Varkensprijs+zakt+door+Afrikaanse+varkenspest+in+Duitsland
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Varkensprijs zakt door Afrikaanse varkenspest in Duitsland

De vleesvarkensnotering van Vion zakt deze week met 8 cent en komt uit op 1,44 euro. Dat is een direct gevolg van de Afrikaanse varkenspest (AVP) die is gevonden in een kadaver van een wild zwijn in de Duitse deelstaat Brandenburg.

Door de AVP-uitbraak is Duitsland op dit moment geblokkeerd voor de export van varkensvleesproducten naar China en diverse andere Aziatische landen. Ook landen uit andere delen van de wereld hebben de grens voor Duits varkensvlees gesloten. Daardoor is er veel meer aanbod van varkensvlees uit Duitsland op de Europese markt.

Volgens een verklaring van Vion geeft dit veel onrust op de diverse vleesafzetmarkten. Er was volgens het bedrijf al meer dan genoeg aanbod van varkensvlees voor de Europese markt. Deze combinatie geeft prijsdruk.
Streep door stijging

De varkensprijs steeg vorige week voor het eerst weer, nadat de prijs wekenlang op 1,47 euro per kilo geslacht gewicht had gestaan. Na corona-uitbraken in slachterijen in Duitsland en Nederland, werd de grens voor een heel aantal slachterijen gesloten door China. Die grens ging langzaamaan weer open. Het zag er allemaal weer wat positiever uit voor de prijsontwikkeling. Daar is nu in één keer een streep doorgezet, door de vondst van AVP.


• Bekijk de marktprijzen van biggen en vleesvarkens

In Duitsland is die klap nog harder aangekomen dan in Nederland. Vrijdag 11 september werd de VEGZ naar beneden bijgesteld met 0,20 euro naar 1,27 euro per kilo geslacht gewicht. Marktdeskundigen durven nog niet te zeggen of hiermee de bodem is bereikt en wat de gevolgen voor Nederlandse varkenshouders zullen zijn op de langere termijn. Weliswaar is Duitsland nu in één klap de grootste concurrent op de Europese markten, andere markten blijven voor Nederland wel open.


Biggenmarkt

Het drama op de biggenmarkt is nog een stuk groter. Deze tijd van het jaar is altijd al lastig, maar dit jaar zijn de prijzen erg slecht. In Duitsland is er vrijwel geen vraag naar biggen, ondanks de verlaging van de prijs met 12 euro naar 27 euro. Volgens kenners wordt er nog ver onder deze prijs geboden. Zeugenhouders blijven hierdoor met hun biggen zitten.

Ook vanuit Zuid-Europa is er nauwelijks vraag naar Nederlandse biggen. Volgens marktkenner Benny ten Thije van Varkenshandel Dijk zien veel Zuid-Europese integraties Nederland als een provincie van Duitsland. 'Ze durven het vanwege AVP nauwelijks aan om biggen van hier af te nemen. Slechter dan deze week kan het niet worden.'

Weer

 • Woensdag
  20° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 10°
  45 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  20 %
Meer weer