COV%3A+impact+AVP+hangt+af+van+regeling+met+China
Nieuws
© Dick van Doorn

COV: impact AVP hangt af van regeling met China

De impact van Afrikaanse varkenspest (AVP) in de Duitse deelstaat Brandenburg staat of valt met het erkennen van regionalisering door China, Japan en Korea. Directeur Frans van Dongen van COV, de koepel van vleesverwerkende bedrijven, is optimistisch. Maar hij houdt ook rekening met het slechtste scenario.

Volgens de principes die de Europese Unie hanteert als er AVP in een lidstaat is, wordt in de deelstaat Brandenburg een regio geblokkeerd voor export. De handel in varkensvlees binnen Europa ondervindt daardoor weinig tot geen problemen door het virus.

Maar er ontstaat wel extra druk op de interne Europese markt, omdat Duitsland nu niet mag exporteren naar buiten Europa. China, Japan en Korea in het bijzonder. In Duitsland zal dat leiden tot druk op de varkensprijzen, net als in België toen er vorig jaar AVP werd vastgesteld. De reuring die daarvan weer het gevolg zal zijn, mondt uit in een verzoek tot inkomsenssteun, verwacht Van Dongen.


Minder biggen naar Duitsland

De ontstane situatie zal volgens Van Dongen ook consequenties hebben voor de biggenexport. Hij sluit niet uit dat Duitse mesters gezien de onzekere toekomst afzien van het opleggen van nieuwe koppels biggen. Zij zagen daar eerder deze zomer ook al vanaf, toen slachterij Tönnies een maand stillag door coronabesmettingen onder het personeel. Ook uit Denemarken komen berichten dat wordt gevreest voor het wegvallen van biggenexport.

Door de onzekere toekomst zien Duitse mesters af van het opleggen van nieuwe koppels biggen

Frans van Dongen, directeur van COV

De gevolgen van AVP in Duitsland voor de lange termijn vallen of staan volgens Van Dongen met de vraag of Duitsland tot een regeling met China kan komen, zodat het Aziatische land regionalisering accepteert. Is dat het geval, dan kan varkensvlees met een AVP-vrijgarantie uit nader te bepalen gebieden worden geëxporteerd naar China.


Met China moet worden onderhandeld over hoe groot de van export uitgesloten regio wordt en hoeveel regio's er eventueel komen. 'Kan dit op niet te lange termijn worden geregeld, dan zijn de gevolgen te overzien. De EU-markt zal een tijdje overladen zijn en lagere prijzen en druk op de biggenmarkt kennen. Maar duurt die situatie te lang, dan raakt de EU-markt behoorlijk ontwricht', schetst de COV-directeur.

Een ongelukkige situatie, vervolgt Van Dongen. Een grotere aanvoer vanuit Duitsland op de interne Europese markt verslechtert voor Nederland de marktomstandigheden op andere EU-markten. Daarnaast is de Chinese markt groot en de vraag is groot genoeg. 'We zitten niet te wachten op problemen voor de Duitse sector.'


Afspraken met China, Japan en Korea

COV hoopt daarom dat Duitsland snel tot afspraken komt met China, maar ook met Japan en Korea. 'Dat voorkomt niet alleen grote marktverstoring binnen de EU, maar opent ook mogelijkheden voor Nederland om de export naar China voort te zetten, mocht het virus in ons land de kop op steken.'


Nederland werkt al een aantal jaren intensief samen met Duitsland, Denemarken en Frankrijk aan het maken van afspraken met China. Er zijn daarover ook verschillende gesprekken geweest met de Chinese autoriteiten, zegt Van Dongen. 'Maar dat waren allemaal gesprekken in vredestijd.'


Druk opgevoerd

Nu er daadwerkelijk AVP in Duitsland is vastgesteld, wordt de druk hoger. Van Dongen: 'Ik ben redelijk optimistisch dat er een afspraak met China mogelijk is. Maar wij houden wel rekening met het slechtste scenario.'

In België werd in 2019 AVP vastgesteld. Druk op de prijzen en het wegvallen van export naar derde landen kostte de varkenssector volgens berekeningen van de Federatie van het Belgisch Vlees zo'n 20 miljoen euro per maand.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  20° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 10°
  45 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  20 %
Meer weer