Boerenkaasnotering blijft stabiel

De notering voor boerenkaas is niet echt spannend. Terwijl de door zuivelverwerkers uitbetaalde melkprijs aan het eind van 2022 piekte, daarna daalde en zich nu lijkt te stabiliseren, is de prijs voor boerenkaas alweer even stabiel en hoog.

Boerenkaasnotering+blijft+stabiel
© Twan Wiermans

Zo ligt de prijs voor kazen van 16 kilo, eerste kwaliteit op de boerderij gemaakt, al sinds september 2022 op 6,40 euro per kilo, exclusief btw. De maanden ervoor kende deze een beweging opwaarts, in januari was deze nog 5,35 euro. De laatste vijf jaar was de prijs van boerenkaas nog nooit zo hoog.

De noteringscommissie, die vrijdag bijeenkwam, signaleert dat de zuivelmarkt zich lijkt te stabiliseren nu er veel vraag is naar room voor de ijsbereiding. De commissie verwacht ook dat de droogte, wanneer die aanhoudt, kan leiden tot minder melkaanvoer bij de fabriek. Dat kan een positief effect hebben op de melkprijs.


Vraag blijft hoog

De stemming op de boerenkaasmarkt is goed, meldt de noteringscommissie. De vraag naar kaas gemaakt op de boerderij is onverminderd hoog. De kaas wordt goed verkocht via detaillisten en markthandelaren. Daarbij helpt het dat door de zuivelfabriek geproduceerde kazen in het schap bij de supermarkt ook duurder zijn geworden, merkt de noteringscommissie.

Wel is er boerenkaas nodig om op te leggen. De noteringscommissie voorziet een gebrek aan belegen en oude kaas in oktober. Handelaren zijn voorzichtig, omdat de oplopende rente het opleggen van kaas duurder maakt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer