Deborah Parren

Deborah Parren

Deborah Parren is redacteur Zuid. Ze volgt Limburg en het verenigingsnieuws bij LLTB.

Contact

Artikelen door Deborah Parren

Limburgse fruittelers bijeen over duurzaam verdienmodel

Regio Zuid

Als onderdeel van het LTO-praktijkprogramma 'Weerbaarheid in de praktijk' organiseert de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) op dinsdag 28 mei voor fruittelers in provincie Limburg de bijeenkomst 'Een duurzame toekomst hand in hand met een...

Preiketen in Limburg gaat samen stikstofuitdaging aan

Regio Zuid

Prei moet groen zijn en de juiste dikte en grootte hebben. Daar zijn consumenten, telers en toeleveranciers het over eens. Maar de stikstofgebruiksruimte van de preiteelt moet van de overheid met 20 procent omlaag.

Nieuw seizoen crowdfundingscampagne 1001ha Kruidenrijk Grasland

Regio Zuid

Melkveehouders kunnen weer een fikse korting krijgen op biodivers zaaigoed. Dit in het kader van het nieuwe seizoen van de crowdfundingscampagne 1001ha Kruidenrijk Grasland van Urgenda en LTO Nederland. Provincie Limburg is een van de deelnemende...

Imke de Boer: 'Belang van systeemverandering wordt gezien'

Regio Zuid

'We zijn allemaal onderdeel van het voedselsysteem en verantwoordelijk voor de transitie.' Dat is de boodschap van hoogleraar Imke de Boer. Ze verwerpt hiermee het beeld dat het voornamelijk aan de boeren is om te zorgen voor die transitie.

Proeven in prei geven verrassende inzichten

Regio Zuid

Op een oplossing voor de te hoge concentratie nitraat in de bodem door preiteelt was vijf jaar geleden nog weinig zicht. Maar met de toepassing van biostimulanten lijkt er nu een sleutel te zijn gevonden.

Natuurrijk Limburg zoekt grondgebruikers voor landschapsbeheer

Regio Zuid

Jos Knops uit Grevenbicht is van een intensief akkerbouwbedrijf naar extensief gegaan. De ondernemer is een van de grondgebruikers die meedoen aan de subsidieregeling Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb).

'Biodiversiteitsmonitor Melkvee bevestigt dat het goed is wat we doen'

Regio Zuid

Agrarisch natuurbeheer, zoveel mogelijk eiwit van eigen land, weidegang. Een greep uit de toepassingen door melkveehouders Jacques van Melick en Luuk Maas. Zij doen mee aan de Limburgse Biodiversiteitsmonitor Melkvee.

'Waar de groene Nederlander van droomt, dat kunnen wij'

Regio Zuid

Een gewas telen zonder kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen? Met de zoete aardappel kan het. Franc Goertz (50) uit het Limburgse Maria Hoop zit in het vierde teeltjaar van de bataat en is nog steeds verrast over de mogelijkheden.

Moeder en dochter al bijna negentig jaar bij elkaar boerin

Regio Zuid

Een leven zonder boerenbedrijf? Dat kan Mia Pennings (80) zich niet voorstellen. Dochter Jolanda van de Kruijs-Pennings (52) koos voor een baan als apothekersassistent, maar ze kreeg verkering met een boer. 'Dat was niet de bedoeling', zegt ze...

Aalmoezenier Notermans: 'Boeren inspiratie meegeven'

Regio Zuid

Door de veranderingen en onzekerheden waar boeren en tuinders mee te maken hebben, is een luisterend oor vaak meer dan gewenst. Pastoor Harry Notermans is aalmoezenier en neemt daar graag de tijd voor.

Kijkje bij Zuid-Limburgse boerderijwinkels

Regio Zuid

De boerderijwinkels van de familie Géron en de familie Bischoff liggen nog geen 10 kilometer van elkaar vandaan en hebben allebei een dochter als opvolger. De bedrijven werden gekozen om aan het publiek en de sector te laten zien wat ze doen en hoe.

Boeren van Weert investeren in insectenpopulatie en biodiversiteit

Regio Zuid

De Limburgse vereniging Boeren van Weert zet zich in voor de insectenpopulatie en biodiversiteit. Dat is volgens de ondernemers hard nodig omdat het aantal insecten, zoals vlinders en bijen, in Nederland in alarmerend tempo afneemt.

'Het is moeilijk dat de varkens weggaan, maar het biedt ook nieuwe kansen'

Regio Zuid

Het is een dubbele dag voor Niek Bertjens. De laatste zeugen worden weggehaald van het familiebedrijf in Boukoul, bij het Limburgse Swalmen. Maar er worden ook nieuwe deuren geopend: die van hun eigen boerderijwinkel 't Boere Sjuurke.

'Veel wormen in de zandgrond grootste voldoening'

Regio Zuid

Inwoners en gemeentes zijn blij als ze ervan af zijn: een hoop bladeren. Maar akkerbouwer Eric de Loo uit het Limburgse Sint Joost wil ze juist dolgraag hebben. Van 200 ton bladeren uit eigen gemeente heeft hij bokashi gemaakt. Die hoop werd...

Coöperatie Limburgse Zorgboeren neemt werk uit handen

Regio Zuid

Het landschap van zorgboerderijen heeft de afgelopen jaren een hoge vlucht genomen. Dit jaar ondersteunt en adviseert Coöperatie Limburgse Zorgboeren (CLZ) haar leden al tien jaar. 'Ik ben blij met CLZ', zegt zorgboerin Germa Dings.

Recycling folies: de wil is er, de weg nog niet

Regio Zuid

Limburgse agrariërs willen wel vervuilde plasticfolies laten recyclen, maar toch verdwijnen jaarlijks nog duizenden tonnen daarvan bij het restafval. Er is nog een lange weg te gaan om de recycling van folies van A tot Z te regelen.

Fruitteler Rebecca Bischoff: 'Kijk pap: jouw bedrijf kan bloeien'

Regio Zuid

De geschiedenis van fruitboerderij Beej Bischoff in het Limburgse Vaals gaat met het driehonderdjarig bestaan ver terug. De dikste pagina in de geschiedenisboeken wordt vermoedelijk het jaar 2023 met alle plannen die er liggen voor Landwinkel...

Aspergegilde Limburg: geschilde asperges zijn meerwaarde

Regio Zuid

Pasen staat voor de deur en dat is haast onlosmakelijk verbonden met gekookte eieren en asperges op tafel. De eerste asperges steken nu hun kop uit het zand. Dus worden er op dit moment op de aspergevelden in Limburg volop asperges gestoken.

Natuurrijk Limburg helpt agrariërs bij biodiversiteit

Regio Zuid

Stikstof, klimaat en water. Het is nog maar een greep uit de opgaven waar boeren en tuinders mee te maken hebben. Natuurrijk Limburg helpt agrariërs om een belangrijke stap in de toekomst te zetten door meer biodiversiteit op het boerenland. Volgens...

Frank Eijking: 'Door de cursus ben ik persoonlijk gegroeid'

Regio Zuid

Ze zijn jong en ambitieus en hebben een gezamenlijk doel: werken aan een mooie, agrarische toekomst. Max Ebbers en Frank Eijking hebben hun certificaat binnen voor het afronden van het programma 'Jong Leren Besturen' van LTO Academie en willen...

Ondernemend Limburg geeft met manifest signaal af aan politiek

Regio Zuid

Ondernemend Limburg heeft met een manifest dat is overhandigd aan alle deelnemende politieke partijen, de politiek opgeroepen om samen te werken aan een aantrekkelijk en goed vestigingsklimaat voor ondernemers in Limburg.

Meest bekeken

Meest gelezen

Kennispartners

Vacatures