Maatschap Boesenkool-Hol wint Agroscoopbokaal Melkvee

Maatschap Boesenkool-Hol uit het Overijsselse Rouveen heeft de Agroscoopbokaal Melkvee van ForFarmers en Reudink gewonnen, omdat zij met ruim honderd melkkoeien over het jaar 2020 de hoogste stijging in kilo's vet en eiwit heeft gerealiseerd. De maatschap pluste daarbij de vet- en eiwitgehalten en kilo's melk.

Maatschap+Boesenkool%2DHol+wint+Agroscoopbokaal+Melkvee
© Pixabay

De gemiddelde melkproductie per koe steeg met 52 kilo, met daarbij een 0,13 procent hoger vetpercentage en een 0,08 procent hoger eiwitpercentage. Het sturen op gehalten is volgens de jury een strategisch goede zet. Het levert onder de streep meer melkgeld op en heeft geen consequenties voor de fosfaatklasse-indeling.

De maatschap, bestaande uit Peter, Roelie, Jeroen en Alinda Boesenkool, wil zoveel mogelijk kilo's vet en eiwit produceren uit het eigen geteelde ruwvoer. 'Wij gaan niet voor het maximale aantal liters, maar voor het beste resultaat onderaan de streep', zegt Jeroen Boesenkool. Door op de juiste momenten te bemesten en regelmatig graslandvernieuwing toe te passen, sturen de ondernemers op goed verteerbaar ruwvoer en een hoge grasopname tijdens de weidegang.


Constant voer

Het ruwvoer wordt verwerkt in twee mengkuilen gras en mais, één afgestemd op het weideseizoen en één voor de overige maanden, waardoor jaarrond een constant en kwalitatief goed rantsoen wordt aangeboden. Daarnaast is er veel aandacht voor diergezondheid en koecomfort. Zo heeft het bedrijf door goed transitiemanagement nauwelijks opstartproblemen na afkalven, worden alle koeien twee keer per jaar preventief bekapt en wordt de weidegang bij warm weer vervroegd om hittestress te voorkomen.

'Maatschap Boesenkool-Hol heeft de Agroscoopbokaal dik verdiend', vindt ForFarmers-melkveespecialist Bram Jansen. 'Er ontgaat hun niets. Ze doen alles altijd met de volle 100 procent en dat is de basis voor de stijging in vet en eiwit die zij hebben behaald.'


Jaarlijks reikt ForFarmers in de sectoren melkvee, melkgeiten, vleesvee, loonwerk, varkens, legpluimvee en vleespluimvee de Agroscoopbokaal uit aan een ondernemer die uitzonderlijk en duurzaam heeft gepresteerd. Reudink doet dit bij de biologische sector.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  1° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer