CDA en D66 uitgejoeld op Malieveld. Baudet wil show stelen

Tweede Kamerleden Derk Boswijk (CDA) en Tjeerd de Groot (D66) zijn met veel lawaai en gejoel onthaald bij het boerenprotest op het Malieveld in Den Haag. Caroline van der Plas (BBB) kreeg de handen wel op elkaar. Thierry Baudet (FvD) probeerde de show te stelen, maar dat werd hem niet in dank afgenomen door organisator Agractie.

Baudet was in een hoogwerker geklommen en piepte tijdens de spreektijd van melkveehouder Floor de Jong boven het podium uit. Agractie vond dat ongepast en wilde hem de toegang tot het podium ontzeggen, tot woede van Baudet. 'De enige bondgenoot die je hebt, stuur je weg', brieste hij, om vervolgens via Twitter zijn beklag te doen. Kort daarop werd de ruzie gesust, zodat hij alsnog de menigte kon toespreken.Bart Kemp van Agractie kondigde Baudet op het podium aan met een kritische kanttekening. 'Hij dacht dat het nodig was om in een hoogwerker boven het podium te gaan hangen. Wij hebben hem verteld dat hij zijn werk in de Kamer moet doen en hier niet de populist moet gaan uithangen. Welkom Thierry.'


Baudet beschuldigde vervolgens 'kartelpartijen', waaronder hij CDA en VVD zei te rekenen, van 'de grootste diefstal van de Nederlandse geschiedenis'. Volgens de FvD-voorman wil het kabinet dat al het land wordt bewoond en zou daarin geen plaats meer zijn voor boeren. Hij had het over een 'great reset'.
Kritiek op CDA

Derk Boswijk (CDA) kreeg bepaald geen warm onthaal. Een aantal boeren keerde hem de rug toe en ook tijdens zijn bijdrage werd hij geregeld uitgejouwd. De partij die van oudsher opkomt voor het boerenbelang vindt dat de sector moet worden hervormd. Krimp van de intensieve veehouderij is daarbij niet uitgesloten. Boswijk deed dat plan dinsdag uit de doeken. Het viel niet goed bij de boeren, zo bleek uit de reacties.


De CDA'er toonde begrip voor de woede, maar hij benadrukte dat verkleining van de veestapel voor zijn partij geen doel op zich is. Dat noemde Boswijk zelfs 'dom', maar het is volgens het Kamerlid 'ook dom om te willen dat we de tweede grootste landbouwexporteur ter wereld zijn'.'Ik hoor ook niet dat boeren dat willen. Zij willen een goede boterham kunnen verdienen en dat de kinderen de boerderij over kunnen nemen. We willen de boer een rol geven in de maatschappelijke opgave en als overheid doelen stellen, maar de middelen door de boer laten bepalen', zei Boswijk.


Toeteren en vuurwerk

Toen Tjeerd de Groot van D66 aan het woord was, maakten actievoerders minutenlang zo veel lawaai dat hij amper te verstaan was. Betogers staken vuurwerk af, starten hun trekkers, toeterden en schreeuwden door hem heen. Het D66-Kamerlid zag zich genoodzaakt zijn toespraak vroegtijdig af te kappen.Hij zei dat 'ingrijpende keuzes' noodzakelijk zijn. 'We willen met elkaar dat er voedsel wordt geproduceerd, we willen genieten van de natuur, bouwen en wonen', zei De Groot in het nog verstaanbare gedeelte van zijn toespraak. De veestapel zal volgens D66 'fors moeten inkrimpen' om dat allemaal mogelijk te maken.


Sweet BBB

Luid applaus was er juist voor Kamerlid Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB). Toen ze het podium opkwam, galmde het nummer Sweet Caroline van Neil Diamond door de luidsprekers. 'Iedereen heeft het over stikstofbeleid en de regels', zei Van der Plas. 'Maar deze boeren zijn niet tegen de stikstofregels, ze staan hier voor eerlijke regelgeving en een toekomst voor hun kinderen.'Van der Plas zei 'geen pasklare oplossingen' te hebben. 'Ik kan wel naar jullie luisteren en in de Tweede Kamer zeggen: jullie hebben het niet over boerenbedrijven, maar over boerenfamilies.' Ze zei verder 'knettertrots' te zijn op de boeren die 'ons voedsel maken'.


Perspectief

Roelof Bisschop van de SGP pleitte voor 'een akkoord waarin de boeren perspectief wordt geboden'. Volgens hem dreigt de voedselproductie in Nederland in gevaar te komen. 'Dat betekent dat je meer voedsel van buitenaf moet invoeren. Wil je dat?' Volgens Bisschop deugt de basis van het stikstofbeleid niet. 'Dat vraagt een grote reparatie en we gaan daarvoor graag aan de bak', zei hij.Thom van Campen (VVD) wees erop dat het niet alleen over bedrijven gaat, maar ook om de Nederlandse cultuur. 'En er zijn uitdagingen voor de sector, dat klopt. Daarover moeten we mét boeren praten.'


'Stikstofologen'

Edgar Mulder (PVV) prees de demonstranten voor hun actie en stuurde op een harde lijn. 'Jullie moeten juist wel polariseren. Het gaat om jullie toekomst'. Hij stelde dat de overheid juist uit is op de grond van boeren voor woningbouw en zonnepanelen. Stikstof een middel is om de grond van hen af te pakken.

Wybren van Haga (Groep van Haga/Belang van Nederland) is ook die mening toegedaan. Volgens hem is het stikstofprobleem fictief. Derk Jan Eppink (JA21) benadrukte dat het in Nederland 'stikt van ‘stikstofologen’ die ‘minder minder’ willen in agrarische sector. Boeren vormen de ruggengraat van het platteland. De kloof tussen de Randstad en de regio is zelden zo groot geweest.'


Ten einde

Aan de demonstraties in Den Haag, Arnhem, Zwolle, Assen en Den Bosch deden in totaal enkele duizenden boeren mee. Rond 15.30 uur liepen de demonstraties ten einde. Vanuit Arnhem trok nog een groep boeren naar de campus van de Wageningen Universiteit om daar met een afsluitende actie te houden.

Voor zover bekend zijn de protesten zelf zonder noemenswaardige incidenten verlopen. Onderweg raakte een fietser in Gouda licht gewond na een aanrijding met een protesttrekker. De bestuurster daarvan reed door, maar is later in Den Haag aangehouden.


Schadecheck Malieveld

Staatsbosbeheer zegt te gaan bekijken of het Malieveld schade heeft opgelopen. Volgens de instantie die het veld beheert, hebben de boeren zich niet aan de afspraken gehouden door honderden tractoren op het gras te parkeren. Op enkele binnenwegen was het na afloop van de protesten druk. Om de vertrekkende boeren de ruimte te geven, sloot de politie het eerste stukje van de Utrechtsebaan, die Den Haag uit voert, korte tijd af voor ander verkeer.


• Bekijk wat er nog meer verscheen over de boerenprotesten op nieuweoogst.nl/boerenprotest

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  17° / 12°
  40 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  21° / 13°
  10 %
Meer weer