Derk Boswijk: 'Landschapsgrond zorgt voor nieuwe verdienmodellen'

Landschapsgrond gaat belangrijk worden voor de landbouwtransitie en zeker voor boeren die dicht bij Natura 2000-gebieden zitten. Dat zegt Tweede Kamerlid Derk Boswijk van het CDA. 'Ik denk dat dit kan zorgen voor nieuwe verdienmodellen.'

Landschapsgrond staat in het coalitieakkoord van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie als een tussenvorm van natuur- en landbouwgrond. Hiermee wordt het leefgebied van kwetsbare soorten vergroot en wil het nieuwe kabinet de doelen van de Vogel- en Habitatrichtlijn realiseren.

Boswijk vindt het vooral ook een kans en bescherming voor boeren. 'Hierdoor zullen boeren Natura 2000 misschien niet meer als een bedreiging zien, maar als een aanvulling op hun verdienmodel. Het is ook bedoeld om de landbouw tegen de natuur te beschermen.'


Salamitactiek

Vroeger werden natuurgebieden aangewezen, geeft Boswijk aan. 'Na verloop werd dan gezegd: 'We moeten de natuur beter beschermen, we maken het natuurgebied iets groter'. Vervolgens werd het nog iets groter. Door zo'n bufferzone aan te wijzen, geven we echt een andere entiteit aan die grond. Daardoor wordt niet iedere keer die salamitactiek toegepast waarmee het natuurareaal nog groter wordt ten koste van landbouwgrond.'


Volgens de CDA'er is het doel van het nieuwe kabinet niet om boeren rondom Natura 2000-gebieden weg te krijgen, maar om te kijken hoe ze daar op een andere manier kunnen boeren. Voor het afwaarderen van de gronden worden boeren gecompenseerd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 2°
  45 %
Meer weer