Oostelijke provincies: coalitieakkoord biedt veel kansen

Het woensdag gepresenteerde coalitieakkoord van VVD, D66, CDA en ChristenUnie biedt veel kansen voor Oost-Nederland. 'Daar zijn we echt content mee', stellen commissarissen van de Koning John Berends van Gelderland en Andries Heidema van Overijssel in een gezamenlijke verklaring.

Oostelijke+provincies%3A+coalitieakkoord+biedt+veel+kansen
© Emiel Muijderman

Beide commissarissen nodigen het nieuwe kabinet uit de kansen bij de uitwerking van het coalitieakkoord te verzilveren. Berends en Heidema zijn vooral blij met een voortvarende aanpak op twee urgente dossiers: woningbouw en stikstof. Bij de aanpak van stikstof juichen beide provincies de gekozen gebiedsgerichte aanpak toe.

Zo wordt naast herstel van stikstofgevoelige natuur gewerkt aan doelen op het gebied van waterkwaliteit, bodemdaling, biodiversiteit en een leefbaar buitengebied. Deze aanpak schept duidelijkheid voor alle betrokkenen, zoals agrarisch ondernemers.


Leefbaarheid en werkgelegenheid

Deze ondernemers in Oost-Nederland zijn cruciaal voor de leefbaarheid, werkgelegenheid, de economie en de toekomst, stellen beide provincies. Zij achten agrariërs onmisbaar voor de productie van gezond en betaalbaar voedsel en het onderhoud van het landschap. De provincies trekken graag samen met het Rijk op bij het verder vormgeven van deze aanpak.

De provincies juichen verder toe dat het kabinet doorgaat met de Regio Deals: beide provincies hebben hiervoor al investeringsvoorstellen uitgewerkt. De economische kansen van de regio's in Oost-Nederland kunnen daarmee flink versterkt worden. 'Wij staan klaar met concrete voorstellen en hopen hierover snel het gesprek met de nieuwe bewindspersonen te voeren', aldus Berends en Heidema. 'Investeren in Oost-Nederland lonen.'


Lat voor stikstofreductie erg hoog

Landbouwgedeputeerde Gert Harm ten Bolscher van Overijssel laat via Linkedin in een reactie op het regeerakkoord weten dat de lat voor stikstofreductie wel hoog is gelegd met een reductie van 50 procent in 2030. 'Dat vraagt een enorme inzet van alle sectoren en zal ook pijn doen. Ik ben wel blij dat de natuurdoelen op basis van ecologische beoordelingen centraal komen te staan in plaats van een dwingende aanpak op basis van de Kritische Depositie Waarde (KDW).'Ten Bolscher roept onder meer ook op om vaart te maken met het oplossen van de situatie rond PAS-melders. 'Veel ondernemers zitten in de knel, omdat ze door de uitspraak van de Raad van State in mei 2019 ineens geen passende vergunning hebben. Daar moet snel een oplossing voor komen. Daar denk en werk ik vanuit de provincie graag in en aan mee.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer