Laura Bromet: 'Niet eerlijk zijn richting boeren is kwalijk'

Tweede Kamerlid Laura Bromet van GroenLinks is naar eigen zeggen 'positief-kritisch' over het coalitieakkoord. Ze vindt het echter opvallend dat er niks in staat over de omvang van de veestapel en onteigening.

Laura+Bromet%3A+%27Niet+eerlijk+zijn+richting+boeren+is+kwalijk%27
© DIRK HOL

Bromet vermoedt dat dit komt doordat VVD en CDA enerzijds en D66 anderzijds 'wezenlijk anders' over deze zaken denken. 'Het kan twee dingen betekenen. Of we gaan weer doormodderen, zoals in de afgelopen vier jaar, of deze partijen zijn niet eerlijk richting boeren. Het laatste zou heel kwalijk zijn.'


Er zijn volgens het Kamerlid nu eenmaal gebieden waar de veedichtheid te hoog is om natuurherstel te kunnen realiseren. 'In het coalitieakkoord wordt dat weergegeven in de volgende zin: 'In gebieden waar de opgave tot emissiereductie en natuurherstel dermate groot is dat vrijwilligheid niet langer vrijblijvendheid betekent, gaan we op het boerenerf het gesprek aan om samen te zoeken naar de mogelijkheden.'


Gesprek met boeren

Bromet: 'Wat wordt er dan besproken in zo'n gesprek? Daar ben ik benieuwd naar. Gaat dit over onteigening of moet de boer kiezen voor een totaal ander bedrijfsmodel? Dat lijkt te worden verbloemd in het coalitieakkoord. Met 25 miljard euro is natuurlijk wel heel veel mogelijk, dus ik ben benieuwd hoe dit gaat uitwerken in de praktijk.'


Het valt haar verder op dat het in de 'LNV-paragraaf' in het coalitieakkoord vooral gaat over landbouw en weinig over natuur en voedselkwaliteit. Daarnaast ziet ze dat gronden een andere bestemming kunnen krijgen, met onder meer landschapsgrond als nieuwe bestemmingssoort.

'Ik heb onlangs zelf voorstellen gedaan in de Tweede Kamer om geld vrij te maken waarmee bijvoorbeeld grond van stoppende boeren kan worden opgekocht om die in te zetten voor natuur of natuurinclusieve landbouw', meldt ze. De Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) zou daar dan voor gebruikt kunnen worden als instrument. 'Ik ben benieuwd wat er terecht komt van de nieuwe bestuurscultuur en of er ook serieus naar plannen van de oppositie gekeken gaat worden.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer