NVWA controleert extra op medicijnresten in slachterijen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert tot het eind van het jaar extra op de aanwezigheid van medicijnresten bij slachterijen van runderen, varkens, paarden, geiten en schapen. Daarbij wordt een nieuwe detectiemethode toegepast. Bij een pilot in januari 2022 bij rundvee bleken van de 193 afgenomen en geteste monsters er 15 positief te zijn. Toch nemen veel partijen hun verantwoordelijkheid in de voedselveiligheid serieus.

NVWA+controleert+extra+op+medicijnresten+in+slachterijen
© Twan Wiermans

De nieuwe detectiemethode werkt met biomarkers. Dit zijn signaalstoffen voor de bacteriologische kwaliteit van vlees. Bij die overtredingen gaat het meestal om beperkte overschrijdingen van ontstekingsremmers, pijnstillers en antibiotica.

Volgens de NVWA kunnen die overschrijdingen verschillende oorzaken hebben, zoals door opname van voer waarin medicijnen van nature kunnen voorkomen of via eerder medicijngebruik. Bij een aantal dieren was er een vermoeden van een recente toediening.


Maximale residulimiet

Vier monsters (zo'n 2 procent) zaten boven de wettelijk toegestane grenshoeveelheid die van een stof in een product mag zitten, de maximale residulimiet. De NVWA heeft hiervoor de veehouders schriftelijke waarschuwingen en bestuurlijke boetes gegeven. Bij de overige elf monsters lag het gevonden gehalte aan medicijnresten onder de maximale residulimiet, maar bleek in sommige gevallen daarvan geen melding te zijn gedaan op het formulier voor voedselketeninformatie (VKI). Wanneer een dier medicijnen heeft toegediend gekregen in een periode voorafgaand aan de slacht, moet dit op een VKI-formulier worden gemeld. Uiteindelijk bleek bij nadere controle in deze gevallen geen sprake te zijn van overtredingen.


De extra controles zijn volgens de NVWA nodig omdat het beter moet met de hoeveelheid medicijnresten in vlees. Het is belangrijk dat ondernemers de wachttermijn voor medicijnen respecteren en dat ze de VKI-formulieren, waarop staat welke medicijnen zijn ingezet, goed invullen.

Een voorlopige conclusie van de NVWA is dat de verschillende partijen in de keten hun verantwoordelijkheid voor de voedselveiligheid serieus nemen. De NVWA ziet ook partijen die dit onvoldoende doen. Doel van de extra controles is om geen enkel monster boven de maximale residulimiet te laten zitten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer