Noteringen boerderijkaas 5 cent gestegen

Alle noteringen voor kaas, gemaakt op de boerderij, zijn met 5 eurocent per kilo gestegen. Dat is 40 cent meer dan vorig jaar november. Dat heeft de noteringscommissie op 5 november vastgesteld.

Noteringen+boerderijkaas+5+cent+gestegen
© DIRK HOL

Voor eerstekwaliteit kaas van 16 kilo, gemaakt op de boerderij, ligt de notering nu op 5,35 euro per kilo. Vorig jaar november was dat nog 4,95 euro per kilo en in 2019 4,65 euro per kilo.

De zuivelmarkt is oververhit, aldus de noteringscommissie. De vraag naar zuivel is groot, maar de voorraden zijn klein en de melkaanvoer blijft achter bij die van vorig jaar. Dit laatste zal ook niet snel veranderen, koeien geven niet makkelijk melk van het voer dat dit jaar is gewonnen en aanvullende voeders zijn schaars en duur.

De schaarste aan melk wordt het best duidelijk op de spotmarkt, er worden prijzen betaald boven de 50 cent per liter af boerderij. Vloeibare producten zijn nog altijd behoorlijk aan de prijs, vooral melkvet is hard in prijs gestegen. Room, boter en kaas zijn duur en poeders zijn stabiel op een redelijk niveau. Door de gestegen energieprijzen is ook melk drogen duur geworden.


Supermarkt

De markt voor kaas gemaakt op de boerderij is vast gestemd. De verkopen lopen prima op dit moment en bereiders doen hun uiterste best om in de vraag te voorzien. Er wordt volop aangevoerd, maar de pakhuizen worden niet voller. De verkopen in de supermarkt blijven nog altijd achter bij de groei die de markt en kaasspeciaalzaak wel hebben gezien, maar achter de schermen wordt hard gewerkt om hier verandering in te krijgen.


De afzet via de boerderijwinkels is ook gegroeid, maar op dit moment is er sprake van stabilisatie. Op de achtergrond spelen de ontwikkelingen rond corona ook een rol. Dit maakt de verwachting voor de toekomst wat onzeker. Duidelijk is wel dat de kosten van de kaasbereiding, inclusief de grondstof, fors zijn opgelopen.

Ook elders zie je dat gestegen kosten inmiddels worden doorberekend aan volgende schakels in de keten. Dit uit zich in een oplopende inflatie. 'Onze branche doet daar een beetje aan mee, de commissie heeft besloten de noteringen met 5 cent te verhogen. De stemming is goed', aldus de commissie.Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer