Provincie Noord-Brabant krijgt huiswerk mee van boeren

Provincie Noord-Brabant zoekt op verzoek van Farmers Defence Force (FDF) uit of de Brabantse Jumbo-vestigingen en het distributiecentrum van Picnic in Den Bosch voldoen aan de benodigde Natuurbeschermingswetvergunningen. Commissaris van de Koning Ina Adema deed die toezegging woensdag tijdens het boerenprotest bij het provinciehuis in Den Bosch.

Een paar honderd boeren togen vanuit verzamelpunten in Schaijk en Boxtel naar het provinciehuis. Om klokslag 11 uur kwamen de eerste colonnes met trekkers aan in Den Bosch. FDF-voorman Mark van den Oever was ook onder hen en legt uit wat het doel is van dit protest.

'Wij denken dat er geen NB-vergunningen zijn afgegeven voor de Jumbo-vestigingen en veel andere mkb-bedrijven. Het is een zeer merkwaardige situatie dat wij alles tot de laatste koe vergund moeten hebben en dat voor andere bedrijven die vlieger niet opgaat. Dat is rechtsongelijkheid waar vandaag een oplossing voor moet komen en een statement van de provincie.'


Lijst overhandigd

Niet veel later voeren Van den Oever en vier mede-actievoerders binnen een gesprek met de commissaris van de Koning en Elies Lemkes, gedeputeerde landbouw en natuur. Na een uur kwam de delegatie weer naar buiten. Adema sprak de boeren na afloop van het gesprek toe.

'We hebben een goed gesprek gehad. Er is ons een lijst overhandigd van bedrijven waarvan jullie je afvragen of ze beschikken over een NB-vergunning. Daarbij was de boodschap: gelijke monniken, gelijke kappen. Daarover zijn we het met elkaar eens. Alle bedrijven in Nederland moeten voldoen aan de vergunningen die verplicht zijn.'


Huiswerk

Adema zegt dat de provincie huiswerk heeft te doen. 'Wij gaan die lijst doornemen en zullen over vier weken met een antwoord komen. Er is al eerder een kortere lijstje met distributiecentra ingeleverd waar binnen veertien dagen antwoord op gegeven wordt, zodat we kunnen zien wie wel en niet voldoet. Daar gaan wij mee aan de slag als provincie.'

De commissaris van de Koning stak de aanwezige boeren ook nog een hart onder de riem. 'Wij begrijpen de onzekerheden waar jullie mee te kampen hebben. Als je agrarisch bedrijf hebt, wil je niet alleen voor volgend jaar weten waar je aan toe bent met wet- en regelgeving, maar wil je ook naar de toekomst kunnen kijken.'


• Bekijk wat er nog meer verscheen over de boerenprotesten op nieuweoogst.nl/boerenprotest

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer