Vijf+nieuwe+Duitse+verdenkingen+Afrikaanse+varkenspest
Nieuws
© Twan Wiermans

Vijf nieuwe Duitse verdenkingen Afrikaanse varkenspest

In de omgeving van het Duitse dorp Neuzelle in de regio Oder-Spree zijn woensdag mogelijk vijf nieuwe gevallen van Afrikaanse varkenspest (AVP) gevonden. Het Friedrich Loeffler Instituut moet deze officieel nog bevestigen.

Het instituut bevestigde dinsdag het AVP-virus bij de vier karkassen en het zieke zwijn dat is geschoten. De vijf nieuwe gevallen, die nu in onderzoek zijn, komen niet onverwachts. Het eerste geval van AVP vorige week betrof een vervallen karkas. Aangenomen werd dat het virus al de kans had op grote schaal door de zwijnenpopulatie te gaan.


In de bestrijding van Afrikaanse varkenspest hebben snelheid en effectiviteit op dit moment topprioriteit. Daarom is de Duitse zoektocht naar zieke en dode zwijnen geïntensiveerd en verhoogde de deelstaatregeling de premie op gevonden karkassen in de kernzone van 100 naar 150 euro. Dit gebied mag alleen worden betreden door bevoegde personen.


Veel mankracht gemobiliseerd

Voor karkassen gevonden in het restrictiegebied rond de kernzone, dat toegankelijk is voor particulieren, betaalt de deelstaatregering 100 euro per karkas. In Duitsland is veel mankracht gemobiliseerd om de bossen uit te kammen op karkassen. Ze krijgen daarbij hulp van helikopters die de gebieden afspeuren met warmtecamera's en van honden die in staat zijn AVP op te speuren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  20° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 10°
  45 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  20 %
Meer weer