Daling+Duitse+slachtingen+remt+biggenexport
Achtergrond
© Henk Riswick

Daling Duitse slachtingen remt biggenexport

Het imago van Nederlandse biggen op de Duitse markt is de laatste jaren verbeterd. Maar de waarde van dat goede imago is op dit moment beperkt. De biggenexport naar Duitsland verloopt moeizaam. Dat heeft alles te maken met de verminderde slachtcapaciteit in Duitsland waardoor zware vleesvarkens stallen bezet houden.

In de export van biggen is Duitsland de grootste afnemer. In 2019 exporteerde de Nederlandse varkenshouderij 6,68 miljoen biggen, waarvan er 4,3 miljoen naar Duitsland gingen. Dit blijkt uit cijfers van RVO.nl.

De animo van Duitse mesters voor Nederlandse biggen is wel eens anders geweest. Zij gaven ruim 10 jaar geleden de voorkeur aan Deense biggen, vooral om reden van diergezondheid.


Tij gekeerd

De Nederlandse varkenshouderij heeft zich met succes ingespannen om het tij te keren. Recent enquêteerde het Duitse vakblad SUS ruim 100 Duitse vleesvarkenshouders. Zij geven aan dat Nederlandse biggen zich prima kunnen meten met biggen uit Denemarken. Driekwart van de ondervraagde varkenshouders is tevreden over de gezondheid van de Deense en Nederlandse biggen. Ook de homogeniteit van de biggen is goed, volgens twee derde van de onderzoeksdeelnemers. Op beide kenmerken doen de Deense biggen het nog net iets beter dan de Nederlandse.

Duitse varkenshouders geven verder aan dat de prijs-kwaliteitsverhouding van Nederlandse biggen beter is dan die van de Deense biggen. De op- en aanmerkingen van Duitse afnemers geldt vooral de vaccinaties. Duitse vleesvarkenshouders twijfelen regelmatig of de biggen wel alle vaccinaties hebben gehad die op paper staan.


Corona bij Tönnies Fleisch

Handelaren hebben op dit moment veel moeite om een bestemming te vinden voor biggen die Nederlandse vermeerderaars voor export aanbieden. Dat heeft alles te maken met corona en als gevolg daarvan minder slachtingen. In Duitsland ligt de slachterij van Tönnies Fleisch in Rheda-Wiedenbrück sinds 17 juni stil, nadat bleek dat de grote meerderheid van de werknemers besmet is met corona.

Dat heeft gevolgen voor Nederlandse varkenshouders. Per week worden normaal tussen de 30.000 en 35.000 Nederlandse varkens in Duitsland geslacht. Dat is ongeveer 10 procent van het totaal aantal Nederlandse varkens per week. Het overgrote deel gaat naar Tönnies. Nederlandse handelaren mogen nu nog maar de helft leveren.


20.000 slachtingen weggevallen

Voor de meeste varkens wordt een plek gevonden bij een andere Duitse slachterij. Een kleiner deel blijft in Nederland. De sluiting van Tönnies in Rheda-Wiedenbrück betekent het wegvallen van meer dan 20.000 slachtingen per dag. En dat werkt door tot in de varkensstal, zowel in Duitsland als in Nederland.

Duitse mesters hebben hun stallen vol liggen en moeten zware varkens noodgedwongen langer vasthouden. Het opleggen van biggen stellen ze uit. En hierdoor begint het ook op de biggenmarkt te stokken. De export van biggen naar Duitsland verloopt stroperig.


Hitteprotocol

Vooral overcomplete koppels met beren bleven de afgelopen weken al liggen. Inmiddels wordt het ook problematisch om mooie 'Duitslandwaardige' koppels met borgen te plaatsen. Een lastige bijkomstigheid is het hitteprotocol dat sinds afgelopen woensdag geldt. Dat zorgt voor extra benodigde organisatorische inspanningen, onder meer door aangepaste tijden voor de NVWA-exportkeuringen en extra controles.

De biggenmarkt raakt extra overvoerd doordat gesloten bedrijven die hun zware varkens onvoldoende kwijt kunnen, besluiten om maar wat koppels biggen te verkopen. De stokkende biggenafzet vertaalt zich deze week nog niet in prijsverlagingen. De noteringen maken allemaal een pas op de plaats.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  15° / 7°
  20 %
 • Maandag
  16° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  60 %
Meer weer