In biggenmarkt lijkt het dal te zijn bereikt

Het dal in de biggenmarkt lijkt te zijn bereikt. Voor de derde week op rij wordt de prijs van de voorgaande week gehandhaafd. Wanneer in Duitsland het eind van de graanoogst in zicht komt, is de verwachting dat de biggenprijzen gaan stijgen.

In+biggenmarkt+lijkt+het+dal+te+zijn+bereikt
© Twan Wiermans

De biggenprijzen staan onder druk. In vijf weken tijd kelderde de Vion-notering van 46,50 euro per big naar 28 euro per big. Die van DCA BPP laat eenzelfde beeld zien: 45 euro (exclusief btw) in week 25 tegen 30 euro in week 30. En beide noteringen staan nu voor de derde week op rij op respectievelijk 28 en 30 euro.

Varkenshandelaren spreken echter over eerste signalen dat de biggenmarkt zich begint te normaliseren. In Nederland wordt de prop vleesvarkens iets kleiner. Varkens worden gemakkelijker opgenomen en de slachtgewichten dalen. Met als gevolg dat er nauwelijks nog courante partijen biggen door de noteringen heen zakken. Voor speculeren op een koopje in de vrije markt, noemt Benny ten Thije van Varkenshandel Dijk het te laat.Op de Duitse markt is dat anders. Toeslagen verdwenen daar als sneeuw voor de zon. Als oorzaak wordt het hoge niveau van de VEZG- en NW-notering genoemd, die op 39 euro ligt. Weliswaar startte Tönnies in Rheda-Wiedenbrück het slachten weer op, maar er is nog steeds sprake van een flinke achterstand in de slachtingen en er komen nog te weinig vleesvarkensplaatsen vrij.

Maar de verwachting is dat de vraag naar biggen de komende weken toeneemt, als zich geen nieuwe calamiteiten voordoen bij slachterijen. Zowel in Nederland als in Duitsland is sprake van herstel van het normale doorschuifpatroon in de keten. Daarnaast komt in Duitsland het eind van de graanoogst in zicht. Traditioneel het moment waarop Duitse akkerbouwers hun stallen weer gaan bevolken.


Goede vraag naar varkensvlees

De vraag naar varkensvlees noemen insiders op dit moment goed. Het mooie weer nodigt uit tot barbecueën en dat geeft een extra impuls. Ook de retail loopt goed en deelstukken plusten deze week stuk voor stuk. Jan Vernooij, voorzitter van de commissie varkenshandel, rekende daarom met een kleine plus op de notering. Maar het bleef bij een iets optimistischere stemming van de markt.


• Bekijk de marktprijzen van biggen en vleesvarkens

Ook de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) spreekt over lichtpuntjes in de marktvraag en prijsvorming. Maar het aantal slachtingen, dat nu al een maand rond de 290.000 per week ligt, noemt de organisatie te weinig om de achterstanden helemaal weg te werken. De POV pleit daarom voor het inplannen van extra slachtdagen in de komende weken.

Om achterstanden bij hun klanten weg te werken en te volle hokken te voorkomen, exporteerden handelaren en exporteurs de afgelopen weken meer vleesvarkens naar onder andere Spanje en Italië. Daar steken de weersvoorspellingen nu echter een stokje voor. 'Onderweg is het altijd wel ergens boven de 30 graden en dan is het hitteprotocol van kracht', merkt Ten Thije op.


China-erkenning

Het weer vrijgeven van de China-erkenning is volgens marktkenners de belangrijkste factor voor een echt herstel van de varkensmarkt in Europa. Eind juni trok China van een aantal Europese slachterijen, waaronder vier grote Nederlandse, de China-erkenning in. Hernieuwde problemen met covid-19 in Beijing waren daarvoor de aanleiding.


COV, de koepel van vleesverwerkende bedrijven, meldt dat bij de vier Nederlandse slachterijen audits zijn uitgevoerd. En dat alle gevraagde informatie beschikbaar is gesteld aan Chinese overheden en importbedrijven. Het wachten is nu op een reactie van China, stelt COV-lobbyist Frans van Dongen. Hij schat in dat het eerder een kwestie is van weken dan van maanden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 10°
  25 %
 • Zondag
  17° / 5°
  10 %
 • Maandag
  16° / 7°
  5 %
Meer weer