Geen vleesnamen meer voor plantaardige producten in Frankrijk

Producten die zijn gemaakt van plantaardige eiwitten mogen in Frankrijk vanaf 1 oktober geen vleesnamen meer dragen. De term 'hamburger' of 'worst' op de verpakking is voor die productgroep dus verleden tijd.

Geen+vleesnamen+meer+voor+plantaardige+producten+in+Frankrijk
© Peter Smit

Het nieuwe decreet waarin dat is vastgelegd treedt op 10 oktober in werking in Frankrijk. Dan is het niet meer mogelijk om de terminologie te gebruiken van de sectoren die traditioneel worden geassocieerd met vlees en vis om niet-dierlijke producten aan te duiden. Dierlijke voedingsmiddelen die in een bepaalde verhouding plantaardige eiwitten bevatten, zijn vrijgesteld van dit verbod.

Een lijst met vleesbenamingen en een bijbehorend maximumpercentage plantaardige eiwitten is door de Franse overheid opgesteld. Zo mag bacon hooguit 0,5 procent plantaardig eiwit op basis van droge stof bevatten om de naam bacon te mogen hebben. Bij vleeshachee mag dat hooguit 7 procent zijn. Voor de Franse consument is het gebruik van vleesproductnamen helder.


Producten met eiwitten op plantaardige basis die legaal zijn vervaardigd of op de markt zijn gebracht in een andere lidstaat van de Europese Unie of in Turkije, mogen nog wel vleesnamen hebben. In de Europese Unie geldt een overeenkomst in het kader van de Europese Economische Ruimte. Daarom kunnen die plantaardige producten met vleesnamen toch nog in de Franse winkelschappen terechtkomen.

Voedingsmiddelen die voor 1 oktober zijn vervaardigd of geëtiketteerd en die voldoen aan de op die datum geldende voorschriften, mogen ook nog gewoon op de markt worden gebracht. Dat mag zolang de voorraad strekt, tot uiterlijk 31 december 2023.

De Nationale professionele Vereniging van Vee en Vlees van Frankrijk is tevreden over het decreet. Het is volgens haar een grote stap voorwaarts wat betreft transparantie van informatie naar de consumenten. Frankrijk is pionier op het gebied van de bescherming van namen en dat zou uitgebreid moeten worden tot op Europees niveau, stelt de vereniging.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer