Waterschap laat rioolwater in sloten om droogte te bestrijden

Waterschap Scheldestromen laat gezuiverd water uit rioolwaterzuiveringen op sommige plekken het slotenstelsel in lopen om de droogte tegen te gaan. Dit moet onomkeerbare schade aan onder meer bodem en planten voorkomen.

Waterschap+laat+rioolwater+in+sloten+om+droogte+te+bestrijden
© monique jansen

Het water uit de rioolwaterzuiveringen wordt normaal gesproken afgevoerd naar de Ooster- en Westerschelde. Maar vanwege de langdurig droge omstandigheden brengt waterschap Scheldestromen dit nu via de sloten terug in het oppervlaktewater.

Al in het begin van het jaar heeft het waterschap als voorzorgsmaatregel zoveel mogelijk oppervlaktewater vastgehouden in het watersysteem. Ook zijn gemalen al langere tijd ingesteld volgens een zogenoemde 'droogteregeling'. Dat betekent dat gemalen niet draaien onder invloed van een korte bui of windopzet.


Inzetten bij schaarste

De verdringingsreeks in de Waterwet geeft aan hoe het beschikbare water bij schaarste kan worden ingezet, op volgorde van maatschappelijke en economische behoeften. Bijna heel Zeeland is afhankelijk van neerslag, omdat de provincie geen aanvoer van water via rivieren of meren heeft.

Alle maatregelen zijn bedoeld om het water in sloten op peil te houden, niet om extra water te bieden dat uit de sloot onttrokken mag worden. Het onttrekken van oppervlaktewater, bijvoorbeeld voor beregening van gewassen, is in Zeeland nauwelijks meer toegestaan. Alleen boeren op Tholen en Sint Philipsland en in de Reigerbergsche polder/Eerste Bathpolder bij Rilland kunnen profiteren van zoet water dat wordt ingelaten uit het Volkerak-Zoommeer.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    19° / 13°
    50 %
  • Maandag
    17° / 11°
    70 %
  • Dinsdag
    16° / 11°
    90 %
Meer weer