Kostprijzen+biggen+en+vleesvarkens+iets+hoger
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Kostprijzen biggen en vleesvarkens iets hoger

De kostprijzen van biggen en varkensvlees zijn in 2020 2 procent hoger dan vorig jaar. Dit blijkt uit het nieuwe Biggenprijzenschema dat is uitgegeven door Wageningen Livestock Research. Vorig jaar was er ook al een toename van 3 procent voor biggen en 2 procent voor vleesvarkens.

De totale kosten per zeug zijn met 57 euro per jaar, oftewel 3,5 procent toegenomen. Voer is 25 euro duurder en huisvesting 23 euro, maar ook de algemene kosten zijn gestegen. De kostprijs per big werd daarbij iets getemperd, doordat het aantal biggen per zeug steeg van 29,7 in 2018 naar 30,1 in 2019.


Huisvestingskosten

Bij vleesvarkens zijn vooral de huisvestingskosten, de bigkosten en voerkosten gestegen. De stijging van de kostprijs bedraagt 2 procent. Voor de huisvesting is uitgegaan van een investeringsbedrag van 3.240 euro per zeugenplaats en 540 euro per vleesvarkensplaats, gebaseerd op de normen voor huisvesting, die in KWIN Veehouderij 2020-2021 worden gepubliceerd.

In het Landelijk Biggenprijzenschema worden de kostprijzen van biggen en vleesvarkens berekend. Ieder jaar verschijnt in juli een actueel kostprijzenschema exclusief btw. De Vion-notering, die nog inclusief btw is, wordt omgerekend naar een prijs exclusief btw en daaraan wordt de richtprijs voor biggen gekoppeld. Ook kan worden gekozen om de nettoprijs op de factuur van de slachterij te gebruiken om een richtprijs voor biggen af te lezen.


Voor abonnees

Het Biggenprijzenschema wordt voor abonnees uitgegeven door Wageningen Livestock Research en is via www.kwin.nl te downloaden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer