Noteringen boerderijkaas stabiel

Alle noteringen voor kaas gemaakt op de boerderij zijn gelijk gebleven. Voor 16 kilo kaas van eerste kwaliteit ligt de notering op 5,35 euro per kilo. Dat heeft de noteringscommissie op 3 december vastgesteld. Vorig jaar december was dat nog 5,05 euro per kilo en in 2019 lag het op 4,65 euro per kilo.

Noteringen+boerderijkaas+stabiel
© DIRK HOL

Volgens de noteringscommissie bevindt de zuivelmarkt zich in een hausse: een hoog niveau na een flinke stijging van de prijzen en nog geen zicht op een kentering. Belangrijke oorzaak blijft het gebrek aan melk in West-Europa. De aanvoer is simpelweg te klein voor de vraag en dat gaat voor het nieuwe weideseizoen waarschijnlijk niet veranderen.

Het dal in de aanvoer heeft de sector inmiddels achter de rug, maar de stijging blijft achter bij vorige jaren. De melk op de spotmarkt is onveranderd duur en ook de uitbetaalde melkprijzen zitten in de lift.

'De voorraden van diverse zuivelproducten zijn klein, maar bij dit prijsniveau zijn kopers wat voorzichtig, dus er wordt ook niet op grote schaal vooraf ingekocht', aldus de noteringscommissie.

Kaasverkoop loopt goed door

De markt voor kaas gemaakt op de boerderij is onveranderd. De vraag blijft goed op peil en de kaasverkopen lopen goed door. Van sommige soorten in het assortiment is de voorraad te klein, maar voor het merendeel is de aanvoer goed in evenwicht met de afzet en een daarbij passende voorraad.

Een kleine groep (zomer)producenten haakt nu tijdelijk af, melk leveren is ook aantrekkelijk. Na de recente prijsverhogingen kiest de commissie ervoor om de prijs nu stabiel te houden. De stemming is goed.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer