Actiegroep vecht toelating glyfosaat aan bij hoogste rechter in Europa

Pesticide Action Network (PAN) Europe vecht de goedkeuring van glyfosaat door de Europese Unie aan bij het Europees Hof van Justitie. Volgens de actiegroep heeft de Europese Commissie 'eigen richtlijnen en internationale protocollen overtreden' bij het beoordelingsproces.

Actiegroep+vecht+toelating+glyfosaat+aan+bij+hoogste+rechter+in+Europa
© Europese Unie

De organisatie heeft woensdag 11 december een naar eigen zeggen 'wetenschappelijke en juridische' analyse overhandigd aan het Hof van Justitie, waarin ernstige tekortkomingen in de beoordeling van glyfosaat worden benadrukt. PAN Europe stelt dat de commissie en de wetenschappelijke agentschappen van de Europese Unie systematisch kritische studies hebben uitgesloten die melding maken van de schadelijke effecten van glyfosaat.

In de beoordeling hebben beleidsmakers volgens PAN Europe wetenschappelijk ondeugdelijke argumenten gebruikt, en hebben ze de effecten gebagatelliseerd door bijvoorbeeld minder gevoelige en ongeschikte statistische methodologieën toe te passen. 'Daarmee overtreedt de Europese Commissie de eigen richtlijnen en internationale protocollen', meldt PAN Europe in een persbericht.

De conclusie dat glyfosaat veilig is is volgens de milieuactiegroep wetenschappelijk ongegrond en het resultaat van een risicobeoordeling die niet voldoet aan belangrijke wettelijke eisen. Daarom vraagt de niet-gouvernementele organisatie (ngo) om tussenkomst van het Europees Hof van Justitie.


Verzoek tot herziening

In januari van dit jaar werd de Europese Commissie ook al verzocht het besluit om glyfosaat opnieuw goed te keuren tot 2033, te herzien. Dit omdat de uitspraak niet zou voldoen aan bepalingen van de Europese wetgeving en bepaalde verordeningen. De commissie heeft dit verzoek in september formeel afgewezen.

Nu wordt dus officieel een klacht ingediend bij de rechtbank. 'De wetenschappelijke agentschappen van de Europese Unie buigen de regels om door te concluderen dat glyfosaat veilig is', zegt Angeliki Lysimachou van PAN Europe. 'Talrijke studies, waaronder die van de industrie zelf, koppelen het gebruik aan ernstige bijwerkingen, zoals kanker en mogelijk ook neurologische aandoeningen.'

Volgens Lysimachou schiet de Europese Unie tekort in de plicht om de volksgezondheid te beschermen. 'We kunnen niet zwijgen over deze kwestie; het gaat om het beschermen van de gezondheid van huidige en toekomstige generaties.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    11° / 4°
    50 %
  • Dinsdag
    9° / 6°
    70 %
  • Woensdag
    8° / 4°
    70 %
Meer weer