Boeren in het hele land laten hun stem horen

Update - Op vijf plaatsen in het land komen boeren bijeen om hun afkeer te laten blijken over de aanpak van de stikstofproblematiek. Bart Kemp van Agractie verwacht op het Haagse Malieveld zo'n tweeduizend demonstranten. Bij de vier provinciehuizen zijn enkele honderden actievoerders samengekomen.

Boeren+in+het+hele+land+laten+hun+stem+horen
© Nieuwe Oogst

Niet alleen op het Malieveld, maar ook voor de provinciehuizen in Assen, Den Bosch, Zwolle en Arnhem staat het vol met landbouwvoertuigen. Bij de protesten gaat het er rustig aan toe. De betogers drinken koffie of bier. In Assen verzorgt de provincie de koffie. Ook zijn er boeren die een barbecue hebben meegenomen.


De provincie Drenthe serveert de boeren koffie.
De provincie Drenthe serveert de boeren koffie. © Nieuwe Oogst


De boeren protesteren tegen het stikstofbeleid van de overheid en tegen voorstellen om de veestapel in te krimpen en bijvoorbeeld boeren uit te kopen in gebieden als het Groene Hart en de Gelderse Vallei. De boeren die actievoeren vinden dat de overheid het te veel op hun sector heeft gemunt.


Spandoek bij het boerenprotest in Assen.
Spandoek bij het boerenprotest in Assen. © Nieuwe Oogst

Actiegroep Farmers Defence Force (FDF) deelt pamfletten uit waarop staat dat de diverse plannen die de afgelopen tijd zijn verschenen om de stikstofproblemen aan te pakken 'maar één ding met elkaar gemeen hebben: de hele stikstofproblematiek op het bord van de boeren leggen, de boeren van hun land verjagen en de leefbaarheid op het platteland vernietigen'.


Marc van den Oever (FDF) spreekt de boeren in Den Bosch toe.
Marc van den Oever (FDF) spreekt de boeren in Den Bosch toe. © Nieuwe Oogst

Agractie richt de pijlen vandaag op Den Haag, omdat daar het beleid wordt gemaakt dat provincies en gemeenten moeten uitvoeren, zegt woordvoerder Bart Kemp. 'Er wordt nu aan het regeerakkoord geschreven en er ligt een stapel rapporten waarin wordt voorgesteld de veehouderij in te krimpen. Maar het gaat om boerengezinnen die een bedrijf overeind proberen te houden.'

De boeren willen daarom woensdag een signaal afgeven, zodat ook met de belangen van de boerengezinnen rekening wordt gehouden. 'We zijn niet bezig met een hobby, maar met het produceren van veilig en kwalitatief hoogwaardig voedsel.'


In Arnhem en Assen gingen delegaties van de protestboeren in gesprek met het provinciebestuur. Harde toezeggingen zijn voor zover bekend niet gedaan. 'We moeten dit samen met de boeren oplossen. Ik kan mij geen Drenthe zonder voorstellen', zegt gedeputeerde Henk Jumelet (Drenthe).


WOB-verzoeken

FDF vraagt zich af hoe het zit met de vergunningsplicht van Brabantse vestigingen van supermarktketen Jumbo. Sieta van Keimpema (FDF) liet weten dat de actiegroep zelf WOB-verzoeken gaat indienen om erachter te komen of bedrijven uit andere sectoren wel of niet over natuurvergunningen beschikken. 'Alleen zo kan iedereen gelijk worden behandeld en zo wordt ons probleem ieders probleem.' In Den Bosch overhandigde Marc van den Oever een lijst met 50 Jumbo-winkels die dichtbij Natura 2000-gebieden zijn gevestigd. Hij wil van het provinciebestuur weten hoe het met de vergunning van die bedrijven zit.In Den Bosch overwegen boeren op te trekken naar het distributiecentrum van Jumbo in Veghel en Eindhoven Airport als toezeggingen van de provincie uitblijven. Zij vinden dat boeren nu harder worden aangepakt in het stikstofdossier dan andere sectoren, zoals de luchtvaart, de industrie en de detailhandel.

Commissaris van de Koning Ina Adema sprak de boeren in Den Bosch toe. Zij zegde toe de FDF-lijst met 50 Jumbo's te zullen onderzoeken. Of de supermarkten zo'n vergunning nodig hebben, kon Adema niet meteen duidelijk maken. Ze zei met de vragenlijst aan de slag te gaan en verwacht over twee tot vier weken antwoord te kunnen geven. Ze begreep het punt dat de boeren willen maken. 'Gelijke monniken, gelijke kappen', vatte ze het samen. Ze zei te begrijpen dat agrarische bedrijven willen weten waar ze aan toe zijn.

'We hebben onze zorgen over kunnen brengen', zei Van den Oever na afloop de vele honderden boeren voor het Provinciehuis toe. 'Als alle afspraken nagekomen worden, zijn we content. Als Jumbo-filialen geen natuurvergunning hebben, is dat slechts het topje van de ijsberg', stelde hij. Hij kondigde aan ook vergunningen van andere bedrijven tegen het licht te gaan houden. 'Ik ben benieuwd hoe dat de kabinetsformatie zal gaan beïnvloeden.'Bij de provinciehuizen stonden de boeren ook een moment stil bij de aanslag op misdaadjournalist Peter R. de Vries. Redacteur Joost de la Court van Nieuwe Oogst die in Assen aanwezig is, noemde het eerbetoon 'indrukwekkend'.


Seita van Keimpema (FDF) spreekt de boeren in Assen toe.
Seita van Keimpema (FDF) spreekt de boeren in Assen toe. © Nieuwe Oogst


Boeren verzamelen zich in Arnhem.
Boeren verzamelen zich in Arnhem. © Nieuwe Oogst


Gedeputeerde Peter Drenth van de provincie Gelderland spreekt in Arnhem de boeren toe.
Gedeputeerde Peter Drenth van de provincie Gelderland spreekt in Arnhem de boeren toe. © Nieuwe Oogst


Ook boeren uit Overijssel trokken per trekker naar het provinciehuis.
Ook boeren uit Overijssel trokken per trekker naar het provinciehuis. © Nieuwe Oogst


Boeren verzamelen zich bij de ingang van het provinciehuis in Zwolle.
Boeren verzamelen zich bij de ingang van het provinciehuis in Zwolle. © Nieuwe oogst


• Bekijk wat er nog meer verscheen over de boerenprotesten op nieuweoogst.nl/boerenprotest

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer