Voedselgigant JBS stopt met vleesvervangers in VS

De Braziliaanse voedselgigant JBS trekt zich terug uit de Amerikaanse markt voor vleesvervangers. JBS sluit eind dit jaar zijn Amerikaanse dochteronderneming Planterra met vestigingen in Denver en Colorado, amper twee jaar na de lancering. Het besluit volgt op tegenvallende verkoopcijfers van namaakvlees in de Verenigde Staten (VS) en Canada.

Voedselgigant+JBS+stopt+met+vleesvervangers+in+VS
© Dirk Hol

Het bedrijf heeft geen recente omzetcijfers verstrekt, maar zegt dat het er de voorkeur aan geeft 'zijn inspanningen te concentreren op zijn kruidenactiviteiten in Brazilië en Europa, die marktaandeel blijven winnen en hun klantenbestand uitbreiden'. 'We blijven geloven in plantaardige opties en blijven ons inzetten voor de alternatieve eiwitmarkt.'

JBS en Planterra hebben niet aangegeven in welke vorm ze actief blijven op de vegamarkt in de VS. Nog maar een paar weken geleden kondigde de groep twee nieuwe samenwerkingen aan met twee ketens, Gregory's Coffee en Veggie Grill. JBS heeft een productportfolio met zowel vleesproducten als vleesvervangers.


Europa

JBS lanceerde in het voorjaar van 2020 de eerste producten van Planterra Foods, onder de merknaam OZO, met de plantaardige tegenhangers van hamburgers, gemalen vlees en gehaktballen. Een jaar na de lancering van Planterra verwierf JBS een plantaardig bedrijf in Europa, het Nederlandse Vivera (zie foto). JBS maakt ook vleesalternatieven onder zijn dierlijk eiwitmerk Seara. JBS zei deze week dat die bedrijven veilig zijn.


Na enige opwinding, vooral aan het begin van de coronapandemie, is in de VS de belangstelling voor vegetarische alternatieven voor vlees afgenomen. De start-up Beyond Meat, die in 2019 met veel tamtam van start ging op Wall Street, verloor daardoor aan vaart en de omzet stagneerde in de eerste helft van dit jaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer