Aspergegilde Limburg: geschilde asperges zijn meerwaarde

Pasen staat voor de deur en dat is haast onlosmakelijk verbonden met gekookte eieren en asperges op tafel. De eerste asperges steken nu hun kop uit het zand. Dus worden er op dit moment op de aspergevelden in Limburg volop asperges gestoken.

Aspergegilde+Limburg%3A+geschilde+asperges+zijn+meerwaarde
© Deborah Parren

Voor aspergetelers wordt het de komende week nog flink aanpoten. De regen en lichte vrieskou in de nacht hebben voor wat vertraging gezorgd. Maar Franc Goertz van Goertz Asperges in Maria Hoop weet het zeker: met Pasen hebben liefhebbers het witte goud op hun bord liggen.

Vorige week zijn op zijn velden de eerste asperges gestoken. 'We zijn een weekje later dan andere jaren. We kregen de afgelopen tijd al verschillende keren de vraag van mensen of we alsjeblieft nog asperges hebben', zegt Goertz, eigenaar van het gelijknamige familiebedrijf dat ook aspergeplanten kweekt en blauwe bessen en zoete aardappelen teelt.


Weersomstandigheden

De weersomstandigheden zijn volgens de teler allesbepalend voor de oogst. 'Vanaf 10 graden begint het te groeien. 20 graden in de rug is ideaal.'

Door de zwarte folie over de bedden kunnen we meer uit de grond halen

Franc Goertz, aspergeteler in Maria Hoop

Dankzij zwarte folie over de bedden loopt de temperatuur op. 'Daardoor kunnen we meer uit de grond halen en kunnen we de hele dag oogsten. Zonder folie had je, als het koud was, niets en met folie zakt de productie iets, maar heb je toch nog asperges', legt Goertz uit.


Optimale behandeling

Niet alleen het weer is van invloed op goede asperges. 'Daar heb je goede zandgrond die afwaterend is en goede voedingsstoffen heeft en een jong veld voor nodig. En de asperges moeten vers en gekoeld worden bewaard. Als je dat op de rit hebt, ben je aardig met goede asperges aan de gang. Het ras met mindere smaakeigenschappen wordt bij die optimale behandeling toch smaakvol', licht de teler toe.

In Noord-Limburg kenmerkt gemeente Peel en Maas zich als aspergegemeente. 'In 2007 is Aspergegilde Peel en Maas opgericht', zegt voorzitter Jan Linssen van het gilde. 'Telers kwamen bij elkaar om gezamenlijk op te trekken over de teelt, maar ook over alles wat er bij de teelt komt kijken.'


Provinciaal gilde

Twee jaar geleden is het gilde provinciaal opgeschaald. Dat heet nu Aspergegilde Limburg. 'Ook kan iedereen nu lid worden: zowel telers als toeleveranciers', benadrukt Linssen. Het Aspergegilde Limburg ondersteunt de teelt, houdt zich bezig met de huisvesting van internationale werknemers en levert een bijdrage aan de kennisontwikkeling.

Het schillen van asperges is voor jonge mensen vaak een vervelende klus of ze hebben daar geen zin in, zo blijkt de laatste jaren. 'Geschilde asperges zijn een meerwaarde geworden voor de consument', concludeert de voorzitter van Aspergegilde Limburg.

Dat ziet Goertz ook in de verkoop van geschilde asperges. 'Er zit een licht stijgende lijn in. Wij willen meer pakketjes met geschilde asperges gaan maken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  20 %
Meer weer