Levensduur+hennen+sterk+punt+winnaar+Agroscoopbokaal
Nieuws
© ForFarmers

Levensduur hennen sterk punt winnaar Agroscoopbokaal

De lange levensduur van de hennen samen met een hoge productie zijn sterke punten van pluimveehouders Harry en Linda van den Berg uit het Friese Elsloo. Ze winnen daarmee de Agroscoopbokaal van ForFarmers.

Het pluimveebedrijf van familie Van den Berg telt 80.000 hennen, waarvan 45.000 in het Freiland-systeem, de overige dieren zijn scharrelhennen. Zorgen voor een optimale gezondheid van het dier is vanzelfsprekend voor het ondernemerspaar, geeft de jury aan. 'Zien zij een mogelijkheid om zaken te optimaliseren of te wijzigen ten gunste van de hennen, dan pakken zij dit direct op.'

Zo investeerde de familie in extra grond, om een nog groter deel van de hennen volgens het Freiland-systeem te houden. 'En zij passen verder het Split Feeding-voersysteem toe, waarbij de hennen twee verschillende voersoorten per dag krijgen. Daarmee sluiten ze nog beter aan bij de natuurlijke behoeften van de hen.'


Lange levensduur

De focus van Van den Berg ligt bij elk koppel op een lange levensduur. Dit is terug te zien in de productiecijfers van de dieren, geeft de jury aan. 'Het vorige koppel scharrelhennen is op 97 weken leeftijd afgesloten met 488 eieren per opgefokte hen. Het huidige koppel Freilandhennen zit inmiddels met 66 weken leeftijd op 317 eieren en stevent met een legpercentage van 94,6 procent af op mooie resultaten.'

In hun bedrijfsvoering staat de familie open voor toekomstgerichte oplossingen en tonen zij een enorme wil om te blijven ondernemen, gaat de jury verder. 'Zo wordt fijnstof gereduceerd, door op het bedrijf de mest te drogen in een mestdroogtunnel en streven zij ernaar om in de nabije toekomst volledig energieneutraal te produceren.' Een deel van de eieren zet familie Van den Berg af via de eigen boerderijwinkel.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  15° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 12°
  60 %
 • Woensdag
  18° / 15°
  60 %
Meer weer