Last onder dwangsom voor twee varkensbedrijven

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft twee varkensbedrijven een last onder dwangsom opgelegd, omdat ze hun biggen scheiden voordat ze 21 dagen oud zijn. Dat is niet toegestaan. Wakker Dier had bij de autoriteit een handhavingsverzoek ingediend. Aanvankelijk stelde de NVWA dat dit niet helemaal onwettig is.

Last+onder+dwangsom+voor+twee+varkensbedrijven
© Pixabay

Volgens de NVWA is het niet toegestaan biggen te scheiden van het ouderdier, voordat de biggen 21 dagen oud zijn. Dit mag alleen als de varkenshouder aannemelijk kan maken dat het scheiden van een dier van het ouderdier noodzakelijk is met het oog op de gezondheid en het welzijn van het dier of het ouderdier. Er mag geen sprake zijn van gangbare praktijk: het uitgangspunt is nee, tenzij.

Bij inspecties op twee varkensbedrijven kwam naar voren dat sommige biggen indien nodig eerder dan 21 dagen na de geboorte van hun moeder af gingen. De bedrijven geven volgens de NVWA aan in dat geval de sterkere biggen apart te zetten in een gespecialiseerde voorziening met kunstmelk om kleinere biggen zo meer kans te geven om voldoende te kunnen drinken bij de zeug zonder competitie om spenen. Op die manier zou de overlevingskans van de achtergebleven biggen groter worden.


Dierenwelzijn

Toch is dat niet toegestaan volgens de wetgeving. Biggen scheiden voordat ze 21 dagen oud zijn, mag alleen als dat in het belang van het welzijn van de desbetreffende biggen of van de moeder is. Dat is bij deze twee bedrijven niet het geval. Hier worden andere biggen van de zeug weggehaald. Daarom moeten de bedrijven hiermee stoppen. Om ervoor te zorgen dat dat gebeurt, heeft de NVWA beide bedrijven een last onder dwangsom opgelegd.

Mocht de NVWA niet handhaven, dan had Wakker Dier gedreigd om naar de rechter te stappen. Ook is Wakker Dier een campagne gestart tegen 'weeskinderen', waarin wordt gesteld dat de NVWA wegkijkt bij moederloze opfok van biggen. Volgens de organisatie hebben biggen die worden weggehaald bij de zeug, vaker gezondheidsproblemen, angst en rusteloosheid.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer