Stef van Barneveld: 'Demonstreren vind ik prachtig, maar werk gaat voor'

Het was wikken en wegen voor melkvee- en pluimveehouder Stef van Barneveld (22) uit het Utrechtse Woudenberg of hij woensdag naar het Malieveld zou gaan. 'Demonstreren vind ik prachtig. Maar de veearts komt voor een bedrijfsbezoek. Het werk op de boerderij gaat voor.'

Stef+van+Barneveld%3A+%27Demonstreren+vind+ik+prachtig%2C+maar+werk+gaat+voor%27
© APA

Van Barneveld was oktober 2019 een van de duizenden protesterende boeren in Den Haag. 'Dat vond ik heel mooi. Normaal gesproken loop ik tussen de koeien en ben ik alleen. Tijdens een demonstratie waren we met heel veel. Dat groepsgevoel vind ik zo imponerend.'

De jonge boer schrok van het onderzoek van hoogleraar Jan Willem Erisman en landschapsarchitect Berno Strootman van Strootman Landschapsarchitecten. Zij willen dat het kabinet zich voor stikstofreductie op de korte termijn richt op de Gelderse Vallei en het Groene Hart. 'Het lijkt heel drastisch. Het voelt alsof ze bij je inbreken door een steen naar binnen te gooien en daarna kijken hoe je reageert.'


Voldoende grond

Van Barneveld hoopt dat de plannen voor de Gelderse Vallei zijn bedrijf niet direct raken. 'Ik run het sinds kort in vof met een andere boer. Wij zijn een toekomstgericht bedrijf. We hebben tachtig melkkoeien en 40.000 Freiland-kippen. We hebben voldoende grond. Mijn vader, ook boer, zegt altijd: als je maar voldoende grond hebt, dan kun je jaren vooruit.'


Of de acties van woensdag zin hebben, daar is de agrarisch ondernemer sceptisch over. 'Vorige keer dachten we dat we iets hadden bereikt, toen kregen we later toch de deksel op onze neus. De stikstofplannen gaan door. We gaan van het ene plan naar het andere. We raken er bijna aan gewend. Dat is het erge.'

Tussen het bezoek van de veearts en het draaien van de eieren door zal hij woensdag regelmatig Facebook en Instagram in de gaten houden voor foto's en video's van de acties van Agractie en Farmers Defence Force. 'Social media zijn voor mij heel erg belangrijk om op de hoogte te blijven. Ik hoop dat het goed gaat. Dat er geen vernielingen worden gepleegd. Dat vind ik nog wel spannend.'


Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer