NVWA kreeg 450 meldingen van hittestress, geen boetes uitgedeeld

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft afgelopen zomer 453 meldingen ontvangen over hittestress bij dieren. Het gros daarvan (427) betrof een gebrek aan schaduw en drinkwater voor dieren in de weide. Tot boetes leidde het niet.

NVWA+kreeg+450+meldingen+van+hittestress%2C+geen+boetes+uitgedeeld
© Twan Wiermans

Dat heeft geleid tot twaalf schriftelijke waarschuwingen bij weidedieren. De NVWA heeft tijdens de warme periode ook tweehonderd inspecties op dierenwelzijn tijdens transport uitgevoerd. Daarvan waren vier gevallen niet in orde.

Van alle binnengekomen meldingen over hittestress bij weidedieren zijn 98 situaties door inspecteurs ter plekke beoordeeld. Niet alle meldingen waren bruikbaar of leidden tot vaststelling van een overtreding, meldt de NVWA. Bijvoorbeeld omdat exacte locatiegegevens ontbraken of omdat de aard en ernst onvoldoende waren vast te stellen.


Twaalf overtredingen

In twaalf gevallen is een overtreding vastgesteld, waarop een schriftelijke waarschuwing is gegeven. In nog eens vijftien gevallen was sprake van een bijna-overtreding en kon de situatie op aanwijzing van de inspecteurs direct worden hersteld om hitteleed te voorkomen.

De twaalf vastgestelde overtredingen bij weidedieren waren allemaal voor het onvoldoende bieden van beschutting. Dit valt in de categorie overtredingen waarbij de dierenhouder een schriftelijke waarschuwing krijgt en wordt gesommeerd de situatie direct te herstellen. Als een dier bij inspectie daarnaast ook tekenen van hittestress vertoont, is dat een zwaardere overtreding en volgt een boete. Van deze twaalf overtredingen waren er zeven bij schapen, drie bij paarden en twee bij runderen.

De NVWA startte in juni met het attenderen van dierenhouders en sectororganisaties op het Nationaal plan voor veetransport bij extreme temperaturen en het belang van het goed beschermen van de dieren in de weide tegen hitte . 'Mede door frequente waarschuwingsberichten van de NVWA bij temperaturen boven 27 graden is de alertheid bij dierenhouders en publiek vergroot', meent inspecteur Jelle de Winter.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zondag
  1° / -2°
  10 %
Meer weer