Bijna een kwart van de boeren zegt mee te demonstreren

24 procent van de boeren en tuinders zegt woensdag mee te doen aan de demonstraties. 7 procent van hen doet voor het eerst mee. Dat blijkt uit een peiling die Nieuwe Oogst dinsdag hield onder ruim 1.600 agrarisch ondernemers. Er wordt actie gevoerd tegen het mogelijk nieuwe stikstofbeleid.

Bijna+een+kwart+van+de+boeren+zegt+mee+te+demonstreren
© Jasper Schel

Iets meer dan 76 procent van de ondernemers die de vragenlijst invulden geeft aan niet gaan demonsteren. Bijna 20 procent van hen zegt eerder wel te hebben meegedaan aan landbouwdemonstraties. Ruim 56 procent heeft aan geen van de acties deelgenomen.

De eerste demonstratie van boeren vond plaats op 1 oktober 2019 op het Malieveld in Den Haag. De beweegredenen toen waren eveneens de stikstofplannen die niet gunstig zouden uitpakken voor de landbouw.De voornaamste reden waarom boeren woensdag willen gaan actievoeren, is omdat ze tegen de stikstofplannen zijn. Ook doen velen het uit gevoel van saamhorigheid en willen ze een tegengeluid laten horen.

Een respondent verwoordt het zo: 'Het voortbestaan van de landbouw is in het geding, de menselijke maat ontbreekt in het omgaan met boeren.' En een ander zegt dat hij niet tegen alle plannen is, maar dat hij uit machteloosheid gaat actievoeren. 'Ik ben niet tegen al die plannen, maar ik voel me nu behoorlijk machteloos. Ik protesteer om gesprekken kracht bij te zetten.'Daarentegen geven de boeren die niet kiezen voor actievoeren aan dat zij demonstraties niet de manier vinden om resultaat te boeken. Een respondent schreef: 'Ik ben het niet eens met de eisen. Verandering is onontkoombaar. De huidige manier van boeren sleept zich van incident naar incident.'

Diverse respondenten geven aan dat zij de acties te ver vinden gaan of dat ze het niet eens zijn met het doel. Een respondent benoemde het als volgt: 'Het is wel goed dat er aandacht voor wordt gevraagd. Maar wij doen dat liever door het gesprek op het bedrijf aan te gaan.'Milieuhoogleraar Jan Willem Erisman en architect Berno Strootman presenteerden onlangs een advies om in de Gelderse Vallei en het Groene Hart de landbouw te beperken. Maandag kwam het Planbureau voor de Leefomgeving eveneens met een stikstofadvies waarin staat dat in stikstofgevoelige provincies als Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel weinig ruimte zal zijn voor landbouwactiviteiten.

Nieuwe Oogst peilde de bereidheid om te demonstreren dinsdag in een korte enquête onder een brede groep boeren en tuinders, verspreid over Nederland. Het gaat zowel om leden als niet-leden van LTO. 1.664 agrarisch ondernemers hebben gereageerd. Om de representativiteit van de resultaten te bepalen, zijn we uitgegaan van 52.700 land- en tuinbouwbedrijven in 2020 (CBS). Daarbij hanteren we een foutmarge van 3 procent.


• Download de volledige resultaten van de peiling op nieuweoogst.nl/onderzoek

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer