NVWA vindt medicijnresten in rundvlees

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft te hoge concentraties van verboden medicijnresten aangetroffen in vlees van runderen. Het gaat volgens de toezichthouder om beperkte overschrijdingen van ontstekingsremmers, pijnstillers en antibiotica.

NVWA+vindt+medicijnresten+in+rundvlees
© Twan Wiermans

De overschrijdingen kwamen aan het licht in een onderzoeksproject met een nieuwe innovatieve detectiemethode. Volgens de NVWA is er minimaal risico voor de volksgezondheid, maar er wordt desondanks strikt gehandhaafd. Het nog aanwezige vlees wordt van de markt gehaald.

Van de in totaal 240 genomen proefmonsters bleken er bijna 50 sporen te bevatten van ontstekingsremmers, pijnstillers en antibiotica. Bij de meeste gaat het om zeer lage doseringen, die verschillende oorzaken kunnen hebben. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat het is opgenomen via voer waarin het van nature kan voorkomen of via eerder medicijngebruik. Bij een aantal dieren is er een vermoeden van recente toediening.


Tiental dieren

De aanwezigheid van de middelen is te herleiden naar een tiental dieren. Deze hadden óf een overschrijding van de maximale residulimiet op pijnstillers en/of een positief monster op antibiotica óf een ontstekingsremmer die niet bij runderen mag worden gebruikt.

De NVWA wijst erop dat er sprake is van een overtreding van de voedselveiligheidsregels. Het gaat om dieren die zijn geslacht in januari 2022. De producent is verantwoordelijk voor de kwaliteit en veiligheid van zijn producten en het terughalen ervan. De NVWA is maandag ook een onderzoek gestart naar de herkomstbedrijven van de dieren, het transport en de verstrekte voedselketeninformatie.

De NVWA kijkt daarbij of er mogelijk sprake is van opzet. Dit gebeurt onder andere met inspecties bij de betrokken veehouders, handelaren en transporteurs. Dat onderzoek loopt. Het gaat bij het nieuwe detectiesysteem om een pilot, waarmee volgens de toezichthouder wordt bijgedragen aan de professionalisering van de sector. Met deze methode wordt de voedselveiligheid gekeurd met biomarkers. Dit zijn signaalstoffen voor de bacteriologische kwaliteit van vlees.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer