Fruitteler Rebecca Bischoff: 'Kijk pap: jouw bedrijf kan bloeien'

De geschiedenis van fruitboerderij Beej Bischoff in het Limburgse Vaals gaat met het driehonderdjarig bestaan ver terug. De dikste pagina in de geschiedenisboeken wordt vermoedelijk het jaar 2023 met alle plannen die er liggen voor Landwinkel Bischoff.

Fruitteler+Rebecca+Bischoff%3A+%27Kijk+pap%3A+jouw+bedrijf+kan+bloeien%27
© Deborah Parren

Het jaar voor fruitboerderij Beej Bischoff begon met een vernieuwde landwinkel in de voormalige koeienstal. Daar is sinds begin april een pluktuin bijgekomen tussen de kersenbomen, appel- en perenbomen en aardbeienplanten. Op 1 mei kunnen klanten niet alleen langskomen voor boodschappen, maar ook om een hapje te eten en een kop koffie te drinken in de horecazaak die dan geopend wordt.

Veel van de veranderingen komen uit de koker van de 24-jarige Rebecca Bischoff die samen met haar ouders Ger en Jeannie de fruitboerderij bestiert. Ze was van jongs af aan al vaak in de winkel te vinden.

'Ik zat als kind al met groenten te draaien of ze mooi genoeg waren.' Maar inmiddels draait ze aan meerdere knoppen om het bedrijf nog mooier te maken. En vooral ook om meer beleving en educatie te bieden.

Eerst liepen er koeien, toen waren er appels en nu staan er tulpen op het land

Rebecca Bischoff, fruitteler in Vaals

Zelf beleven

Zo merkte Bischoff onder andere tijdens hun jaarlijkse plukdagen, die al 8 jaar worden gehouden, dat mensen vaak geen notie hebben van wat erbij fruitteelt komt kijken. 'In juni vragen ze of ze ook appels kunnen plukken, terwijl er dan pas kleine vruchten aan de boom hangen. Er valt nog veel te winnen om mensen te laten weten wat we doen. Onze visie is het zelf beleven van fruitteelt en daar de bezoekers kennis uit te laten halen, zodat ze fruittelers beter gaan begrijpen.'

Regelmatig nemen er schoolklassen een kijkje op de boerderij. 'We laten kinderen van bijvoorbeeld groep 5 iets proeven met een blinddoek om. Ze vinden het vaak al lastig om de smaak van een appel te raden. Het is goed als wij een stukje daarin kunnen bijdragen.'


Locatie al een uitje

De locatie is daarnaast al een uitje an sich: tussen de fruitbomen met uitzicht op het Heuvellandschap. 'We liggen gunstig voor recreatie. En wat is nu leuker dan lekker buiten zijn. Als je naar een pretpark gaat ben je 45 euro kwijt, hier kost het 5 euro en het is ook nog laagdrempelig.'

Met het toevoegen van de pluktuin met onder andere tulpen en narcissen wordt de beleving nog uitgebreider. 'Als ze tulpen plukken, zien ze het groeiproces van de gewassen', vertelt Bischoff.

De eerste reacties op de pluktuin zijn positief. 'Zo reageerde een vrouw: zelf op een veld je eigen narcissen plukken, heerlijk in de natuur. Super leuk, wat kleur op de paastafel. Kom niet op zondagse schoenen, adviseerde ze anderen.' Volgens Rebecca is er met een seizoenstuin altijd iets van beleving. 'We zijn nu begonnen met bloemen en later komen er kruiden, groenten en fruit bij.'Het is de bedoeling dat er in de pluktuin ook cliënten van het Thomashuis komen helpen. 'Dat vinden ze heel leuk. In het Thomashuis wonen mensen met een verstandelijk beperking. Als de bewoners hier zijn, volgen ze ons en daar leren ze veel van. Ze worden erdoor geprikkeld. Het is een win-winsituatie als zij ons helpen, helpen wij hen ook.'

Nu de pluktuin rond, is staat het volgende project te wachten: een horecagedeelte erbij. 'Soms zeggen klanten: 'Als we een kop koffie na het boodschappen kunnen doen, is dat helemaal perfect.' Bij dezen', glundert de ondernemer.


Niet te moeilijk

Na zes jaar ligt de vergunning er en wordt de voormalige winkel verbouwd. 'De horeca wordt vrij eenvoudig neergezet, maar dat is net de charme die het nodig heeft. Niet te moeilijk en bourgondisch lekker. Het is een testjaar.'

Ze ziet het al helemaal voor zich dat mensen na het plukken een kop koffie komen drinken. 'Of een uitstapje met vriendinnen. Als de kinderen woensdagmiddag vrij zijn kunnen zij de lege flessen van Mertens Zuivel als vaasje vullen met bloemetjes, terwijl hun ouders op het terras zitten.' Ook is het de bedoeling dat er workshops en high tea's worden gehouden.


Afscheid nemen

Waar nieuwe deuren worden geopend, gaat iets anders deels de deur uit. 'Eerst moest pap afscheid nemen van de koeien, en nu een groot deel van het fruit dat voor de veiling bestemd was. Dat doet veel pijn. Maar ik wil laten zien: kijk, jouw bedrijf kan bloeien.'

Dat is op fruitboerderij met de pluktuin erbij letterlijk het geval. 'Pap zei nog: eerst liepen er koeien, toen waren er appels en nu tulpen op het land.' Ze heeft wel wat overtuigingskracht bij haar vader nodig. 'Toen ik met de bloemen aankwam, zei hij: 'Rebecca, serieus? Leuk bedacht, maar vind een andere gek om dat uit te voeren.'


Veel veranderd

In het driehonderdjarig bestaan is er veel veranderd bij Beej Bischoff. 'De verandering in de agrarische sector is mooi om te zien. Hoe creatief iedereen is om er samen iets van te maken.'

Bischoff, die naast het werk op de fruitboerderij ondernemerschap en retailmanagement studeert, zit nog vol ideeën. 'Voor nu is een stuk toekomstdroom werkelijkheid geworden. Het kost energie maar het geeft ook weer energie. Onlangs zei iemand: 'Het prikkelt dat mensen iets nieuws bij je verwachten.' Dat is ook onze kracht: verrassen met een nieuw product of dienst.'


Van gemengd bedrijf naar landwinkel en meer

Beej Bischoff in Vaals bestaat driehonderd jaar. Oorspronkelijk was het een gemengd bedrijf met koeien, kippen en fruit. Ger Bischoff, de vader van Rebecca, nam het over en ging verder met alleen fruitteelt. Op het bedrijf worden appels, peren, kersen en aardbeien geteeld. Andere bedrijven maken sappen, appel- en perenstroop, jam, likeur, prosecco en glühwein van het fruit. De landwinkel bestaat sinds 2008 en het assortiment is uitgebreid met producten van andere lokale winkels. De vernieuwde winkel werd 24 januari dit jaar geopend en de pluktuin met onder andere tulpen en narcissen op 5 april. Het horecagedeelte van het bedrijf volgt op 1 mei. Bezoekers kunnen dan bij Bischoff terecht voor groenten, fruit, zuivelproducten en meer, een zelf geplukt boeketje, verse broodjes, een kop koffie of thee en een high tea. Verder is het mogelijk om workshops te volgen, zoals snoeien.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 7°
  0 %
 • Dinsdag
  22° / 8°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  0 %
Meer weer