Heuzels wint Agroscoopbokaal voor prima vleeskuikens van eerste leg

Vleeskuikens van de eerste leg van moederdieren zijn vanwege het lage eigewicht gevoelige dieren. Herman, Jacqueline en Leon Heuzels zien dat als een uitdaging en halen prima resultaten met deze dieren. Dat doen ze met hun vakmanschap en hart voor pluimvee. Familie Heuzels uit het Overijsselse Buurse wint daarom dit jaar de Agroscoopbokaal van ForFarmers De Hoop in de sector vleespluimvee.

Heuzels+wint+Agroscoopbokaal+voor+prima+vleeskuikens+van+eerste+leg
© Eigen Foto

Eieren uit de eerste leg van vleeskuikenmoederdieren worden gezien als bijproducten, vanwege het lage eigewicht en de gevoeligheid van de kuikens. Toch kiest de familie bewust voor deze eerste leg kuikens, die met name in de eerste weken meer aandacht vragen. 'Het is voor ons juist de uitdaging om deze kuikens tot hoogwaardig voedsel te verwaarden. Dat lukt prima met genoeg aandacht, zorg en passend voer', meldt Herman Heuzels.

Familie Heuzels houdt de vleeskuikens voor het Enrichment-concept van Plukon, dat stelt eisen aan daglicht, afleidingsmateriaal en antibioticagebruik. Het voer dat de pluimveehouders inzetten, is het FeetFit-voer gericht op gezonde maag- en darmflora.

'De resultaten die familie Heuzels behaalt, getuigen van goed vakmanschap, passie en hart voor pluimvee. Zet je de lage voederconversie van 1,027 gecorrigeerd voor 1.500 gram, het lage uitvalpercentage en nauwelijks gebruik van antibiotica naast het uitgangsmateriaal waar zij mee werken, dan voegen zij bijzonder grote waarde toe aan hun vleeskuikens, met een optimaal rendement', geeft de jury aan.


Duurzame stal

De afgelopen jaren heeft de familie een nieuwe duurzame stal voor het vleespluimvee gebouwd. Deze is voorzien van de nieuwste technieken om de ammoniakuitstoot te verlagen, fijnstof te reduceren en er zijn technieken toegepast om geur- en geluidsoverlast te verminderen. Tevens is het ventilatiesysteem in de bestaande pluimveestallen aangepakt om ook hier geur, fijnstof en geluid tot een minimum te beperken.

'Ik vind het belangrijk ons bedrijf verder te ontwikkelen op een duurzame wijze. In ons geval, omdat wij zowel dicht bij de bebouwing als een aantal natuurgebieden zitten, vraagt dat extra aandacht, tijd en een behoorlijke investering. Een investering die het waard is. Het bedrijf is nu klaar voor de volgende generaties', geeft Heuzels aan. Naast de 109.000 vleeskuikens heeft de familie ook een melkveetak met 50 koeien.


Digitaal monitoringsprogramma

Agroscoop is een digitaal monitoringsprogramma van ForFarmers, ForFarmers De Hoop en Reudink. Daarmee kunnen veehouders onder meer hun technische en financiële cijfers monitoren en spiegelen aan die van collega's. De Agroscoopbokaal 2022 kent acht categorieën: biologisch (Reudink), melkvee, vleesvee, geiten, varkens, legpluimvee, vleespluimvee (ForFarmers De Hoop) en pluimvee vermeerdering (ForFarmers De Hoop).

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  2° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
Meer weer