Extra aandacht voor hitte tijdens transport Spanje

De nieuwe regels voor het transport van dieren bij heet weer hebben volgens de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) invloed op het transport van biggen naar Spanje. In Frankrijk en Spanje liggen de temperaturen in de zomer geregeld boven de 30 graden.

Extra+aandacht+voor+hitte+tijdens+transport+Spanje
© Twan Wiermans
De organisatie roept varkenshouders op het reisjournaal goed op orde te hebben. Sinds 2 juli worden er geen certificaten verleend door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voor langeafstandstransporten vanaf acht uur, waarbij de temperatuur boven de 30 graden ligt. Door vooral in de nachten te rijden, gekoelde vrachtwagens in te zetten en mogelijk een lagere beladingsgraad te hanteren, is het mogelijk om wel te rijden.

Daar is een reisjournaal voor nodig waarin wordt aangetoond dat de temperatuur in de wagen niet boven de 30 graden komt. De temperatuurgrens voor veetransporten over lange afstanden lag eerder op 35 graden. Landbouwminister Carola Schouten geeft met verlaging van de temperatuur gehoor aan een oproep van de Europese Commissie.


Reisjournaal

Het advies van de POV aan varkenshouders die biggen exporteren naar Spanje, is om bij perioden van hitte vooraf goed met de exporteur te overleggen en te zorgen voor een goed reisjournaal. Vee & Logistiek Nederland en de organisatie van Samenwerkende Veetransporteurs Saveetra hebben informatie beschikbaar over het opstellen van een 'NVWA-proof' reisjournaal.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer