Grassa en Schouten Europe gaan vleesvervangers ontwikkelen met graseiwit

Het Noord-Brabantse familiebedrijf Schouten Europe en het Limburgse grasverwerkingsbedrijf Grassa gaan samenwerken om vleesvervangers te ontwikkelen met eiwit uit gras. Graseiwit is volgens hen een goed alternatief voor soja.

Grassa+en+Schouten+Europe+gaan+vleesvervangers+ontwikkelen+met+graseiwit
© Twan Wiermans

Grassa en Schouten onderzoeken komend jaar de toepassingsmogelijkheden van graseiwit in vleesvervangers en welke processen daarvoor nodig zijn. 'Zodat we in 2024 het 'novel food'-traject kunnen starten', zegt Grassa-directeur Rieks Smook.

'De beschikbaarheid van gras is uitstekend. En graseiwit is een hoogwaardig, lokaal en schaalbaar alternatief voor soja. Gras brengt 2,5 keer zoveel eiwit op per hectare in vergelijking met soja. Ten opzichte van andere eiwitbronnen zorgt het voor een enorme reductie van de CO2-voetafdruk', stelt Smook.

'Eiwit uit gras vinden wij meer dan interessant', vervolgt Schouten. 'Het is onze ambitie om duurzame en lokale ingrediënten te gebruiken in onze producten. De komende jaren onderzoeken onze productontwikkelaars samen met Grassa de toepasbaarheid van graseiwit in vleesvervangers.'

Nationale eiwitstrategie

Om in de behoefte aan plantaardig eiwit te voorzien, wil de Europese Unie minder afhankelijk worden van de import van eiwitrijke gewassen als soja en meer zelfvoorzienend worden. De Europese Commissie heeft in 2018 de lidstaten opgeroepen een nationale eiwitstrategie vorm te geven. Nederland presenteerde in 2020 de Nationale Eiwitstrategie.

Het proces van Grassa wordt in de Nationale Eiwitstrategie benoemd en gezien als een veelbelovende innovatie om lokaal plantaardig eiwit te produceren. De samenwerking tussen Grassa en Schouten Europe sluit hierop aan en zorgt voor een directe link met de humane consumptie van graseiwit.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 2°
  10 %
 • Maandag
  10° / -2°
  0 %
 • Dinsdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer