Rob en Cindy Paulissen winnen Agroscoopbokaal met weinig krachtvoer

Mede door een relatief laag verbruik van krachtvoer behaalden Rob en Cindy Paulissen een voersaldo van 745 euro per geit. Daarmee wint Mellkgeitenhouderij RTA Paulissen uit het Brabantse Haghorst de Agroscoopbokaal 2021 namens de sector melkgeiten.

Rob+en+Cindy+Paulissen+winnen+Agroscoopbokaal+met+weinig+krachtvoer
© ForFarmers

Rob en Cindy Paulissen melken 1.600 melkgeiten en 400 opfokgeiten. Zij winnen dit jaar de Agroscoopbokaal omdat zij de hoogste voerwinst scoren. Dit bereiken ze door op alle punten in de bedrijfsvoering continu te optimaliseren. Ze gebruiken bijvoorbeeld ruwvoer van superkwaliteit, waardoor ze relatief weinig krachtvoer nodig hebben, minder dan 49 kilo per 100 kilo melk.

Door een lage uitval bij de lammeren (opfok tot en met spenen 4,2 procent) en melkgeiten (4,6 procent) hoeft maar een beperkt aantal melkgeiten te worden gedekt en hebben de ondernemers veel duurmelkers in de stal. Bovendien voldoen de stallen van Paulissen aan de Maatlat Duurzame Veehouderij en is het bedrijf nagenoeg energieneutraal door de zonnepanelen op het dak van de stal.


Gezonde geiten de basis

'In vier jaar tijd is de melkproductie gestegen van 1.140 kilo tot nu 1.527 kilo melk per geit. Gezonde geiten vormen de basis en daar doet Paulissen dus ook alles aan. De temperatuurwisseling in de stal houden ze zo klein mogelijk met behulp van mechanische ventilatie en nevelkoeling bij de ventilatoren', verklaart geitenspecialist Jelle van de Mortel hun succes.

'Ook gebruiken ze geitenborstels, waardoor het dierenwelzijn op een hoog niveau ligt. Door veel automatisering in het bedrijf en een efficiënte bedrijfsvoering in combinatie met veel liters per geit, wordt er 343 liter per gewerkt uur gemolken. Dat is inclusief het werk op de 60 hectare land en de opfok. Een getal om trots op te zijn.'


Monitoren

Agroscoop is een digitaal monitoringsprogramma van ForFarmers en Reudink waarmee veehouders op ieder moment hun technische en financiële cijfers kunnen monitoren. Daarnaast is vergelijking van de eigen technische resultaten met die van collega-veehouders mogelijk.

Jaarlijks reiken ForFarmers en Reudink de Agroscoopbokaal uit waarbij behalve naar technische resultaten ook is gekeken naar vooruitstrevende bedrijfsvoering en pioniersmentaliteit. De winnaars van 2021 blinken uit in vakmanschap in uiteenlopende aspecten van vernieuwende bedrijfsvoering zoals duurzaamheid, dierenwelzijn of een hoge mate van efficiëntie.

Op de website van ForFarmers staat een film over winnaars Rob en Cindy Paulissen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  85 %
 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
Meer weer