Prijzen boerderijkaas stijgen licht

Alle noteringen voor kaas gemaakt op de boerderij zijn met 35 cent per kilo gestegen. Daarmee komt de prijs voor eerstekwaliteitskaas van 16 kilo op 6,40 euro per kilo. Wel is het de vraag of er genoeg aanbod van boerderijkaas blijft, want door de hoge melkprijs leveren boeren liever aan de fabriek.

Prijzen+boerderijkaas+stijgen+licht
© Bond van Boerderijzuivelbereiders

De verhoging van de notering is noodzakelijk, zegt voorzitter Theo Dekker van de Bond van Boerderijzuivelbereiders. 'Voor de productie van kaas heb je veel warmte nodig. Ook de andere kosten stijgen snel, denk aan zuursel, coating, reinigingsmiddelen en stroom. Het zijn bizarre tijden.'

Dekker hoort van veel kaasbereiders dat ze nu liever hun melk aan de fabriek leveren, want de melkprijs is ongekend hoog. 'Het loont niet meer om kaas te maken.' Het bijkopen van extra melk voor de kaasproductie laten de kaasbereiders aan zich voorbijgaan. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat er in de komende maanden minder kaas wordt aangevoerd. 'Het is een vreemde ontwikkeling', benadrukt de voorzitter van de Bond van Boerderijzuivelbereiders.De noteringscommissie van de Bond van Boerderijzuivelbereiders heeft besloten om alle noteringen met 35 cent te verhogen. Hiermee komt zij tegemoet aan het gestegen kostenniveau en blijft de prijs gelijk in verhouding tot andere kaassoorten. De notering voor eerstekwaliteitskaas van 12 kilo is nu 6,25 per kilo, voor Leidse 30+ is dat 6,80 euro per kilo en voor kazen zwaarder dan 20 kilo geldt een prijs van 6,55 euro.


Zorgen over consumenten

De Bond van Boerderijzuivelbereiders maakt zich zorgen over de koopkracht van consumenten en wat dit betekent voor de afzet van de kaas. Dekker gaat uit van een vraaguitval omdat consumenten in de supermarkt misschien eerder kiezen voor een goedkopere kaas. 'Mogelijk laten ze de smakelijke boerenkaas links liggen.'

Wat betreft de handel in de kaasmarkt lijkt de zomerrust voorbij. Afnemers kijken weer vooruit en zoeken naar producten voor nu en de komende maanden.


Droogte

De prijzen voor poeders en kaas zijn redelijk stabiel, maar de voorraad is niet groot. Daarnaast is melkvet weer in trek en dat drijft de prijs op. De verwachting is dat de melkaanvoer bij de zuivelfabrieken achterblijft vergeleken met die van vorig jaar. De droogte en een mogelijk gebrek aan kwalitatief goed ruwvoer dragen hieraan bij.

Dit alles zorgt ervoor dat de melkprijs naar verwachting nog wel enige tijd hoog zal blijven, aldus de noteringscommissie van boerderijkaas.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  15° / 4°
  50 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  80 %
Meer weer