Nog+vijf+wilde+zwijnen+positief+in+Brandenburg
Nieuws
© Twan Wiermans

Nog vijf wilde zwijnen positief in Brandenburg

In de Duitse deelstaat Brandenburg zijn nog vier karkassen van wilde zwijnen gevonden die besmet zijn met Afrikaanse varkenspest. Daarnaast werd een ziek wild zwijn afgeschoten, melden de Duitse autoriteiten.

De dieren zijn allemaal gevonden in het afgeschermde gebied in de gemeente Neuzelle in het district Oder-Spree. Het Friedrich Loeffler Instituut moet de jongste besmettingen nog officieel bevestigen. Wanneer dat gebeurt, komt het officiële aantal besmette varkens op zes.

In het weekend is rondom de kernzone een mobiele elektrische afrastering van 12 kilometer geplaatst. De nieuwe gevallen van Afrikaanse varkenspest zijn daarbuiten gevonden, in het beperkingsgebied, waaronder delen van het district Spree-Neisse en de twee aangrenzende districten Dahme-Spreewald en Oder-Spree vallen.


Nog niet duidelijk is of er nu nieuwe kernzones worden ingesteld en of het beperkingsgebied wordt uitgebreid. De verantwoordelijk Duitse deelstaatminister gaf in een extra zitting dinsdag wel aan dat de elektronische grens met Polen tussen Spree-Neisse tot en met de regio Oder-Spree wordt vervangen door een vaste afrastering.


Lockdown

De minister van Landbouw in de deelstaat Brandenburg meldde dat in het beperkingsgebied 182 landbouwbedrijven liggen met 33.000 hectare landbouwgrond. Voor alle bedrijven geldt een lockdown. Zo mag er niet worden geoogst of gezaaid.

Onder die 182 bedrijven zijn er 50 die met elkaar 150.000 varkens houden; de grootste 5.000 varkens. Bedrijven met varkens mogen hun dieren niet verplaatsen, uitzonderingen daargelaten. Zo kunnen de lokaal verantwoordelijke dierenartsen een verklaring afgeven voor het transport naar het slachthuis.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer