Agroscoopbokaal voor kalverbedrijf Peerden uit Ulicoten

Rosékalverhouders Johan en Mark Peerden uit het Brabantse Ulicoten zijn bij vleesvee de winnaars geworden van de ForFarmers Agroscoopbokaal 2022. Die prijs krijgen ze, omdat ze volgens de jury uitblinken in ondernemerschap in de rosésector. Ze voeren efficiënt en produceren met zonnepanelen en een mestvergister energie voor 460 huishoudens.

Agroscoopbokaal+voor+kalverbedrijf+Peerden+uit+Ulicoten
© Eigen Foto

De kalverhouders voerden door de jaren heen meerdere veranderingen door, meldt Johan Peerden. 'Voorheen hadden wij hier melkvee en varkens. De passie van mijn zoon Mark ligt vooral bij de kalveren, mede daarom hebben wij in 2009 een kalverstal gebouwd met ruimte voor achthonderd kalveren. Tien jaar later kwam er een tweede stal voor 680 dieren.'

De dagelijkse bedrijfsvoering is in handen van Mark Peerden. Zijn doel is om technisch goed te presteren met zo laag mogelijke kosten. 'Het is bij mij niet gauw goed en het kan altijd beter. We kijken bovendien vooruit naar de toekomst.'


Energie

Een deel van de geproduceerde mest wordt gebruikt voor hun akkerbouwtak. Peerden verbouwt wortels en knolgewassen. Een ander deel gebruiken vader en zoon voor de productie van het ruwvoer dat aan de kalveren wordt gevoerd. Het overschot gaat de vergister in die tweehonderd huishoudens voorziet van groen gas. Met de zonnepanelen produceren ze daarnaast meer stroom dan ze zelf verbruiken. Via teruglevering voorzien ze zo nog eens 230 huishoudens van groene stroom.


Mark Peerden werkt ook aan zijn eigen ontwikkeling en volgt onder meer het online programma Eveal van zijn dierenartsenpraktijk, Universiteit van Utrecht en LTO Nederland. 'Ik vind het belangrijk om mijn kennis verder te ontwikkelen. Er valt namelijk altijd wat te verbeteren. Met de opgedane kennis kunnen wij op het gebied van dierenwelzijn weer een stapje vooruit zetten.'


Meer risico

Naast diergezondheid is kostenefficiëntie ook een speerpunt op het bedrijf. 'Natuurlijk moet er aan een ronde wel wat verdiend worden. Dat is uiteindelijk de bepalende factor of je blijft bestaan of niet', weet Mark Peerden. Om het werk zo rendabel mogelijk te houden, stapten ze eind 2020 over van een voergeldconstructie op mesten voor eigen rekening.

Voor een gezonde groei van de kalveren is een goede voeropname essentieel. De mais die het bedrijf zelf verbouwd en oogst, vormt de basis van het rantsoen. Dat wordt aangevuld met tarwe, raap, maismeel, bierbostel, aardappelsnippers en kernvoer, waarin vitaminen en mineralen zijn verwerkt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 4°
  85 %
Meer weer