Zorgboerin: 'Het is zo leuk om boerenleven en zorg te combineren'

Werken met ouderen doet ze het liefst. Maar Lieke Cleven uit het Limburgse Bingelrade miste bij haar werkgever de vrijheid met de mensen. Thuis diende de ultieme mogelijkheid zich aan: een zorgboerderij in de voormalige jongveestal.

Zorgboerin%3A+%27Het+is+zo+leuk+om+boerenleven+en+zorg+te+combineren%27
© Steenberghof

Het idee voor een zorgboerderij bij hun rundveebedrijf hadden Guido en Lieke Cleven al wel. De stap om dat daadwerkelijk te realiseren werd vorig jaar gezet. ‘De mestroosters in de jongveestal waren toch aan vernieuwing toe.’

De aanvraag werd ingediend en nu zo'n anderhalf jaar verder is de jongveestal volledig omgebouwd tot Zorgboerderij Steenberghof voor volwassenen en ouderen met dementie, burn-out, chronische ziekten, lichte psychische problemen en lichte lichamelijke beperking.


Genoeg van bureaucratie in de zorg

De 35-jarige Lieke Cleven werkte 11,5 jaar bij Cicero Zorggroep in een verpleeghuis op de somatische afdeling. ‘Ik heb daar met veel liefde en passie gewerkt. Op een gegeven moment ben ik daar gestopt om de bureaucratie en administratie die erbij komt kijken. Ik merkte dat er daardoor minder tijd voor de mensen was. Daarnaast werd het lastig te combineren met twee jonge kinderen en het bedrijf.’

Ik vind het prachtig als mensen met een voldaan en goed gevoel naar huis gaan

Lieke Cleven, zorgboerin

Ze stapte over naar de dagvoorziening van Cicero Thuis wat ze vier jaar heeft gedaan. Toch miste ze daar de vrijheid met de mensen.


Helpen bij zorgboer

‘Vrienden van ons die eigenaar zijn van Zorgboerderij Mingersborgerhof in Ubachsberg, vroegen me om uit te helpen. Uithelpen is blijvend geworden. Ik vond het fantastisch. Ik merkte daar dat mensen genoten als ik vertelde hoe het op ons rundveebedrijf reilt en zeilt. Voor hen is dat terug naar hun tijd. Hetzelfde idee als met de zorgboerderij daar, proberen wij nu hier neer te zetten.’

‘Hoe leuk is het om je eigen boerenleven te combineren met zorg’, vervolgt Cleven. Ze is zelf niet op een boerderij opgegroeid, maar is inmiddels niet meer weg te denken tussen hun driehonderd stieren, koeien en kalveren van de rassen Blonde d’Aquitaine en Limousine.

‘Mijn passie kunnen we nu met zijn passie combineren’, doelt ze op haar man Guido. Behalve de runderen hebben ze ook een akkerbouwtak met mais, gras, suikerbieten, tarwe en aardappelen. Genoeg bedrijvigheid waar de toekomstige deelnemers van de zorgboerderij ook van kunnen genieten.


Dorpsgenoten betrokken

Alles zit nog in de opstartfase, maar de zorgboerderij stond tijdens de open dag op zondag 2 juni als een huis. De eerste aanmeldingen zijn in ieder geval binnen. Ook vrijwilligers hebben zich de afgelopen periode al gemeld. Zelfs dorpsgenoten waren volop betrokken bij het verwezenlijken van hun droom. ‘Het leuke vind ik dat we met veel mensen vanuit het dorp en met bekenden het hier waar hebben kunnen maken. Daar hebben we ook bewust voor gekozen. Je kent de mensen.’

Net als dat ze er bewust voor kiezen om maximaal tien deelnemers te ontvangen op de zorgboerderij. Cleven: ‘We willen inzetten op kleinschaligheid. Zo kunnen we de mensen de aandacht bieden en kan iedereen zichzelf zijn. We hopen dat ze meer sociale contacten kunnen hebben in een kleinere groep. Ook vinden we vrijheid belangrijk. We zorgen dat de mensen structuur krijgen. Zo worden ook mantelzorgers ontlast.’


Zorg van deur tot deur

Het ontlasten gebeurt van deur tot deur. ‘Mensen worden thuis opgehaald. Er wordt gekeken naar wat ze willen doen en hoe hun gemoedstoestand is. Daar wordt op ingespeeld en de activiteiten op aangepast. Ons motto is: niets moet, veel mag.’


De opening van Zorgboerderij Steenberghof is ruim opgezet.
De opening van Zorgboerderij Steenberghof is ruim opgezet. © Steenberghof

Deelnemers kunnen drie dagen per week terecht bij de zorgboerderij in Bingelrade. Cleven is de enige zorgmedewerker. Ze wordt ondersteund door vrijwilligers. De zorgboerderij is ruim van opzet. Zo is er een douche en is bij de indeling rekening gehouden met mensen die slecht ter been zijn. In de ruime keuken kunnen de warme maaltijden bereid worden.


Zicht op stal en toren

De grote ramen aan de zijkant van de voormalige stal geven deelnemers uitzicht op de velden met in de verte de kerktoren. Een buitenterras is er ook al. Het kantoor waar de verplichte administratie gedaan wordt, is van glas gemaakt, waardoor er zicht blijft op de deelnemers.

‘Wij zijn trots en blij met wat we hier starten. Mensen een mooie plek bieden en dat ze een fijne dag hebben, dat willen wij bereiken. Ik vind het prachtig als mensen die hier zijn geweest, met een voldaan en goed gevoel naar huis gaan. En er weer naar uitkijken dat ze terug kunnen komen.’

De toekomstplannen van Guido en Lieke Cleven zijn nog niet allemaal verwezenlijkt. ‘Volgend jaar willen we de stal hiernaast verbouwen met een doorkijk naar die stal. Zo kunnen ook mensen die minder mobiel zijn, meer meekrijgen van het boerenleven of binnendoor naar de stal gaan.’

Maar voor nu is de familie Cleven blij dat deze eerste verbouwing voor de start van Zorgboerderij Steenberghof erop zit. ‘Het is fantastisch wat we hier neer hebben gezet. We hebben er ontzettend veel zin in’, jubelt Lieke Cleven.


Bedrijfsgegevens:

Naam: Guido en Lieke Cleven. Woonplaats: Bingelrade (LB). Bedrijf: Vleesveehouderij met akkerbouw en Zorgboerderij Steenberghof. Grootte: 300 stieren, koeien en kalveren. Guido Cleven is in 2010 in het bedrijf van zijn ouders gestapt. Vanaf 2016 zijn ze onder het keurmerk 2 ster Beter Leven gaan werken. Daarnaast verbouwen ze voor een groot deel hun gewassen voor eigen gebruik voor de runderen. In juni 2024 opende het stel Zorgboerderij Steenberghof.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer