Biggenafzet zorgt voor kopzorgen

Afrikaanse varkenspest (AVP) in Duitsland zorgt voor veel afbestellingen van Nederlandse biggen. In normale omstandigheden had de eigen markt die wel kunnen opnemen, maar door de saneringsregeling zorgen stoppers voor extra druk.

Biggenafzet+zorgt+voor+kopzorgen
© Twan Wiermans

Benny ten Thije van varkenshandel Dijk spreekt van een drama. De biggenprijzen laten sinds maart een dalende trend zien, met uitzondering van een kleine opleving in juni. Deze tijd van het jaar is onder normale omstandigheden al lastig, maar nu komt er uit Duitsland ook bijna geen vraag naar biggen. Ondanks de verlaging van de prijs met 12 euro naar 27 euro deze week.

Volgens kenners wordt er nog ver onder deze prijs geboden, maar vraag is er niet.

Voorzitter Jan Vernooij van de sectorcommissie Varkenshandel spreekt van een moeilijke week met veel afbestellingen. Onder andere door vleesvarkenshouders die meedoen aan de saneringsregeling, waarmee al jaren een vaste relatie is bewerkstelligd. Zeugenhouders blijven daardoor met biggen zitten.


Regionalisering

Hoe de biggenmarkt zich zal ontwikkelen, hangt volgens Vernooij met name af van hoe snel er overeenstemming wordt bereikt over regionalisering. Hierbij krijgen alleen varkenshouders in een afgesloten gebied waar AVP heerst te maken met handelsbeperkingen, in plaats van een heel land.

Het is nog maar de vraag in hoeverre landen buiten Europa – en vooral China – dit gaan erkennen, geeft Vernooij aan. Duitse slachterijen onder aanvoering van Tönnies voeren hiervoor al langer een intensieve lobby, maar China ging daar in het verleden niet op in.


De POV krijgt nog geen signalen dat het spaak loopt met de biggenexport, maar zorgen daarover zijn er zeker. 'Zolang het virus maar onder wilde zwijnen blijft', zegt POV-voorzitter Linda Janssen.


AVP-besmetting

Na de vondst van een kadaver eind vorige week, werden deze week nog eens vijf besmettingen bevestigd en zijn er ook nog vijf in onderzoek. Gezien het feit dat het eerste besmette kadaver al enkele maanden oud was, houdt Duitsland er rekening mee dat het virus lang de tijd heeft gehad om zich te verspreiden.

In Nederland is er veel kritiek op de prijsverlaging waarmee ook Beter Leven-deelnemers worden geconfronteerd. Die kritiek komt onder andere vanuit de POV en de varkenshandel. Zij vinden het onterecht dat de notering met de grote prijsschommelingen meegaan.

'AVP staat los van de Nederlandse retail en heeft ook niet direct invloed op de consumentenprijs', merkt Vernooij op.


Medeauteur: Martijn van Rossum

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  17° / 11°
  85 %
 • Maandag
  17° / 9°
  5 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  5 %
Meer weer