Verkoop vleesvervangers en biologisch daalt

De groei van vleesvervangers en biologische producten in supermarkten en speciaalzaken is eruit, meldt NOS. Volgens marktonderzoeker IRI zit de verkoop van vleesvervangers zelfs 5 procent in de min, terwijl de afgelopen jaren de verkoop fors steeg.

Verkoop+vleesvervangers+en+biologisch+daalt
© Dirk Hol

De omzet van biologische producten stagneert eveneens. 'In de tijd van de coronacrisis dacht iedereen aan zijn gezondheid, aan bewust eten', zegt Roosmarijn Saat van de biologische supermarkt Gimsel in Rotterdam tegen het NOS Radio 1 Journaal. 'Toen hadden we de wind enorm mee. Nu denken mensen toch vooral aan hun portemonnee. We merken echt dat de verkoop sinds de zomer onder druk staat.'

Volgens marktonderzoeker GfK krijgen vooral de reformzaken en natuurwinkels een omzetdaling voor de kiezen. 'De supermarkten laten nog nauwelijks daling zien, maar dat kan nog komen', stelt Norman Buysse van GfK. LTO Nederland-voorzitter Sjaak van der Tak zei vorige week al dat de Nederlandse overheid een verantwoordelijkheid heeft als verduurzaming in de huidige tijd niet is rond te rekenen.


Volgens de belangenorganisatie merken boeren en tuinders de impact van het koopkrachtverlies al. Zo kiezen consumenten vaker voor scharreleieren zonder keurmerk, in plaats van biologische eieren, vrije uitloop of eieren met een Beter Leven-keurmerk. Dat leidt er volgens LTO toe dat boeren weer gangbare scharrelkippen gaan houden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer