NVWA deelt boetes uit op paardenmarkt Zuidlaren

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben op de paardenmarkt op 18 oktober 2022 in Zuidlaren meerdere boetes uitgedeeld. Daarbij ging het onder meer om pogingen tot illegale export en het niet beschikken over de verplichte documenten.

NVWA+deelt+boetes+uit+op+paardenmarkt+Zuidlaren
© Jacob Melissen

Tegen de handelaren wordt proces-verbaal opgemaakt, laat de NVWA weten. Daarnaast zijn er twee schriftelijke waarschuwingen gegeven voor het niet kunnen tonen van een transportvergunning en paardenpaspoort.

Ook het welzijnsteam van de NVWA heeft handhavend opgetreden. Zo is er een paard verwijderd van de markt in verband met verschijnselen van stress. Op het gebied van diergeneesmiddelen zijn geen afwijkingen geconstateerd.

Naast de inspecties door de NVWA wordt ook gecontroleerd door dierenartsen van de marktorganisatie. Een shetlandpony is door de private dierenarts apart gezet in verband met buikloop.


Extra controles

De NVWA heeft begin september aangekondigd op komende paardenmarkten extra te inspecteren. Omdat rechtstreekse im- en export van en naar paardenmarkten niet meer is toegestaan, is hier extra op gecontroleerd. De NVWA heeft rond de Zuidlaardermarkt zes proces-verbalen geschreven voor poging tot illegale export. De paarden waren niet voorzien van een gezondheidscertificaat, terwijl dit wel verplicht is.

Paarden die bestemd zijn voor export moeten eerst vervoerd worden naar een locatie waar het paard minimaal 48 uur moet verblijven voordat de exportkeuring mag plaatsvinden. Ook tijdens komende paardenmarkten, zoals 7 november in Hedel, gaat de NVWA hierop controleren.

De exploitant van een paardenmarkt is verplicht om documentatie bij te houden, het in- en uitslagregister. Dit betekent dat van elk paard dat op de markt komt of de markt verlaat de herkomst, bestemming en het chipnummer moeten worden genoteerd. Dit verplichte register wordt op korte termijn door de NVWA gecontroleerd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer