Frank Eijking: 'Door de cursus ben ik persoonlijk gegroeid'

Ze zijn jong en ambitieus en hebben een gezamenlijk doel: werken aan een mooie, agrarische toekomst. Max Ebbers en Frank Eijking hebben hun certificaat binnen voor het afronden van het programma 'Jong Leren Besturen' van LTO Academie en willen verder aan de weg timmeren.

Frank+Eijking%3A+%27Door+de+cursus+ben+ik+persoonlijk+gegroeid%27
© Laurens Eggen

Besturen is voor Frank Eijking (25) uit Sevenum en Max Ebbers (25) uit Ottersum geen onbekende wereld. Eijking vervult de rol van bestuursvoorzitter bij Agrarisch Jongeren Kontakt (AJK) Noord-Limburg. Ebbers is algemeen bestuurslid bij dezelfde afdeling. Het programma 'Jong Leren Besturen' van de LTO Academie wekte hun interesse om zichzelf verder te ontwikkelen.

Het is me een stuk duidelijker geworden hoe LTO Nederland en de LLTB in elkaar zitten

Max Ebbers, bestuurslid bij AJK Noord-Limburg

De training 'Jong Leren Besturen' is ontwikkeld voor jonge bestuurders die verder willen in deze functie. Bestuurders tot 35 jaar van LTO Noord, ZLTO, de LLTB en Agrarisch Jongeren Kontakt volgen samen het programma. De cursisten gaan op zoek naar hun talenten en verbeterpunten en krijgen inzicht in wat bestuurswerk van hen vraagt.


Wat is uw achtergrond?

Ebbers: 'Ik heb melkveehouderij gestudeerd op het Citaverde College, nu Yuverta, in Horst. Ik werk op de biologische melkveehouderij van mijn ouders met 130 melkkoeien, 120 stuks jongvee en 140 hectare grond. Sinds mijn achttiende maak ik deel uit van de maatschap. Mijn doel is om het bedrijf in de toekomst volledig over te nemen. Ik zit nu één jaar bij AJK Noord-Limburg.

Eijking: 'Ik ben opgegroeid op een agrarisch bedrijf in blauwe bessen en grondverzet. Ik heb de opleiding agrarische bedrijfskunde aan de HAS gevolgd. Nu heb ik een eigen bedrijf in agrarisch advies.'


Wat vond u van het programma 'Jong Leren Besturen'?

Ebbers: 'De cursus was de moeite waard. Ik heb meer over mezelf geleerd.'

Eijking: 'Het programma was leuk en leerzaam. Ik heb er veel aan gehad en ben persoonlijk gegroeid.'


De training begon met de Disc-gedragsanalyse. Welke talenten kwamen daarbij naar voren?

Ebbers: 'Ik kan met iedereen goed overweg en ben een beetje de sfeermaker in de groep. Ik probeer als teamplayer iedereen binnenboord te houden. Ook tijdens het project probeerde ik ervoor te zorgen dat niemand iets tekortkwam. Wel houd ik mezelf liever een beetje meer op de achtergrond.'

Eijking: 'Ik blijk analytisch en ondernemend te zijn. Dat ligt dicht bij elkaar. Een mooie combinatie. Ik ben een rustiger type, ondanks mijn voorzittersrol. Ik weet waar ik persoonlijk naartoe wil en heb een duidelijke visie over de richting die we met ons bestuur opgaan. Ik ben meer van het tactische dan dat ik iets wil schreeuwen.'


Wat zijn uw verbeterpunten?

Ebbers: 'Ik mag anderen meer de kans geven. Dus niet alles zelf doen. Ik mag ook zelfverzekerder zijn. Soms twijfel ik en denk ik dat een ander het beter kan. Maar ik mag meer uitstralen dat ik zekerder ben.'

Eijking: 'Ik heb twee meer doelgerichtere eigenschappen. Het menselijke stuk is daardoor wat meer op de achtergrond. Je kunt jezelf niet veranderen, maar wel ontwikkelen. Eigenschappen heb je of niet. Maar je bent je nu meer bewust van hoe je daar op een goede manier mee om kunt gaan.'


Wat heeft u verrast?

Ebbers: 'We moesten tijdens de training een presentatie geven. Ik kreeg van anderen de feedback dat ik beter kan presenteren dan ik zelf dacht. Ik meende dat dat niet echt iets voor mij is. Ik was er daarom altijd heel zeker over: laat anderen dat maar doen. Normaal hoef ik niet zo op de voorgrond te staan, laat ik anderen het woord doen en blijf ik mooi op de achtergrond. Nu moest het wel en dat is me meegevallen in positieve zin. Daar was ik verrast over.'


Wat heeft u geleerd van het programma 'Jong Leren Besturen'?

Ebbers: 'Het is me een stuk duidelijker geworden hoe LTO Nederland en de LLTB in elkaar zitten en hoe een organisatie met bestuursleden en een raad van commissarissen werkt. Het was een eyeopener. Zo spreek je bijvoorbeeld met voorzitter Sjaak van der Tak van LTO Nederland en hebben we een presentatie aan onder anderen hem moeten geven. Eerst keek ik een beetje tegen hem op. Maar het zijn ook gewoon mensen en niet anders dan iemand anders. De drempel voor dat soort mensen is nu wel een beetje weg.'

Eijking: 'We leerden hoe je omgaat met vergaderen. Als bestuur moet je het samen doen en ook aandacht hebben voor personen. Met de groep deelnemers kreeg je een hechte band. Je leert veel van elkaar. Wat hier speelt, speelt ergens anders niet en andersom. Ik heb geleerd dat het door de oudere generatie wordt gewaardeerd als je je in dingen gaat mengen. Ik houd me altijd rustig en op de oppervlakte in plaats van dat ik mezelf laat horen als ik met mensen met ervaring te maken heb.'


Wat is uw ambitie?

Ebbers: 'Ik hoef niet per se voorzitter te zijn of de rol van vicevoorzitter te hebben in een bestuur. Ik weet niet of dat helemaal voor mij is weggelegd. Maar bestuurslid voor de hele provincie Limburg sluit ik niet uit. Ik heb nog jaren de tijd. Je weet niet waar je nog overal terechtkomt.'

Eijking: 'Mijn talenten duidelijker uitstralen en mijn netwerk verder uitbreiden. Het wordt nog onderschat hoe belangrijk een netwerk is. Maar eerst wil ik de organisatie nog beter leren kennen. Ik zit nog geen jaar in het regiobestuur. Verder wil ik zeker bestuurswerk blijven doen. Daar heb ik een liefde en passie voor. Ik wil onze stem laten horen en werken aan de toekomst van de agrarische sector.'


Programma 'Jong Leren Besturen'

Het programma 'Jong Leren Besturen' is speciaal ontwikkeld voor jongeren onder de 35 jaar die verder willen als bestuurder. De twaalf deelnemers gingen op zoek naar hun talenten, drijfveren en verbeterpunten. Ook kregen ze inzicht in wat bestuurswerk van hen vraagt en hoe ze de weg binnen de LTO-organisatie beter kunnen vinden. Deelnemers vulden allereerst een Disc-gedragsanalyse in om inzichtelijk te krijgen aan de hand van kleuren welke eigenschappen ze hebben. Ook werd gekeken hoe ze die in kunnen zetten als bestuurder. Tijdens het programma gingen ze met hun leerdoelen aan de slag. De (aankomende) bestuursleden werkten samen een eindopdracht uit die ze presenteerden aan ervaren bestuurders.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  30 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer