aangemerkt. De gedeputeerden van Gelderland, Overijssel, Drenthe, Friesland en Groningen vinden dat het plan, ondanks dat ze er zelf aan mee hebben gewerkt, onvoldoende duidelijk maakt wanneer sprake is van een probleemwolf.
Heldere kaders nodig
'Het wolvenplan zoals dat er nu ligt, kan ik op de Veluwe niet uitleggen', licht Gelders gedeputeerde Harold Zoet toe. 'We hebben heldere kaders nodig om actie te kunnen ondernemen.' Zijn Drentse collega Egbert van Dijk noemt de inhoud van het plan 'oude wijn in nieuwe zakken.'
Saskia Duives-Cahuzak van de LTO-vakgroep Schapenhouderij vindt het 'positief' dat de gedeputeerden het plan blokkeren. 'Dit plan gaat ons niet helpen, we hebben meer duidelijkheid en perspectief nodig', reageert ze. 'Namens alle schapenorganisaties hebben we een uitgebreide reactie geschreven, van drie kantjes. Dat zegt genoeg. Beter geen plan, dan een slecht plan.'
Staatssecretaris Jean Rummenie van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) is bezig met de uitvoeringsagenda voor het beheer van de wolf. 'Maar daar zijn wij als belangenorganisatie niet bij betrokken, dus ik ben benieuwd hoe dat gaat uitpakken', reageert Duives-Cahuzak.
Breekbaar
Provincies zijn verantwoordelijk zelf voor wolvenbeleid. Maar omdat wolven zich niet aan de provinciegrenzen houden, werd besloten om gezamenlijk op te trekken. Die saamhorigheid blijkt nu net voor het sluiten van de markt erg breekbaar. Waar de provincies met BBB in de coalitie de wolf sneller en harder willen aanpakken, zijn er ook gedeputeerden die zich focussen op het beschermen van de grootste predator op Nederlandse bodem.
Dit probleem speelt overigens niet alleen in Nederland. Onder druk van veel Europese lidstaten is dinsdag 3 december de beschermde status van de wolf verlaagd van 'strikt beschermd' naar 'beschermd'. Het wordt in de nabije toekomst dus wettelijk mogelijk om eerder tot afschot over te gaan.
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
![Jongeren als redding voor coöperaties](https://cdn.nieuweoogst.nu/public/image/320x205/248709.jpg)
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere - 6170M AQ FH
2016, € 78.500
-
New Holland T6.155 EC
2022, P.O.A.
-
John Deere - 6155M PQ
2021, P.O.A.
-
Massey Ferguson 6480 T2 Dyna-6
2007, P.O.A.
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Proefveldmedewerk(st)er
Corteva agrisciences - NL
Weer
-
Dinsdag5° / -2°10 %
-
Woensdag8° / 3°10 %
-
Donderdag7° / 2°10 %