Roelof Bisschop: 'Dit is het ontnemen van perspectief voor boeren'

Tweede Kamerlid Roelof Bisschop van de SGP maakt zich grote zorgen over de voorgenomen aanscherping van het stikstofreductiedoel. Dat wordt in het coalitieakkoord verhoogd van 26 naar 50 procent emissiereductie in 2030. 'Dat is niet het bieden van perspectief, maar het ontnemen ervan.'

Roelof+Bisschop%3A+%27Dit+is+het+ontnemen+van+perspectief+voor+boeren%27
© Dirk Hol

Bisschop realiseert zich dat deze uitspraak 'fors aangezet' is. 'Maar waar onze zorg ligt, is waarom er relatief zo weinig uitgegeven wordt aan innovatie en zoveel aan uitkoop. Als je boeren uitkoopt, breng je het geld niet in de sector maar naar de pensioenvoorziening, de bankrekening, van de stoppers. Als je meer investeert in innovatie kan je ook heel veel stikstof reduceren en zorg je gelijk voor een financieel gezondere sector. Dan zorg je voor veel meer veerkracht in de toekomst.'

Hij ziet dat er maar weinig reserves zijn in de landbouw om zelf investeringen te doen. 'Dat komt door de slechte marges. Met 25 miljard euro kun je ontzettend veel doen, maar het kan ook gebeuren dat je na tien jaar zegt: waar zijn al die miljarden nu gebleven en de natuur is er niet eens beter van geworden.'


Landbouwakkoord

Het Kamerlid vindt het jammer dat er niet duidelijk iets instaat over het landbouwakkoord 'dat door de minister is omarmd'. Hij is daar de initiatiefnemer van. 'De SER heeft hier al een verkenning voor gedaan. Dit coalitieakkoord heeft openingen, waardoor het positief kan uitpakken. Ik zie dat met name VVD en CDA het goede voor hebben met de sector. Daar werken wij dan ook graag aan mee, maar het gaat erg afhangen van de uitwerking. Het kan twee kanten opgaan.'


De SGP hoopt dat het komende kabinet in het stikstofbeleid breder gaat kijken dan alleen naar de kritische depositiewaarden (KDW's). Daarmee wordt de staat van stikstofgevoelige natuur op dit moment bepaald. 'In lijn met wat het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) daarover gezegd heeft. Ik lees daar niets over terug. Daar moeten we het echt over hebben, want dat bepaalt in grote mate hoe we naar dit probleem kijken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer